SKODA ENYAQ iV – Η ηλεκτροκίνηση αποκτά νόημα

Βραβευμένη σχεδίαση, πλούσιοι χώροι, προηγμένα συστήματα ασφάλειας και συνδεσιμότητας, αυτονομία έως 536 χλμ. Το ENYAQ iV θέτει τα δικά του δεδομένα στην κατηγορία των αμιγώς ηλεκτρικών SUV

SKODA ENYAQ iV – Η ηλεκτροκίνηση αποκτά νόημα

Βραβευμένη σχεδίαση, πλούσιοι χώροι, προηγμένα συστήματα ασφάλειας και συνδεσιμότητας, αυτονομία έως 536 χλμ. Το ENYAQ iV θέτει τα δικά του δεδομένα στην κατηγορία των αμιγώς ηλεκτρικών SUV

Η είσοδος της SKODA στην εποχή της ηλεκτροκίνησης έγινε με το δικό της, έξυπνο και αποτελεσματικό τρόπο. Με ένα αυτοκίνητο που έχει απάντηση σε κάθε ερώτημα που τίθεται. Είτε αφορά την εμφάνιση και την πρακτικότητα, είτε τον εξοπλισμό και την αποδοτικότητα του ηλεκτρικού συστήματος κίνησης.

Το ENYAQ iV είναι το πρώτο μοντέλο της SKODA που βασίζεται στην πλατφόρμα MEB, η οποία δημιουργήθηκε αποκλειστικά για ηλεκτρικά αυτοκίνητα. Η χρήση της δίνει νέες δυνατότητες, στους τομείς της σχεδίασης, της εκμετάλλευσης των χώρων, των τεχνολογικών λύσεων, της οδικής συμπεριφοράς και της χαμηλής κατανάλωσης ενέργειας.

Οι εξωτερικές διαστάσεις του ηλεκτρικού SUV καθιστούν ξεκάθαρη τη στόχευση της SKODA: το ENYAQ iV να αποτελεί το πρώτο ή ακόμη και μοναδικό αυτοκίνητο μίας οικογένειας. Με μήκος στα 4,649 μέτρα, πλάτος 1,879 μ, ύψος 1,616 μέτρα και – κυρίως – μεταξόνιο 2,765 μέτρα, τοποθετείται στην μεσαία κατηγορία, προσφέροντας πλούσιους χώρους για πέντε επιβάτες. Η ενσωμάτωση της μπαταρίας στο δάπεδο, αφήνει ανέγγιχτο το χώρο αποσκευών, ο οποίος με όγκο 585 λίτρα καλύπτει όλες τις μεταφορικές ανάγκες ακόμη και κατά τη διάρκεια των καλοκαιρινών διακοπών.

Σχεδίαση για… βραβείο με αποδείξεις

Στη SKODA η ηλεκτροκίνηση εντυπωσιάζει όχι μόνο μέσω της τεχνολογίας, αλλά και με την εμφάνιση. Το ENYAQ iV ξεχώρισε με τη δυναμική σχεδιαστική του γλώσσα και την εκφραστικότητά του, στην πρώτη του παρουσία στα Red Dot Awards, το διάσημο θεσμό που αξιολογεί προϊόντα υψηλής ποιότητας από διάφορους χώρους.

Εκεί, το ηλεκτρικό SUV «κέρδισε» την κριτική επιτροπή των 50 ειδικών, με τις αναλογίες του, τις ανάγλυφες γραμμές και την εντυπωσιακή του μάσκα. Η προαιρετική κρυστάλλινη όψη «Crystal Face» περιλαμβάνει 131 LED που φωτίζουν τη γρίλια. Το Crystal Face συνδυάζεται με την λειτουργία φώτων Coming/Leaving Home και μαζί με τις μονάδες LED για την υψηλή δέσμη στους προβολείς LED Matrix και τα φώτα πορείας της ημέρας, δημιουργεί μια μοναδική φωτεινή υπογραφή.

Φυσιολογικά λοιπόν, το ENYAQ iV απέσπασε το βραβείο Red Dot για το εξαιρετικό του προϊοντικό ντιζάιν. Ρόλο στην απόφαση των κριτών έπαιξαν η καινοτομία, η ποιότητα, η πρακτικότητα και η οικολογική βιωσιμότητα που συνοδεύουν το ηλεκτρικό SUV. Το βραβείο του ENYAQ iV είναι το 16ο που αποσπά η SKODA στα Red Dot Awards.

Ισχύς και μπαταρία για κάθε ανάγκη

Εκμεταλλευόμενη στο έπακρο τις δυνατότητες που του δίνει η αρθρωτή πλατφόρμα ηλεκτρικών αυτοκινήτων MEB του Volkswagen Group, το πισωκίνητο ENYAQ iV ενσωματώνει τη δική του φιλοσοφία κίνησης. Τρεις εκδόσεις μπαταρίας και άλλες τόσες ισχύος, δημιουργούν συνδυασμούς που καλύπτουν κάθε ανάγκη.

