Παρουσιάστηκε η σπορ ηλεκτρική BMW i4

Το πρώτο αμιγώς ηλεκτρικό μοντέλο με διακριτικά και προδιαγραφές M Performance

Παρουσιάστηκε η σπορ ηλεκτρική BMW i4

Το πρώτο αμιγώς ηλεκτρικό μοντέλο με διακριτικά και προδιαγραφές M Performance

Η BMW i4 M50 είναι ένα 4θυρο gran coupe αμιγώς ηλεκτρικό, με αξιόλογη αυτονομία και σπορ προδιαγραφές και το πρώτο που συνδυάζει όλα τα παραπάνω μαζί. Πρόκειται για ένα μοντέλο υψηλών επιδόσεων, με δύο ηλεκτρικούς κινητήρες, έναν σε κάθε άξονα. Αποδίδει 544 ίππους (400 kW), έχοντας αυτονομία 510 χιλιομέτρων. Η τυποποιημένη κατανάλωση ενέργειας είναι 19-24 kWh/100 χλμ.

Επιπλέον, διαθέσιμη θα είναι μια έκδοση i4 eDrive40, με απόδοση 340 ίππων (250 kW) και κίνηση μόνο στους πίσω τροχούς. Η κατανάλωση είναι 16 kWh/100 χλμ. με την αυτονομία σε αυτή την περίπτωση να φτάνει τα 590 χιλιόμετρα. Και στις δύο περιπτώσεις οι εκπομπές CO2 είναι μηδενικές.

Για την κατασκευή της χρησιμοποιήθηκε μια ειδικά εξελιγμένη πλατφόρμα για ηλεκτρικά μοντέλα. Η λεπτή μπαταρία πάχους 110 χιλ. είναι τοποθετημένη χαμηλά στο πάτωμα. Έτσι, το κέντρο βάρους διατηρείται χαμηλά και είναι έως 53 χιλ. χαμηλότερο από αυτό της BMW Σειράς 3 σεντάν. Εξαιρετική δουλειά έχει γίνει σε επίπεδο ακαμψίας, ενώ και ο συντελεστής αεροδυναμικής είναι χαμηλός, μόλις Cd 0,24.

Η ανάρτηση, με αρχιτεκτονική δύο συνδέσμων εμπρός και πέντε πίσω, με αυτόματα ρυθμιζόμενα αμορτισέρ, συνδυάζει τα σπορ χαρακτηριστικά με την άνεση. Ακόμα πιο σπορ είναι οι ρυθμίσεις της M50, που διαθέτει σύστημα διεύθυνσης με μεταβλητό λόγο υποπολλαπλασιασμού, φρένα M Sport και προαιρετικά ζάντες αλουμινίου M έως 20 ιντσών.

Εκρηκτικές επιδόσεις

Αν ο οδηγός απαιτήσει υψηλή ισχύ για περισσότερο από 10 δευτερόλεπτα, η BMW i4 M50 ενεργοποιεί το πρόγραμμα Sport Boost, που απελευθερώνει τη μέγιστη ισχύ αλλά και ροπή των 795 Nm του συστήματος κίνησης. Αυτό επιτρέπει στην έκδοση BMW M να επιταχύνει από 0 στα 100 χλμ./ώρα σε 3,9 δλ. Το σύστημα κίνησης της BMW i4 eDrive40 αποδίδει μέγιστη ροπή 430 Nm, με την επιτάχυνση 0–100 km/h να ολοκληρώνεται σε 5,7 δευτερόλεπτα.

Τη σπορ εμπειρία ενισχύει ένας απολαυστικός ήχος -BMW IconicSounds Electric- που προσαρμόζεται στις εντολές του γκαζιού. Ιδιαίτερη μελέτη έχει γίνει και στο σύστημα ανάκτησης ενέργειας. Έτσι, σε συνεργασία με το σύστημα πλοήγησης το αυτοκίνητο προσαρμόζεται στις συνθήκες του δρόμου, αναγνωρίζοντας τις διασταυρώσεις και ενεργοποιεί πιο έντονα την ανάκτηση. Επιπλέον, σε ανοιχτό δρόμο η λειτουργία coasting που ενεργοποιείται όταν ο οδηγός πάρει το πόδι του από το γκάζι, εξοικονομεί ενέργεια.

Όσον αφορά τη φόρτιση, υπάρχει η δυνατότητα να γίνει με ισχύ έως 200 kW. Πράγμα που συνεπάγεται ανάκτηση 164 χιλιομέτρων κίνησης σε μόλις 10 λεπτά για την BMW i4 eDrive40 και 140 χιλιομέτρων στον ίδιο χρόνο για την i4 M50.

Με τη δική της ταυτότητα

Σχεδιαστικά η BMW i4 διατηρεί την ταυτότητα των μοντέλων της γερμανικής εταιρείας, αλλά παράλληλα έχει και τη δική της προσωπικότητα. Το 4θυρο αμάξωμα με την κουπέ αισθητική, συνδυάζει την κομψότητα με την πρακτικότητα. Η κλειστή μάσκα, μαζί με τις επιμέρους αεροδυναμικές λεπτομέρειες που χρησιμοποιούνται βελτιώνουν σημαντικά τον συντελεστή οπισθέλκουσας και κατά συνέπεια βελτιώνουν την αποδοτικότητα του μοντέλου.

Στο εσωτερικό η οδηγοκεντρική διάταξη ξεχωρίζει, με την αίσθηση πολυτέλειας να είναι παρούσα. Έχουν χρησιμοποιηθεί ειδικά κρύσταλλα για καλύτερη μόνωση. Η κεντρική κονσόλα που φιλοξενεί τα βασικά χειριστήρια είναι μοντέρνα και εργονομική. Ο όγκος του χώρου αποσκευών ανέρχεται στα 470 λίτρα και φτάνει τα 1.290 με την αναδίπλωση των πίσω καθισμάτων. Τέλος, πλούσια είναι η τεχνολογία άνεσης και ασφάλειας.

Google News icon
Ακολουθήστε το MotorOne.gr στο Google News για άμεση και έγκυρη ενημέρωση!