To Nissan Concept 20-23 προλογίζει τη hot έκδοση του Micra

Το concept car της Nissan έρχεται με τη μορφή μιας έκδοσης υψηλών επιδόσεων του επερχόμενου αμιγώς ηλεκτρικού αυτοκινήτου πόλης της ιαπωνικής εταιρείας.

To Nissan Concept 20-23 προλογίζει τη hot έκδοση του Micra

Το concept car της Nissan έρχεται με τη μορφή μιας έκδοσης υψηλών επιδόσεων του επερχόμενου αμιγώς ηλεκτρικού αυτοκινήτου πόλης της ιαπωνικής εταιρείας.

Η Nissan ετοιμάζεται να αναβιώσει το όνομα Micra με ένα αμιγώς ηλεκτρικό supermini που θα ανταγωνιστεί το νέο MINI Cooper Electric. Η ιαπωνική εταιρεία παρουσίασε ένα ριζοσπαστικό πρωτότυπο αυτοκίνητο μας προϊδεάζει για ένα μοντέλο υψηλών επιδόσεων το οποίο τελικά θα αναμετρηθεί με το Abarth 500e.

Με την ονομασία Nissan Concept 20-23, το τελευταίο δημιούργημα της ιαπωνικής μάρκας είναι το πνευματικό παιδί της σχεδιαστικής ομάδας της Nissan με έδρα το Λονδίνο (NDE), η οποία είναι γνωστή για το σχεδιασμό των crossover Qashqai και Juke. Η Nissan αναφέρεται στο Concept 20-23 ως ένα σχεδιασμό χωρίς περιορισμούς, με έμπνευση τόσο από τη Formula E όσο και από τους αγώνες εικονικής προσομοίωσης.

Το Concept 20-23 διαθέτει τα ίδια στρογγυλά φωτιστικά σώματα και πίσω φώτα με το μικρό αμιγώς ηλεκτρικό concept που είχε παρουσιαστεί πρόσφατα και το οποίο έχει προορίζεται για διάδοχο του παλιού Micra. Αυτά τα φώτα είναι εμπνευσμένα από τα ιδιόρρυθμα αυτοκίνητα Pike της Nissan με ρετρό στυλ της δεκαετίας του 1990, όπως το coupe Figaro και το επαγγελματικό S-Cargo.

Η τεράστια πίσω αεροτομή που παράγει αεροδυναμικό φορτίο βελτιώνοντας τη συμπεριφορά και οι αεραγωγοί του Nissan Concept 20-23, λειτουργούν ως νεύμα στην επιτυχημένη αγωνιστική ομάδα Formula E της ιαπωνικής εταιρείας. Οι «ποδιές αέρα» στο πλάι του αυτοκινήτου είναι σχεδιασμένες για να ψύχουν τα φρένα.

Οι πόρτες του Concept 20-23 ανοίγουν προς τα επάνω σε στυλ Lamborghini και θα βρείτε ένα τιμόνι εμπνευσμένο από τη Formula E, καθώς και ένα μεγάλο περιτυλιγμένο πίνακα οργάνων που υποτίθεται ότι μοιάζει με μια διάταξη gaming προσομοιωτή αγώνων. Μια ράβδος στήριξης διχοτομεί την καμπίνα για να βελτιώσει την ακαμψία του αυτοκινήτου, ενώ τα paddle πίσω από το τιμόνι θα επιτρέπουν στον οδηγό να ρυθμίζει την απόδοση του ηλεκτροκινητήρα.

Μιλώντας για το σύστημα κίνησης του Nissan Concept 20-23, πολύ λίγα έχουν ειπωθεί μέχρι στιγμής, αν και γνωρίζουμε ότι το ηλεκτρικό Micra παραγωγής θα μοιράζεται την ίδια πλατφόρμα με το νέο Renault R5, που αναμένεται να καταφθάσει του χρόνου. Οι hot εκδόσεις του Micra, που προεπισκοπίζει το Concept 20-23, θα είναι άμεσοι ανταγωνιστές του Alpine A290, για το οποίο η γαλλική εταρεία μας έχει προϊδεάσει με ένα concept car.

Είναι δύσκολο να προσδιορίσουμε αν και πότε θα μπορούσαμε να περιμένουμε μια έκδοση παραγωγής του Concept 20-23 να βγει στην αγορά, αλλά σίγουρα θα είναι λίγο καιρό μετά την κυκλοφορία του νέου Micra, το οποίο αναμένεται να καταφθάσει κάποια στιγμή προς το τέλος του 2024.

Παράλληλα, η Nissan ανακοίνωσε ότι κάθε νέο μοντέλο που θα εισάγει στην Ευρώπη εφεξής θα είναι αμιγώς ηλεκτρικό. Αυτό επιβεβαιώνει τη δέσμευση της Nissan να εισάγει 19 νέα EV στην παγκόσμια αγορά έως το 2030, με πολλά από αυτά να αναμένεται να προορίζονται για την Ευρώπη. H Nissan έχει ήδη ανακοινώσει την άφιξη δύο αμιγώς ηλεκτρικών μοντέλων.

Πέραν του Micra, το δεύτερο είναι ο πολυαναμενόμενος αντικαταστάτης του πρωτοποριακού Nissan Leaf. Η Nissan επιβεβαίωσε ήδη από το 2021 ότι το Leaf θα μεταμορφωθεί από οικογενειακό hatchback σε crossover, το οποίο θα τοποθετηθεί κάτω από το ηλεκτρικό SUV Ariya. Το νέο Leaf θα κατασκευάζεται επίσης στο εργοστάσιο της Nissan στο Ηνωμένο Βασίλειο στο Sunderland, στο πλαίσιο του έργου EV36Zero αξίας 1 δισ. Λιρών Αγγλίας.

Η Nissan στοχεύει να λανσάρει το πρώτο της ηλεκτρικό αυτοκίνητο με μπαταρίες στερεού τύπου (ASSB) έως το 2028. Η ιαπωνική μάρκα αναφέρει ότι η τεχνολογία αυτή μπορεί να βοηθήσει στη δραματική μείωση των χρόνων φόρτισης και να κάνει τα EV πιο αποτελεσματικά και προσιτά. Η Nissan προβλέπει ότι η τεχνολογία ASSB θα μειώσει το κόστος των μπαταριών στα 70 ευρώ ανά kWh έως το 2028, με την ελπίδα να το μειώσει τελικά στα 61 ευρώ ανά kWh.

Σε παγκόσμιο επίπεδο, η Nissan σχεδιάζει να παρουσιάσει 27 ηλεκτροκίνητα οχήματα έως το 2030, συμπεριλαμβανομένων 19 αμιγώς ηλεκτρικών οχημάτων. Από το 2022, κάθε μοντέλο της γκάμας της Nissan που δεν είναι αμιγώς ηλεκτρικό, όπως το Qashqai και το X-Trail, διατίθεται σε ηλεκτροκίνητη μορφή ως υβριδικό, με τα μοναδικά συστήματα κίνησης e-Power της ιαπωνικής εταιρείας.

Δείτε τις τιμές όλων των μοντέλων της Nissan στην Ελλάδα

Google News icon
Ακολουθήστε το MotorOne.gr στο Google News για άμεση και έγκυρη ενημέρωση!