Ντεμπούτο στην πίστα για το Rodin FZero, το «ταχύτερο αυτοκίνητο στον κόσμο»

Το νέο Rodin FZero διαθέτει 4λιτρο V10 twin-turbo κινητήρα και υπόσχεται τελική ταχύτητα 360 χλμ./ώρα.

Ντεμπούτο στην πίστα για το Rodin FZero, το «ταχύτερο αυτοκίνητο στον κόσμο»

Το νέο Rodin FZero διαθέτει 4λιτρο V10 twin-turbo κινητήρα και υπόσχεται τελική ταχύτητα 360 χλμ./ώρα.

Η απάντηση της Rodin Cars στην Aston Martin Valkyrie υποβλήθηκε στην πρώτη της δοκιμή με τον αινιγματικό ιδρυτή της Rodin τον ενθουσιώδη οδηγό αγώνων και δισεκατομμυριούχο του τομέα της τεχνολογίας, David Dicker πίσω από το τιμόνι.

Η Rodin FZero, με 4λιτρο twin-turbo V10 κινητήρα που σχεδιάστηκε από τον Dicker, εξελίχθηκε στο Ηνωμένο Βασίλειο από τη Neil Brown Engineering και ονομάστηκε RC.TEN, θα κοστίζει περίπου 2,1 εκατομμύρια ευρώ και θα ξεκινήσει να παραδίδεται στους πελάτες την επόμενη χρονιά.

Με 1.027 ίππους, 700 Nm ροπής και τελική ταχύτητα 360 χλμ./ώρα, το FZero στοχεύει να ξεπεράσει το Valkyrie και να γίνει αυτό που ο Dicker λέει ότι θα είναι «το ταχύτερο αυτοκίνητο στον κόσμο».

Η Rodin αποκάλυψε επίσης ότι ο κινητήρας RC.TEN, τόσο σε turbo όσο και ατμοσφαιρική έκδοση, θα διατεθεί ως έτοιμος κινητήρας για άλλες εφαρμογές στο μηχανοκίνητο αθλητισμό.

Η πρώτη δοκιμή του FZero πραγματοποιήθηκε στην πίστα δοκιμών της Rodin στις νέες εγκαταστάσεις της εταιρείας, κοντά στο Mount Lyford στη Νότιο Νησί της Νέας Ζηλανδίας, όπου πραγματοποιούνται οι τελικές εργασίες εξέλιξης και κατασκευής του hypercar.

Βγαίνοντας από το κλειστό cockpit, ο Dicker σχολίασε: «Οι δοκιμές πήγαν πολύ καλά και μπορέσαμε να δουλέψουμε το πρόγραμμά μας. Είμαστε ενθουσιασμένοι καθώς το πρόγραμμα FZero εισέρχεται στην επόμενη φάση του. Είναι πραγματικά ένα αυτοκίνητο που δε μοιάζει με κανένα άλλο».

Στόχος του Dicker ήταν πάντα η Rodin να κατασκευάσει το απόλυτο αυτοκίνητο πίστας, με την εταιρεία να επικεντρώνεται αρχικά στο μονοθέσιο με ακάλυπτους τροχούς FZED, το οποίο ξεκίνησε τη ζωή του ως εγχείρημα της Lotus T125 χωρίς όμως να έχει τύχη, μέχρι που διασώθηκε από τη Rodin.

Το FZero έχει κατασκευαστεί για να είναι ταχύτερο σε μια πίστα από ένα μονοθέσιο της Formula 1, καθώς έχει εξελιχθεί χωρίς οποιοδήποτε περιορισμό από κανονισμούς μηχανοκίνητου αθλητισμού. «Είναι κατασκευασμένο για την πίστα, είναι κατασκευασμένο για να είναι πιο γρήγορο από ένα μονοθέσιο F1», δήλωσε ο Dicker στο Auto Express το 2022. «Δεν υπάρχουν όρια, δεν υπάρχουν κανόνες».

Ο Dicker επιβεβαίωσε επίσης στο Auto Express ότι μια έκδοση του FZero που θα μπορεί να κυκλοφορήσει στους δρόμους θα κατασκευαστεί μόλις ολοκληρωθεί η πρώτη παρτίδα 30 αυτοκινήτων πίστας, ενώ η εταιρεία εργάζεται επίσης πάνω σε ένα αμιγώς ηλεκτρικό μοντέλο που προορίζεται για χρήση στο δρόμο.

Η Rodin ήλπιζε να παραδώσει το πρώτο FZero φέτος, αλλά η συγχώνευση της εταιρείας με τη βρετανική αγωνιστική ομάδα Carlin και μια ανεπιτυχής αίτηση συμμετοχής στη Formula 1 καθυστέρησαν τα πράγματα.

Ωστόσο, o Dicker και η Rodin εξακολουθούν να υποστηρίζουν οδηγούς, όπως ο Liam Lawson, επί του παρόντος εφεδρικός οδηγός της ομάδας της Red Bull στη Formula 1, ο οποίος συμμετείχε σε πέντε Grand Prix φέτος αντικαθιστώντας τον τραυματία Daniel Ricciardo στην AlphaTauri, και ο Louis Sharp, που πρόσφατα κατέκτησε τον τίτλο στο Βρετανικό Πρωτάθλημα Formula 4.

Αποκλειστική συνεργασία: Auto Express

Google News icon
Ακολουθήστε το MotorOne.gr στο Google News για άμεση και έγκυρη ενημέρωση!