Η βασική έκδοση ENYAQ iV 50 εξοπλίζεται με ηλεκτροκινητήρα 148 ίππων και ροπής 220 Nm. Με ωφέλιμη χωρητικότητα 52 kWh, η μπαταρία ιόντων λιθίου προσφέρει αυτονομία 362 χλμ. με μία φόρτιση. Στην μεσαία έκδοση ENYAQ iV 60, το ηλεκτρικό μοτέρ αποδίδει 180 ίππους και 310 Nm ροπή. Η μπαταρία των 58 kWh είναι ικανή κινήσει το ηλεκτρικό SUV για έως 412 χλμ. μέχρι να χρειαστεί ξανά φόρτιση. Το κορυφαίο ENYAQ iV 80 (διαθέσιμο και στην έκδοση Sportline) έχει ισχύ 204 ίππων και ροπή 310 Nm, ενώ επιταχύνει από στάση στα 100 χλμ/ώρα σε μόλις 8,7 δευτερόλεπτα (η μέγιστη ταχύτητα φθάνει σε όλες τις εκδόσεις τα 160 χλμ/ώρα). Χάρη στην παρουσία της μπαταρίας των 77 kWh, η μέγιστη αυτονομία εκτοξεύεται στα 536 χλμ., «διαλύοντας» κάθε σχετικό άγχος. Σύντομα το ENYAQ iV 80 θα προσφέρεται και σε έκδοση 4×4, με ένα δεύτερο ηλεκτροκινητήρα στον εμπρός άξονα.

Το SKODA ENYAQ iV εφοδιάζεται με τεχνολογία ταχυφόρτισης της μπαταρίας, επιτρέποντας τη συνέχιση του ταξιδιού μέσα σε λίγα λεπτά. Χαρακτηριστικό το παράδειγμα του μεγάλης μπαταρίας των 77 kWh, η οποία μέσω ταχυφορτιστή 125 kW φθάνει από το 5% στο 80% σε μόλις 38 λεπτά! Όσος χρόνος δηλαδή διαρκεί μία στάση για καφέ στον αυτοκινητόδρομο. Αλλά ακόμη και στο σπίτι, το ENYAQ iV μπορεί να φορτίσει πλήρως τη μπαταρία του κατά τη διάρκεια της νύχτας, μέσω ενός Wallbox AC έως 11 kW. Η διαδικασία 0-100% ολοκληρώνεται – ανάλογα με το μέγεθος της μπαταρίας – από 6 ώρες και 45 λεπτά έως 7,5 ώρες. Επιπλέον, το ηλεκτρικό SUV της SKODA είναι εξοπλισμένο με έναν ειδικό φορτιστή γενικής χρήσης iV, ο οποίος ταιριάζει σε όλες τις συμβατικές πρίζες φόρτισης.

Τεχνολογία και απλότητα

Το εσωτερικό του ENYAQ iV χαρακτηρίζεται από εργονομία, ποιότητα και σύγχρονη εικόνα, με το νέο concept των Design Selection να αντικαθιστά τα κλασικά επίπεδα εξοπλισμού. Κάθε Design Selection, δημιουργία των σχεδιαστών υλικών της SKODA, παρέχει ένα καλαίσθητο εσωτερικό με μία μοναδική αίσθηση ευ ζην και διαθέτει φυσικά, αειφόρα επεξεργασμένα και ανακυκλωμένα υλικά.

Στο ταμπλό ξεχωρίζει η μεγάλη οθόνη αφής του συστήματος πολυμέσων Modular Infotainment Matrix τελευταίας γενιάς. Με διαγώνιο 13 ιντσών είναι μεγαλύτερη από οποιαδήποτε άλλη σε μοντέλο της SKODA. Το infotainment νέας γενιάς με ενσωματωμένη κάρτα SIM προσφέρει μία σειρά από πρακτικές λειτουργίες, όπως σύνδεση Wi-Fi με τις συσκευές των επιβατών ή μηνύματα για την κυκλοφορία στους δρόμους.

Το συρόμενο ρυθμιστικό αφής (touch-slider) στο κάτω μέρος της οθόνης, επιτρέπει στον οδηγό να πραγματοποιεί μία σειρά από ενέργειες, χωρίς να παίρνει το βλέμμα του από το δρόμο: να αλλάζει την ένταση της μουσικής, να μεγεθύνει το χάρτη πλοήγησης, να αλλάζει τη θερμοκρασία του συστήματος κλιματισμού. Ο χειρισμός των λειτουργιών της οθόνης μπορεί να γίνει και ανέπαφα, τόσο με κινήσεις των χεριών όσο και με φωνητικό έλεγχο – μέσω του ψηφιακού βοηθού φωνής Laura.

