Η Ford καταπολεμά τη θερμοπληξία των παιδιών

Τα ξεχασμένα παιδιά στα πίσω καθίσματα είναι ένα τραγικό, όσο και παράλογο, φαινόμενο

Η Ford καταπολεμά τη θερμοπληξία των παιδιών

Τα ξεχασμένα παιδιά στα πίσω καθίσματα είναι ένα τραγικό, όσο και παράλογο, φαινόμενο

Μεγάλος αριθμός ανθρώπων βασίζεται στο αυτοκίνητό του, όσο αφορά τις εκδρομές και τις διακοπές. Λόγω των ταξιδιωτικών περιορισμών που ισχύουν φέτος, αυτός ο αριθμός θα μπορούσε να αυξηθεί ακόμα περισσότερο. Ωστόσο, μερικά από αυτά τα ταξίδια, θα μπορούσαν να καταλήξουν σε τραγωδία. Κάθε χρόνο, σημαντικός αριθμός παιδιών (αλλά και κατοικίδιων) χάνει τη ζωή του μέσα σε οχήματα, από θερμοπληξία.

Η Ford έχει αναπτύξει το Rear Occupant Alert, μία νέα τεχνολογία η οποία υπενθυμίζει στους οδηγούς να ελέγξουν τα πίσω καθίσματα, σε περίπτωση που οι πίσω πόρτες έχουν ανοίξει για κάποιο λόγο, στην αρχή του ταξιδιού.

Η ομάδα υποστήριξης KidsandCars.org σημειώνει, πως αρκετά παιδιά εισέρχονται και παγιδεύονται μέσα στα οχήματα, αυξάνοντας έτσι τον κίνδυνο θερμοπληξίας, αφού το σώμα ενός παιδιού υπερθερμαίνεται τρεις έως πέντε φορές ταχύτερα από ό,τι ενός ενήλικα. Στις ΗΠΑ, υπάρχουν 39 θάνατοι κάθε χρόνο κατά μέσο όρο, δηλαδή ένας κάθε εννέα ημέρες.

Επίσης, ο ζεστός καιρός μπορεί να καταστεί επικίνδυνος και για τα κατοικίδια ζώα.
Μεταξύ 2009 και 2018, η RSPCA (πρόνοια ζώων της Μ. Βρετανίας) κατέγραψε 64.443 σχετικά περιστατικά ζώων. Σύμφωνα με την RSPCA Αυστραλίας, χρειάζονται μόλις έξι λεπτά για να πεθάνει ένας σκύλος, σε ένα καυτό αυτοκίνητο.

Το Rear Occupant Alert έρχεται να προφυλάξει τους επιβάτες από τέτοια περιστατικά.
Μόλις το όχημα σταματήσει, μία οπτική ειδοποίηση εμφανίζεται στην οθόνη, για περίπου δέκα δευτερόλεπτα. Ακούγεται επίσης και μία ηχητική προειδοποίηση, που υπενθυμίζει στον οδηγό να πραγματοποιήσει έλεγχο στα πίσω καθίσματα. Επίσης το σύστημα θα μπορούσε να προειδοποιήσει τους οδηγούς, σε περίπτωση που έχουν τοποθετήσει ένα αντικείμενο μεγάλης αξίας στο πίσω μέρος.

Στην Ευρώπη, η τεχνολογία αυτή διατίθεται στα μοντέλα EcoSport, Fiesta, Focus, Galaxy, Kuga, Mondeo Hybrid, Puma, S-MAX, Transit και Tourneo Connect. Είναι επίσης διαθέσιμο στο ολοκαίνουργιο, ηλεκτρικό Mustang Mach-E, στο οποίο μια ειδική επίστρωση γυαλιού βοηθά το εσωτερικό των μοντέλων Mach-E, να παραμένουν πιο κρύα το καλοκαίρι και πιο ζεστά το χειμώνα. Επιπλέον, ένα εσωτερικό στρώμα μεταξύ του γυαλιού βοηθά στην προστασία από τις υπεριώδεις ακτίνες.

Προκειμένου να επισημάνει τους κινδύνους των καυτών αυτοκινήτων, η Ford ανέθεσε έναν γλύπτη να δημιουργήσει δύο αγαλματίδια πάγου (ενός βρέφους κι ενός σκύλου) και στη συνέχεια τα έβαλε μέσα σε ένα αυτοκίνητο στην εγκατάσταση “Weather Factory” στην Κολωνία της Γερμανίας. Έξω από το αυτοκίνητο, η θερμοκρασία ρυθμίστηκε στους 35 ° C. Αλλά μέσα σε 19 λεπτά, οι θερμοκρασίες μέσα στο αυτοκίνητο είχαν αυξηθεί στους 50 ° C. Τα γλυπτά του πάγου άρχισαν να λιώνουν αμέσως.

Ο Joerg Beyer, εκτελεστικός διευθυντής μηχανολογίας της Ford Ευρώπης, αναφέρει “Όλοι έχουμε δει στις ειδήσεις τις τρομερές συνέπειες που μπορεί να προκύψουν από μια απροσεξία. Το Rear Occupant Alert θα υπενθυμίζει στους οδηγούς το προφανές: ότι μπορεί να έχουν αφήσει ένα παιδί ή ένα κατοικίδιο ζώο στα πίσω καθίσματα των επιβατών. “

Google News icon
Ακολουθήστε το MotorOne.gr στο Google News για άμεση και έγκυρη ενημέρωση!