Το νέο ηλεκτρικό Ford E-Tourneo Custom πολλαπλών λειτουργιών

Το Ford E-Tourneo Custom είναι η ναυαρχίδα επόμενης γενιάς του μοντέλου, περιλαμβάνει επίσης plug-in υβριδικές εκδόσεις καθώς και τετρακίνητες diesel επιλογές.

Το νέο ηλεκτρικό Ford E-Tourneo Custom πολλαπλών λειτουργιών

Το Ford E-Tourneo Custom είναι η ναυαρχίδα επόμενης γενιάς του μοντέλου, περιλαμβάνει επίσης plug-in υβριδικές εκδόσεις καθώς και τετρακίνητες diesel επιλογές.

Η Ford Pro αποκάλυψε σήμερα το νέο E-Tourneo Custom, ένα όχημα πολλαπλών δραστηριοτήτων που διαθέτει αμιγώς ηλεκτρικό σύστημα κίνησης. Χρησιμοποιεί μία νέα πλατφόρμα που είναι σχεδιασμένη για να προσφέρει ευελιξία και άνεση σε συνδυασμό με μπαταρία που μπορεί να προσφέρει εκτιμώμενη αυτονομία έως και 370 χλμ.

Αποτελεί ένα από τα τέσσερα νέα ηλεκτρικά μοντέλα της Ford Pro που θα λανσαριστούν στην Ευρώπη μέχρι το 2024 και προορίζεται τόσο για ιδιώτες πελάτες όσο και για επαγγελματίες, προσφέροντας επαρκείς χώρους για τη μεταφορά έως οκτώ επιβατών.

Το νέο μοντέλο εισάγει μία σειρά premium χαρακτηριστικών, όπως ευέλικτα πίσω καθίσματα που εδράζονται σε ράγα, hands-free ηλεκτρικές πλαϊνές πόρτες, ηχοσύστημα B&O, ψηφιακές κάρτες-κλειδιά, πανοραμική γυάλινη οροφή και ένα πρωτοποριακό, ανακλινόμενο τιμόνι, που μπορεί να χρησιμοποιείται ως εργονομική βάση συσκευών για laptop και tablet, ή να να μεταμορφωθεί σε επίπεδο τραπέζι.

Ως μέρος της πιο ολοκληρωμένης σειράς Tourneo Custom στην ιστορία του μοντέλου, οι πελάτες μπορούν επίσης να επιλέξουν επίσης μία καινούργια έκδοση Plug-In Hybrid (PHEV). Επιπλέον, το νέο μοντέλο μπορεί να παραγγέλνεται με την τελευταία γενιά των κινητήρων diesel EcoBlue της Ford, που διατίθενται με αυτόματο κιβώτιο 8 σχέσεων και για πρώτη φορά με ένα ευφυές σύστημα τετρακίνησης.

Όλα τα οχήματα Tourneo Custom επόμενης γενιάς είναι πλήρως ενσωματωμένα με την πλατφόρμα λογισμικού και συνδεδεμένων υπηρεσιών της Ford Pro που περιλαμβάνουν end-to-end λύσεις φόρτισης, εργαλεία διαχείρισης της Ford Pro Telematics, την εφαρμογή FordPass Pro, και το συνδεδεμένο σύστημα χρόνου λειτουργίας FORDLiive.

Χρησιμοποιώντας την ίδια τεχνολογία κυψελών υψηλής πυκνότητας με το Ford F-150 Lightning, το E-Tourneo Custom εξοπλίζεται με μπαταρία ωφέλιμης χωρητικότητας 74 kWh και έναν ηλεκτροκινητήρα 160 kW (218 ίππων). Προσφέρει επίσης δυνατότητα κίνησης με ένα πεντάλ (one-pedal driving) για ακόμα μεγαλύτερη ενεργειακή απόδοση και πιο ξεκούραστη οδηγική εμπειρία.

Ένας ενσωματωμένος, τριφασικός φορτιστής εναλλασσόμενου ρεύματος 11 kW μπορεί να φορτίσει πλήρως τη μπαταρία σε λιγότερο από 8 ώρες. Η φόρτιση από το 15% στο 80% ολοκληρώνεται σε περίπου 41 λεπτά με χρήση ταχυφορτιστή συνεχούς ρεύματος 125 kW. Η μπαταρία του E Tourneo Custom επιτρέπει ταχύτερη ροή ενέργειας στα πρώιμα στάδια της διαδικασίας φόρτισης για ταχύτερη πλήρωση. Σε εργαστηριακές δοκιμές, χρησιμοποιώντας ένα ταχυφορτιστή DC με ισχύ 125 kW, προστέθηκε ενέργεια για την εξασφάλιση αυτονομίας σχεδόν 38 χλμ. σε μόλις πέντε λεπτά.

Η τεχνολογία Pro Power Onboard επιτρέπει επίσης στους ιδιοκτήτες του να αξιοποιούν πλήρως τις δυνατότητες των ηλεκτροκίνητων εκδόσεων του Tourneo Custom, προσφέροντας ηλεκτρική ισχύ έως και 2.3 kW μέσω πριζών στο εμπρός τμήμα της καμπίνας, η οποία αποδεικνύεται ιδανική για την τροφοδοσία ψηφιακών συσκευών, εργαλείων ή αθλητικού εξοπλισμού και κάμπινγκ όταν δεν υπάρχει πρόσβαση στο δίκτυο.

