Nέες, παγκόσμιες προοπτικές για το Μini Moke

Η βρετανική φίρμα που βρίσκεται πίσω από την άκρως καλοκαιρινή παραλλαγή του Mini, αγοράστηκε από την EV Technology Group, εξέλιξη που θα μετατρέψει την Moke Int σε μια παγκόσμια και ηλεκτρική φίρμα

Nέες, παγκόσμιες προοπτικές για το Μini Moke

Η βρετανική φίρμα που βρίσκεται πίσω από την άκρως καλοκαιρινή παραλλαγή του Mini, αγοράστηκε από την EV Technology Group, εξέλιξη που θα μετατρέψει την Moke Int σε μια παγκόσμια και ηλεκτρική φίρμα

H Moke International, η εταιρεία που έχει συνδεθεί με το εμβληματικό και καλτ Mini Moke συμφώνησε στην πώληση έως και του 100% των μετοχών της στην EV Technology Group η οποία κατά δήλωση της βρετανικής φίρμας θα διευκολύνει την ηλεκτροκίνητη μετάβαση της δίνοντας στην ηλεκτρική παραλλαγή του Mini Moke, παγκόσμιες προοπτικές.

Για την ιστορία, η τιμή πώλησης της Μini International ανήλθε σε 51,6 εκατομμύρια δολάρια (περίπου 50 εκ. ευρώ) για το 65% των μετοχών της με τoν όμιλο EVTG να διατηρεί την επιλογή απόκτησης και των υπόλοιπων μετοχών της βρετανικής φίρμας.

«Η τεχνογνωσία τoυ EV Technology Group και οι πελατοκεντρικές τεχνολογίες της θα είναι ιδιαιτέρως χρήσιμες για εμάς καθώς επιδιώκουμε την περαιτέρω εξέλιξη του Electric Moke αλλά και νέων προϊόντων», σχολίασε ο επικεφαλής τη Moke International, Isobel Dando με αφορμή την πώληση.

Σε ό,τι αφορά το ενδιαφέρον τoυ EV Technology Group για τις δραστηριότητες της βρετανικής φίρμας, όπως εξήγησε ο επικεφαλής του, Wouter Witwoet, «Πρόκειται για μια συναρπαστική επένδυση την οποία σε ό,τι αφορά εμένα θα μπορούσα να χαρακτηρίσω συναισθηματική. Το ενδιαφέρον μου για την Moke International ξεκίνησε όταν νοίκιασα ένα Moke στη Νότια Γαλλία, ανακαλύπτοντας γρήγορα την χαρά της οδήγησης με φόντο υπέροχα τοπία. Ωστόσο θεωρώ επίσης μια τεράστια ευκαιρία την παγκοσμιοποίηση της φίρμας».

Υπενθυμίζεται ότι η Μoke International έχει ήδη ξεκινήσει να κατασκευάζει μια αμιγώς ηλεκτροκίνητη έκδοση του εμβληματικού Μini Moke στα σχεδιαστικά πρότυπα του αρχέτυπου μοντέλου του 1964 η οποία διατίθεται σε επιλεγμένες αγορές για περίπου 34.000 ευρώ.

Η ηλεκτρική έκδοση υπόσχεται αυτονομία 130 χλμ. με μια πλήρη φόρτιση ή όπως σημειώνει χαρακτηριστικά η βρετανική φίρμα «τέσσερις διαδρομές ανάμεσα σε Καπ Φερά και Μονακό». Η επαναφόρτιση της μπαταρίας απαιτεί περίπου τέσσερις ώρες όσο δηλαδή να απολαύσετε… απεριτίφ, φαγητό και καφέ στους παραπάνω ελιτ προορισμούς και πραγματοποιείται μέσω φορτιστή Type 2.

H μπαταρία τροφοδοτεί ηλεκτρικό μοτέρ 45 ίππων και σύμφωνα με τις συστάσεις, αυτό εξασφαλίζει τη δυνατότητα επιτάχυνσης από 0-50 χλμ./ώρα σε 4,5 δευτερόλεπτα. Βέβαια σε σχέση με το παρελθόν και τον κινητήρα των 35 ίππων, το ηλεκτρικό Mini Moke έχει χάσει κάτι από την… ελαφρότητά του καθώς λόγω των μπαταριών το συνολικό βάρος της EV έκδοσης είναι σχεδόν διπλάσιο φτάνοντας τα 800 κιλά.

Παρ΄όλα αυτά, στην αναγεννημένη ηλεκτρική εκδοχή του μοντέλο η βρετανική φίρμα έχει προσθέσει κάποιες επιπλέον διευκολύνσεις όπως το θερμαινόμενο παρμπρίζ, βελτιωμένο σύστημα πέδησης, σύστημα υποβοήθησης τιμονιού καθώς και σύστημα ανάκτησης ενέργειας κατά την επιβράδυνση. Όπως εύκολα υποθέτει κανείς παρά τη ρετρό και λιτή αισθητική, τόσο το πλαίσιο όσο και το αμάξωμα είναι ανασχεδιασμένα, αντικαθιστώντας πολλά από τα μέρη του συνόλου που στο παρελθόν κατασκευάζονταν από χάλυβα, με αλουμίνιο.

Φυσικά, υπάρχουν αναρίθμητες επιλογές εξατομίκευσης προκειμένου οι δυνητικοί αγοραστές να μπορούν να διαμορφώσουν το Mini Moke στο δικό τους… όνειρο θερινής νυκτός -και ημέρας.

Google News icon
Ακολουθήστε το MotorOne.gr στο Google News για άμεση και έγκυρη ενημέρωση!