To BYD Dolphin εισέρχεται στην ευρωπαϊκή αγορά

Οι τροχοί του αμιγώς ηλεκτρικού hatchback BYD Dolphin της κινεζικής εταιρείας θα πατήσουν σύντομα στο έδαφος της Γηραιάς Ηπείρου.

To BYD Dolphin εισέρχεται στην ευρωπαϊκή αγορά

Οι τροχοί του αμιγώς ηλεκτρικού hatchback BYD Dolphin της κινεζικής εταιρείας θα πατήσουν σύντομα στο έδαφος της Γηραιάς Ηπείρου.

Η κινεζική εταιρεία BYD (Build Your Dreams) ανακοίνωσε την κυκλοφορία του Dolphin στην Ευρώπη. Πρόκειται για ένα νέο αμιγώς ηλεκτρικό hatchback κατηγορίας C, όπου θα συναντήσει αντιπάλους όπως τα Opel Corsa Electric και Volkswagen ID.3. Οι πωλήσεις θα ξεκινήσουν το καλοκαίρι του 2023 με τις παραδόσεις σε όλη την Ευρώπη να ξεκινούν το 4ο τρίμηνο του 2023.

Το Dolphin τοποθετείται κάτω από το αμιγώς ηλεκτρικό SUV Atto 3 στη γκάμα της BYD. Τα δύο αυτοκίνητα μοιράζονται την ίδια ηλεκτρική πλατφόρμα 3.0, με μια προηγμένη σχεδίαση μπαταρίας «Blade», όπου οι κυψέλες είναι ενσωματωμένες στη δομή του πλαισίου αντί να είναι συγκεντρωμένες στα συνηθισμένα «πακέτα».

Το Dolphin θα προσφέρεται σε τέσσερα επίπεδα εξοπλισμού, Active, Boost, Comfort και Design. Τα εισαγωγικού επιπέδου Active και Boost διαθέτουν μπαταρία 44,9 kWh, η οποία επιτρέπει αυτονομία 340 χλμ. στο Active και 310 χλμ. στο Boost. Αυτό οφείλεται στο γεγονός ότι το Active έρχεται με έναν ηλεκτροκινητήρα 94 ίππων στον εμπρός άξονα, ενώ το μοτέρ του Boost αποδίδει 180 ίππους.

Οι εκδόσεις Comfort και Design υψηλότερων προδιαγραφών διαθέτουν τη μεγαλύτερη μπαταρία 60,4 kWh, που επιτρέπει αυτονομία έως και 427 χλμ. Η ισχύς αυξάνεται στους 207 ίππους και 310 Nm ροπής, για χρόνο επιτάχυνσης από 0-100 χλμ./ώρα σε 7 δλ.

Η BYD δεν έχει δώσει στοιχεία ταχύτητας φόρτισης για τα μοντέλα με τις μικρότερες μπαταρίες, αλλά αυτά που είναι εξοπλισμένα με τη μονάδα 60,4 kWh θα φορτίζουν στα 88 kW, δίνοντας χρόνο πλήρωσης από 30%-80% σε 29 λεπτά. Η τριφασική φόρτιση εναλλασσόμενου ρεύματος 11 kW και η αντλία θερμότητας θα είναι επίσης στάνταρ.

Το BYD Dolphin ευρωπαϊκών προδιαγραφών αποτελεί μια σημαντικά ανανεωμένη έκδοση του μοντέλου που πωλείται ήδη στην Κίνα. Είναι ελαφρώς μεγαλύτερο, με μήκος 4,29 μέτρα (πλάτος: 1,77 μ., ύψος: 1,57 μ., μεταξόνιο: 2,7 μ.) είναι σχεδόν 30 εκατοστά μεγαλύτερο από το Opel Corsa Electric, αλλά περίπου 10 εκ. μικρότερο από το ηλεκτροκίνητο Astra.

Η BYD αναφέρει ότι το στρογγυλεμένο προφίλ του αυτοκινήτου μοιάζει με δελφίνι που πηδάει έξω από το νερό, εξ ου και το όνομα. Ο χώρος αποσκευών του Dolphin είναι 345 λίτρα, και μπορεί να επεκταθεί σε 1.310 λίτρα όταν τα πίσω καθίσματα (με διάταξη 60:40) είναι αναδιπλωμένα.

Ακόμα και η εισαγωγική έκδοση Active διαθέτει το σύστημα infotainment 12,8 ιντσών με την οθόνη αφής να έχει τη δυνατότητα περιστροφής, προσφέροντας κατακόρυφη και οριζόντια διάταξη. Τα εμπρός ηλεκτρικά καθίσματα διαθέτουν επένδυση vegan δέρματος.

Google News icon
Ακολουθήστε το MotorOne.gr στο Google News για άμεση και έγκυρη ενημέρωση!