Το E-Tourneo Custom προσφέρει μέγιστη ικανότητα ρυμούλκησης 2.000 κιλών και μπορεί να μεταφέρει υψηλό ωφέλιμο φορτίο. Τα μοντέλα με στάνταρ και μακρύ μεταξόνιο προσφέρουν το καθένα τρεις σειρές καθισμάτων, με έως 8 θέσεις στο E-Tourneo Custom και έως και 9 θέσεις στo Tourneo Custom PHEV και τα μοντέλα με κινητήρα diesel.

Το σύστημα καθισμάτων που εδράζονται σε ράγα επιτρέπει στους επιβάτες να σύρουν τα καθίσματα εμπρός και πίσω, ή να τα αφαιρούν τελείως εάν χρειαστεί. Τα τρία καθίσματα της δεύτερης σειράς μπορούν να μετακινούνται ανεξάρτητα, ενώ εκείνα της τρίτης σειράς είναι χωρισμένα σε μια διάταξη 2+1.

Τα νέα καθίσματα είναι ελαφρύτερα από εκείνα του απερχόμενου μοντέλου και η δεύτερη σειρά διαθέτει ενσωματωμένες ζώνες ασφαλείας. Σημεία ISOFIX διατίθενται και στα τρία καθίσματα της δεύτερης σειράς καθώς και στα δύο εξωτερικά καθίσματα της τρίτης.

Μία μεγάλη, γυάλινη πανοραμική οροφή επιτείνει την αίσθηση ευρυχωρίας και φωτεινότητας. Η οροφή διαθέτει ειδική επεξεργασία υπέρυθρης ακτινοβολίας για να διατηρείται η καμπίνα δροσερή σε συνθήκες έντονης ηλιοφάνειας. Για τις περιπτώσεις που ο οδηγός μεταφέρει βαριά αντικείμενα, οι ηλεκτρικές συρόμενες πλαϊνές πόρτες έχουν επίσης hands-free λειτουργία, ώστε να μπορούν να ανοίγουν με μια απλή κίνηση περνώντας το πόδι δίπλα από τον εμπρός τροχό.

Το νέο Tourneo Custom προσφέρει επίσης ηλεκτρονικό έλεγχο θερμοκρασίας αέρα τριών ζωνών, ένα ισχυρό ηχοσύστημα B&O με 14 ηχεία και subwoofer τοποθετημένο στο πίσω μέρος, προηγμένο εσωτερικό φωτισμό περιβάλλοντος, επιφάνεια ασύρματης φόρτισης για κινητές συσκευές και θερμαινόμενα εξωτερικά καθίσματα στη δεύτερη σειρά.

Η Ford έχει αναπτύξει επίσης ένα νέο σύστημα ψηφιακού κλειδιού (Digital Key), το οποίο προγραμματίζεται να είναι διαθέσιμο το 2024 με χρήση τεχνολογίας NFC, εμπνευσμένη από τις κάρτες-κλειδιά των ξενοδοχείων. Αυτό επιτρέπει στους ιδιοκτήτες να κουβαλούν μαζί τους μία βολική, λεπτή και αδιάβροχη κάρτα, αντί ένα ογκώδες τηλεχειριστήριο. Το Digital Key ωφελεί και τις επιχειρήσεις όταν πολλοί οδηγοί χρησιμοποιούν το όχημά τους.

Οι ιδιοκτήτες του Tourneo Custom μπορούν να επιλέγουν από μία γκάμα ελκυστικών εκδόσεων, όπως το περιπετειώδες Active, το εντυπωσιακό Sport και το κορυφαίο της σειράς Titanium X, το οποίο προσφέρει τον πιο ολοκληρωμένο εξοπλισμό, με στάνταρ χαρακτηριστικά που ξεκινούν από τις κομψές ζάντες αλουμινίου των 19 ιντσών και full matrix LED φωτισμό για να φτάσουν έως το πολυτελές υλικό καθισμάτων από συνθετικό δέρμα Sensico.

Η νέα αρχιτεκτονική του οχήματος προσφέρει χαμηλότερο ύψος πατώματος και ένα νέο, ενσωματωμένο πλαϊνό σκαλοπάτι που διευκολύνει την είσοδο και τη φόρτωση. Το συνολικό ύψος του αυτοκινήτου έχει διατηρηθεί κάτω από δύο μέτρα σε πολλές εκδόσεις, το οποίο επιτρέπει την πρόσβαση σε γκαράζ και πολυώροφα παρκινγκ αυτοκινήτων. Το ανασχεδιασμένο πλαίσιο διαθέτει μία εντελώς ανεξάρτητη πίσω ανάρτηση. Αυτή είναι στάνταρ σε όλη τη γκάμα.

