Αποκαλυπτήρια για το αμιγώς ηλεκτρικό Ford E-Tourneo Courier

Το ολοκαίνουργιο E-Tourneo Courier αποτελεί ένα σημαντικό ορόσημο στην πορεία της Ford προς την ηλεκτροκίνηση.

Αποκαλυπτήρια για το αμιγώς ηλεκτρικό Ford E-Tourneo Courier

Το ολοκαίνουργιο E-Tourneo Courier αποτελεί ένα σημαντικό ορόσημο στην πορεία της Ford προς την ηλεκτροκίνηση.

Η Ford αποκάλυψε το νέο αμιγώς ηλεκτρικό E-Tourneo Courier στην Κοπεγχάγη της Δανίας, στο πλαίσιο του Bring On Tomorrow Live, μια εκδήλωση παρουσίασης για τη νέα φιλοσοφία της Ford στην ηλεκτροκίνηση. Tο E-Tourneo Courier είναι ένα πενταθέσιο όχημα πολλαπλών δραστηριοτήτων (Multi-Activity Vehicle) με σχεδιασμό εμπνευσμένο από τα SUV, που προσφέρει άφθονο χώρο για τους επιβάτες και τα πράγματά τους σε ένα συμπαγές και φιλικό για χρήση στην πόλη μέγεθος.

Η τελευταία προσθήκη στην ευέλικτη οικογένεια Tourneo της Ford διαθέτει αμιγώς ηλεκτρικό σύστημα μετάδοσης κίνησης, με εύκολες ενημερώσεις over-the-air για τη βελτίωση του προϊόντος με την πάροδο του χρόνου. Το E-Tourneo Courier εξελίχθηκε για να προσφέρει ευρυχωρία και πρακτικότητα σε ένα ευέλικτο και compact πακέτο.

Οι κοντοί πρόβολοι και οι ευθείες γραμμές ενισχύουν το οπτικό πλάτος και τη στιβαρότητα, ενώ το εμπρός τμήμα -που προορίζεται αποκλειστικά για την ηλεκτρική έκδοση- διαθέτει μια φουτουριστική μπάρα φώτων που εκτείνεται από άκρη σε άκρη, σε συνδυασμό με τη χαρακτηριστική μάσκα της Ford με ρόμβους και επένδυση χρωμίου.

Το E-Tourneo Courier μεταφέρει πέντε ενήλικες και τις αποσκευές τους με άνεση, αξιοποιώντας ένα διαιρούμενο σε αναλογία 60-40 πίσω κάθισμα και χώρο αποσκευών 570 λίτρων, μεγαλύτερο κατά 44% σε σχέση με το απερχόμενο μοντέλο, που επεκτείνεται σε 2.162 λίτρα με αναδιπλωμένα τα πίσω καθίσματα.

Οι επιβάτες επωφελούνται επίσης από τον βελτιωμένο χώρο για τους ώμους και το κεφάλι, καθώς και από μια σειρά πρακτικών επιλογών αποθήκευσης, όπως η διαμορφώσιμη κεντρική κονσόλα, η κρυφή θήκη στο χώρο αποσκευών στο πίσω μέρος και ένα frunk (front trunk – εμπρός χώρος φόρτωσης) χωρητικότητας 44 λίτρων.

Οι ενσωματωμένες ψηφιακές εμπειρίες επικεντρώνονται γύρω από το «digiboard» που περιλαμβάνει έναν ψηφιακό πίνακα οργάνων και το σύστημα ενημέρωσης και ψυχαγωγίας SYNC 4, το οποίο ελέγχεται μέσω της οθόνης αφής 12 ιντσών. Διαθέτει ασύρματο Android Auto και Apple CarPlay, καθώς και μια βάση ασύρματης φόρτισης τηλεφώνου. Οι ασύρματες ενημερώσεις μπορούν να βελτιώσουν τη λειτουργικότητα με την πάροδο του χρόνου χωρίς να χρειάζεται επίσκεψη σε αντιπροσωπεία.

Το E-Tourneo Courier διατίθεται σε συνδυασμό με μια γκάμα κομψών εκδόσεων, συμπεριλαμβανομένου του ξεχωριστού μοντέλου Active, το οποίο προσφέρει μεταξύ άλλων χρωματική αντίθεση οροφής, εξωτερικά προστατευτικά στους θόλους των τροχών, μπάρες οροφής και μοναδικά υφάσματα καθισμάτων.

