Ford F-150 Raptor R: Το θηρίο των 700 ίππων

Η Ford παρουσίασε τη νέα έκδοση Raptor R του F-150, που, με 700 ίππους είναι η ισχυρότερη στην ιστορία του μοντέλου.

Ford F-150 Raptor R: Το θηρίο των 700 ίππων

Η Ford παρουσίασε τη νέα έκδοση Raptor R του F-150, που, με 700 ίππους είναι η ισχυρότερη στην ιστορία του μοντέλου.

Το pick-up F-150 της Ford είναι ένα από τα δημοφιλέστερα οχήματα παγκοσμίως, με τη γκάμα του να εμπλουτίζεται με την ειδική και πιο ισχυρή έκδοση που έχει παρουσιαστεί ποτέ από την εταιρεία με σήμα το μπλε οβάλ. Πρόκειται για το F-150 Raptor R. Το νέο υψηλών επιδόσεων pick-up έχει πολλές αλλαγές σε σχέση με το απλό Raptor, τόσο όσον αφορά την αισθητική του, όσο και τα μηχανικά του μέρη. Το νέο Raptor R είναι διαθέσιμο για παραγγελία, αλλά μόνο στις ΗΠΑ.

Στη 14η γενιά του, το Ford F-150 είναι ακόμα και στη βασική του έκδοση ένα εκπληκτικά γρήγορο pick-up. Το 2010 η Ford δημιούργησε για πρώτη φορά την έκδοση Raptor στο F-150 και από τότε η εταιρεία έχει δώσει μεγάλη έμφαση στην ενίσχυση των επιδόσεων του μοντέλου και των εκτός δρόμου δυνατοτήτων του. Σήμερα έφτασε στην πιο άγρια και extreme μορφή του Raptor με το διακριτικό R.

Το σημερινό Raptor εφοδιάζεται με ένα υπερτροφοδοτούμενο κινητήρα βενζίνης 3,5 λίτρων V6, ο οποίος παρουσιάστηκε για πρώτη φορά στο Ford GT του 2017, αλλά το Raptor R εφοδιάζεται με έναν πιο παραδοσιακό V8. Πρόκειται για έναν υπερτροφοδοτούμενο κινητήρα 5,2 λίτρων με απόδοση 700 ίππων και 868 Nm ροπής, που το έχουμε ξαναδεί σε μοντέλο της Ford και πιο συγκεκριμένα στη Mustang Shelby GR500.

Προκειμένου να βελτιώσει την απόδοση του κινητήρα για χρήση εκτός δρόμου η Ford Performance έχει κάνει νέες ρυθμίσεις στον υπερσυμπιεστή έτσι ώστε να έχει περισσότερη ροπή στις χαμηλές στροφές. Η Ford δεν έχει ανακοινώσει ακόμα τις επιδόσεις του Raptor R, αλλά αναμένεται να κάνει 0-100 χλμ./ώρα σε 5,2 δευτερόλεπτα. Επιπλέον, το Raptor R εφοδιάζεται με ένα αυτόματο κιβώτιο ταχυτήτων 10 σχέσεων, με νέες ρυθμίσεις, που έχουν τον ίδιο στόχο, τη βελτίωση των εκτός δρόμου δυνατοτήτων του αυτοκινήτου.

Οι αναβαθμίσεις συνεχίζονται στον κινητήρα για καλύτερη απόδοση εκτός δρόμου. Πλέον διαθέτει ένα πιο βαθύ δοχείο λαδιού καθώς και ένα ψυγείο και φίλτρο λαδιού για περισσότερη αντοχή. Επιπλέον, ο όγκος του αέρα που περνάει στον κινητήρα τώρα είναι 66% περισσότερος, προκειμένου να αναπνέει καλύτερα.

Ο νέος εμπρός άξονας με πιο ανθεκτική δομή βοηθάει στη διαχείριση της μεγαλύτερης ροπής, ενώ παρουσιάζει και μεγαλύτερη αντοχή στα σκληρά εδάφη, ενώ υπάρχει και ένα πιο παχύς άξονας μετάδοσης. Το Raptor R έχει επίσης ένα νέο, μοναδικό σύστημα εξαγωγής, το οποίο ενσωματώνει μια ενεργή βαλβίδα με τέσσερις λειτουργίες: Normal, Quiet, Sport και Baja.

Επιπλέον, ένα πλήκτρο «R» που είναι τοποθετημένο στο τιμόνι, αποθηκεύει τις προτιμήσεις του οδηγού, όσον αφορά τις ρυθμίσεις στο σύστημα διεύθυνσης, την ανάρτηση και τον κινητήρα. Η ανάρτηση είναι ιδιαίτερα ραφιναρισμένη, με αρχιτεκτονική πέντε συνδέσμων πίσω, με μεγάλη διαδρομή και ηλεκτρικά ρυθμιζόμενα αμορτισέρ FOX Live Valve.

Τα αμορτισέρ επιτρέπουν διαδρομή 33 εκατοστών στους εμπρός τροχούς και 36 εκατοστών στους πίσω αντίστοιχα. Τα ελαστικά έχουν διάμετρο συνολικά 37 ίντσες (94 εκ.) και συμβάλουν με τη σειρά τους στη μεγάλη καθαρή απόσταση από το έδαφος που έχει το Raptor R, που φτάνει τα 33 εκατοστά.

Το F-150 Raptor R ξεχωρίζει για τη μεγάλη εισαγωγή στο καπό, τα πορτοκαλί σήματα «R» και τα ειδικά γραφικά στα φτερά του. Στο εσωτερικό την επιθετική εμφάνιση ενισχύουν τα σπορ καθίσματα της Racaro, τα ανθρακονήματα στις πόρτες και μια ξεχωριστή εμφάνιση στον πίνακα οργάνων. Η οθόνη του συστήματος πολυμέσων έχει διαγώνιο 12 ίντσες και έχει τεχνολογία SYNC4, καθώς και συμβατότητα με Apple CarPlay και Android Auto.

Google News icon
Ακολουθήστε το MotorOne.gr στο Google News για άμεση και έγκυρη ενημέρωση!