Ο πίνακας οργάνων περιλαμβάνει μία εργονομική οθόνη αφής 13 ιντσών με σύστημα ενημέρωσης και ψυχαγωγίας SYNC 4. Αυτή συνδυάζεται με έναν νέο ψηφιακό πίνακα οργάνων για τη δημιουργία ενός διαισθητικού, εστιασμένου στον οδηγό cockpit, με ασύρματη συμβατότητα Android Auto και Apple CarPlay στάνταρ.

Το νέο Tourneo Custom PHEV χρησιμοποιεί ένα παράλληλο υβριδικό σύστημα που προσφέρει την ευελιξία ενός αποδοτικού βενζινοκινητήρα κύκλου Atkinson με χωρητικότητα 2,5 λίτρων για ταξίδια μεγάλων αποστάσεων, καθώς και έναν ηλεκτροκινητήρα και μπαταρία ωφέλιμης χωρητικότητας 11,8 kWh που επιτρέπει εκτιμώμενη αμιγώς ηλεκτρική αυτονομία πάνω από 50 χλμ., που αποδεικνύεται ιδανική για διαδρομές σε αστικές ζώνες μηδενικών εκπομπών ρύπων.

Παράλληλα με τα ηλεκτροκίνητα συστήματα, η Ford θα προσφέρει επίσης το Tourneo Custom με τους κινητήρες diesel EcoBlue τελευταίας γενιάς σε εκδόσεις με ισχύ 136, 150 ή 170 ίππων, σε συνδυασμό με την επιλογή ενός πολύ αποδοτικού, αυτόματου κιβωτίου 8 σχέσων ή ενός εξατάχυτου μηχανικού.

Το νέο Tourneo Custom εισάγει επίσης μία επιλογή με σύστημα τετρακίνησης, αυξάνοντας τις ικανότητές του σε όλες τις καιρικές συνθήκες, καθώς και σε εκτός δρόμου εδάφη. Το σύστημα κατανέμει ένα ηλεκτρονικά ελεγχόμενο σύστημα, που αντιδρά και κατανέμει τη ροπή σε λιγότερο από 20 χιλιοστά του δευτερολέπτου.

Το σύστημα τετρακίνησης διατίθεται για οχήματα με πετρελαιοκίνητα στις εκδόσεις των 136 και 170 ίππων σε συνδυασμό με αυτόματο κιβώτιο. Όσοι χρειάζονται περισσότερη πρόσφυση αλλά προτιμούν ένα χειροκίνητο κιβώτιο ταχυτήτων μπορούν να παραγγέλνουν ένα μηχανικό διαφορικό περιορισμένης ολίσθησης με τους κινητήρες diesel EcoBlue των 136 και 150 ίππων.

Όλες οι εκδόσεις κινητήρων προσφέρουν ιδιαίτερα ανταγωνιστική ικανότητα ρυμούλκησης, με τις εκδόσεις με κινητήρα diesel να εξασφαλίζουν μέγιστο βάρος ρυμουλκούμενο με φρένα που φτάνει τα 2.500 κιλά. Επίσης, μια νέα επιλογή αναδιπλούμενου κοτσαδόρου επιτρέπει στους πελάτες να αφαιρούν εύκολα το άγκιστρο ρυμούλκησης όταν δεν χρησιμοποιείται.

Το Tourneo Custom διαθέτει μια ολοκληρωμένη σουίτα με τα πιο πρόσφατα και προηγμένα συστήματα υποβοήθησης της Ford, που περιλαμβάνει ορισμένες λειτουργίες και χαρακτηριστικά τα οποία διατίθενται για πρώτη φορά στο συγκεκριμένο μοντέλο, όπως τα Intelligent Adaptive Cruise Control με Lane Centring, Reverse Brake Assist, Fully Active Park Assist και σύστημα κάμερας 360 μοιρών που παρέχει μία ολοκληρωμένη εικόνα γύρω από το όχημα για πιο εύκολους ελιγμούς στην πόλη.

Οι ιδιοκτήτες του Tourneo Custom επωφελούνται από την ταχύτατη συνδεσιμότητα μέσω ενός στάνταρ μόντεμ 5G που παρέχει υποστήριξη από τις ψηφιακές υπηρεσίες της Ford Pro. Μπορούν να διαχειρίζονται τη φόρτισή του, να προθερμαίνουν την μπαταρία και την καμπίνα, να κλειδώνουν από απόσταση τις πόρτες και να παρακολουθούν την ασφάλεια του οχήματος, καθώς και να λαμβάνουν ειδοποιήσεις για την κατάστασή του, μέσω της εφαρμογής FordPass.

Πάνω από 30 ανεξάρτητες μονάδες στο Tourneo Custom μπορούν να λαμβάνουν over-the-air ενημερώσεις λογισμικού Ford Power-Up που βοηθούν στη βελτίωση της απόδοσης. Τα μοντέλα Tourneo Custom με κινητήρες diesel EcoBlue προγραμματίζονται να φτάσουν στους πελάτες από τα μέσα του 2023, ενώ πρόσθετες παραλλαγές θα είναι διαθέσιμες αργότερα μέσα στη χρονιά.

Google News icon
Ακολουθήστε το MotorOne.gr στο Google News για άμεση και έγκυρη ενημέρωση!