Ο ηλεκτροκινητήρας 100 kW (136 ίππων) του E-Tourneo Courier προσφέρει μία ομαλή αμιγώς ηλεκτρική εμπειρία που ενισχύεται περαιτέρω χρησιμοποιώντας την επιλογή λειτουργίας one-pedal driving. Η σουίτα προηγμένων συστημάτων υποστήριξης οδηγού βοηθά να γίνεται εύκολη η οδήγηση τόσο στην καθημερινότητα όσο και στα πιο μακρινά ταξίδια, ενώ οι οδηγοί μπορούν να επιλέξουν μεταξύ των προφίλ οδήγησης Normal, Eco και Slippery. Η τελική ταχύτητα είναι 145 χλμ./ώρα.

Το όχημα προσφέρει επιλογές φόρτισης εναλλασσόμενου ρεύματος AC 11 kW και συνεχούς ρεύματος DC 100 kW, ενώ η διαχείριση της φόρτισης γίνεται ευκολότερη με την ολοκληρωμένη λύση οικιακής φόρτισης της Ford, την εύχρηστη εφαρμογή (app) και τη δυνατότητα προγραμματισμού για την αξιοποίηση φθηνότερων τιμολογίων ενέργειας, όπου αυτά είναι διαθέσιμα.

Μια τυπική ολονύκτια φόρτιση AC από 10% έως 100% της μπαταρίας διαρκεί 5,7 ώρες. Το λογισμικό της Ford και το BlueOval Charge Network, το οποίο είναι ένα από τα μεγαλύτερα δίκτυα φόρτισης στην Ευρώπη και πρόκειται να περιλαμβάνει 500.000 φορτιστές έως το 2024, διευκολύνουν επίσης τη δημόσια φόρτιση. Σε έναν ταχυφορτιστή DC, οι πελάτες μπορούν να προσθέσουν 87 χιλιόμετρα αυτονομίας σε μόλις 10 λεπτά και να φορτίσουν την μπαταρία από το 10% στο 80% σε λιγότερο από 35 λεπτά.

Το E-Tourneo Courier είναι ένα από τα 10 αμιγώς ηλεκτρικά μοντέλα που έχει δεσμευτεί να προσφέρει η Ford στην Ευρώπη μέχρι το 2024, καθώς στοχεύει σε μηδενικές εκπομπές ρύπων για όλες τις πωλήσεις οχημάτων στη Γηραιά Ήπειρο έως το 2035. Η εταιρεία θα επενδύσει 50 δισεκατομμύρια δολάρια παγκοσμίως μέχρι το 2026, προκειμένου να πετύχει τον στόχο των 2 εκατομμυρίων και πλέον ηλεκτρικών οχημάτων μέχρι το τέλος του ίδιου έτους.

Το αμιγώς ηλεκτρικό μοντέλο αναμένεται να καταφθάσει στην Ευρώπη το 2024. Το E-Tourneo Courier θα παράγεται στην Κραϊόβα της Ρουμανίας από το δεύτερο εξάμηνο του 2024, μαζί με το Puma, το οποίο πρόκειται να προσφέρει μια ηλεκτρική έκδοση μέχρι το 2024.

Βενζινοκίνητη έκδοση

Για το Tourneo Courier με υπερτροφοδοτούμενο βενζινοκινητήρα EcoBoost 1 λίτρου και απόδοση 125 ίππων, οι παραγγελίες θα ξεκινήσουν φέτος το καλοκαίρι, με τις πρώτες παραδόσεις να πραγματοποιούνται πριν από το τέλος του 2023.

Οι πελάτες της έκδοσης με βενζινοκινητήρα θα μπορούν επιλέξουν ανάμεσα σε ένα μηχανικό κιβώτιο έξι σχέσεων ή ένα νέο, επτατάχυτο αυτόματο κιβώτιο διπλού συμπλέκτη. Το Auto Start-Stop και το Active Grille Shutter είναι στάνταρ στα μοντέλα EcoBoost για βελτιστοποιημένη ενεργειακή απόδοση. Οι πελάτες μπορούν να επιλέξουν από μια σειρά εκδόσεων που περιλαμβάνει το περιπετειώδες Active, το premium Titanium και το στιλάτο Trend.

Ο στάνταρ εξοπλισμός περιλαμβάνει σύστημα infotainment SYNC 4 της Ford με οθόνη αφής 8 ιντσών, ασύρματη ενσωμάτωση τηλεφώνου μέσω Apple CarPlay και Android Auto και ενσωματωμένο μόντεμ για συνδεσιμότητα με την εφαρμογή FordPass και over-the-air (ΟΤΑ) ενημερώσεις.

Google News icon
Ακολουθήστε το MotorOne.gr στο Google News για άμεση και έγκυρη ενημέρωση!