To Digital Cockpit συμπληρώνεται από έναν ψηφιακό – σε ύφος μίνιμαλ – πίνακα  οργάνων, μεγέθους 5,3 ιντσών. Εμφανίζει στο οπτικό πεδίο του οδηγού τις πιο σημαντικές πληροφορίες, όπως ταχύτητα, δεδομένα οδήγησης, συστήματα πλοήγησης και τα ενεργά συστήματα υποβοήθησης. Ο οδηγός μπορεί να επιλέξει μεταξύ τεσσάρων διαφορετικών διατάξεων, οι οποίες μπορούν να λειτουργούν διαισθητικά ενώ χρησιμοποιεί το πολυλειτουργικό τιμόνι για τον έλεγχο του οχήματος και συστημάτων υποβοήθησης.  Το ENYAQ iV είναι το πρώτο SKODA που μπορεί να εξοπλιστεί με μια πρωτοποριακή head-up οθόνη επαυξημένης πραγματικότητας, που προβάλλει πληροφορίες σε δύο διαφορετικές περιοχές στο οπτικό πεδίο του οδηγού.

Το ηλεκτρικό SUV της SKODA είναι πάντα και έξυπνα συνδεδεμένο. Το SKODA CONNECT συνδυάζει ένα σύνολο online υπηρεσιών, όπως το eCall, οι αναβαθμίσεις του λογισμικού και βασικές λειτουργίες για ηλεκτρικά οχήματα. Η φόρτιση της μπαταρίας και ο κλιματισμός του εσωτερικού μπορούν να ελεγχθούν εύκολα εξ αποστάσεως μέσω της σχετικής εφαρμογής.

Το ENYAQ iV δεν θα μπορούσε παρά να είναι… Simply Clever, όπως άλλωστε κάθε μοντέλο της SKODA. Οι λύσεις είναι προσανατολισμένες για να κάνουν εύκολη τη ζωή του οδηγού ενός ηλεκτρικού οχήματος. Ένα καθαριστικό για το καλώδιο φόρτισης, ένα προστατευτικό κάλυμμα για την υποδοχή φόρτισης, έναε ξεχωριστός χώρος φύλαξης για το καλώδιο φόρτισης κάτω από το δάπεδό του χώρου αποσκευών, είναι ορισμένες από αυτές.

Ασφάλεια για εσένα και την οικογένειά σου

Τα κορυφαία επίπεδα παθητικής και ενεργητικής ασφάλειας που παρέχει το SKODA ENYAQ iV επιβεβαιώθηκαν με απόλυτο τρόπο. Στις δοκιμές ασφαλείας του οργανισμού Euro NCAP, το ηλεκτρικό SUV απέσπασε με ευκολία την μέγιστη βαθμολογία των 5 αστέρων, αριστεύοντας σε κάθε τομέα: από την κορυφαία επίδοση στην προστασία ενήλικων επιβατών (94%) και παιδιών (89%) έως το 82% για τα ηλεκτρονικά συστήματα υποβοήθησης του οδηγού.

Στον τελευταίο τομέα, συγκεντρώνονται τελευταίας γενιάς τεχνολογίες, που ενημερώνουν τον οδηγό για πιθανούς κινδύνους και αν εκείνος δεν αντιδράσει, αποτρέπουν το ατύχημα ή μετριάζουν τις επιπτώσεις του: Front Assist με ανίχνευση πεζών και ποδηλατών, Side Assist με λειτουργία Rear Traffic Alert, Collision Avoidance Assist, Turn Assist και Exit Warning. Το Travel Assist υποστηρίζει τον οδηγό στον έλεγχο του αυτοκινήτου και σε συνδυασμό με το ρυθμιζόμενο Cruise Control (ACC) περιλαμβάνει λειτουργίες Adaptive Lane Assist με ανίχνευση έργων στο δρόμο, Traffic Jam Assist και Emergency Assist, προσφέροντας τεχνολογία ημιαυτόνομης οδήγησης.

Δικό σου χωρίς εταιρικό φόρο και με επιδότηση από το πρόγραμμα Κινούμαι Ηλεκτρικά

Το ENYAQ iV έρχεται σε σένα απλά και γρήγορα, με τη νέα υπηρεσία οnline παραγγελίας αυτοκινήτου, SKODA ONE CLICK! Δεν έχετε παρά να επιλέξεις το αυτοκίνητο που επιθυμείς, ανάμεσα στα διαθέσιμα ετοιμοπαράδοτα, βλέποντας ταυτόχρονα πληροφορίες όπως βασικός και έξτρα εξοπλισμός, χρώμα, τελική τιμή κ.α. Μόλις συμπληρώσεις τη σχετική φόρμα παραγγελίας, εκπρόσωπος του Εξουσιοδοτημένου Εμπόρου SKODA που έχεις επιλέξει, θα επικοινωνήσει μαζί σου για την ολοκλήρωση της διαδικασίας.

Η αγορά του ENYAQ iV συνοδεύεται από προνομιακό επιτόκιο 3,9%, το αναβαθμισμένο επίπεδο εξοπλισμού της Launch Edition και τιμές από μόλις 35.800 ευρώ, που με την επιδότηση του προγράμματος «Κινούμαι Ηλεκτρικά» υποχωρεί στα 30.026 ευρώ!

Και βέβαια, το ENYAQ iV εκτός από απαλλαγή από τέλη κυκλοφορίας, έχει μηδενικό φόρο εταιρικής χρήσης!

Google News icon
Ακολουθήστε το MotorOne.gr στο Google News για άμεση και έγκυρη ενημέρωση!