Nέα εποχή και ηλεκτροκίνηση για τα επόμενα Citroen C3 & C3 Aircross

Η γαλλική φίρμα προετοιμάζει τη νέα γενιά των C3 και C3 Aircross τα οποία αναμένονται με το νέο έτος, υιοθετώντας φυσικά μια σειρά βελτιώσεων σε κάθε επίπεδο και, κυρίως, εντάσσοντας στις επιλογές τους την ηλεκτροκίνηση

Nέα εποχή και ηλεκτροκίνηση για τα επόμενα Citroen C3 & C3 Aircross

Η γαλλική φίρμα προετοιμάζει τη νέα γενιά των C3 και C3 Aircross τα οποία αναμένονται με το νέο έτος, υιοθετώντας φυσικά μια σειρά βελτιώσεων σε κάθε επίπεδο και, κυρίως, εντάσσοντας στις επιλογές τους την ηλεκτροκίνηση

H Citroen έχει ήδη ανακοινώσει την πρόθεσή της να λανσάρει το νέο C3 από το 2023 με το νέο C3 Αircross να ακολουθεί με μικρή χρονική διαφορά. Όπως είναι εξίσου γνωστό, αμφότερα τα νέα μοντέλα θα αξιοποιήσουν την αρχιτεκτονική CMP και e-CMP από το οπλοστάσιο του ομίλου Stellantis, κάτι που θα τους εξασφαλίσει πρόσβαση σε αμιγή ηλεκτροκίνηση.

Σημειώνεται ότι το C3 Aircross έκανε την εμφάνισή του το 2017 βασιζόμενο στην πλατφόρμα του C3, PF1, η οποία δεν επέτρεπε την εξέλιξη ηλεκτροκίνητων εκδόσεων. Με δεδομένο επίσης ότι το μοντέλο στην τρέχουσα ανανεωμένη εκδοχή του λανσαρίστηκε το 2021, πλέον ήρθε το πλήρωμα του χρόνου για τη διαδοχή του από μια νέα γενιά η οποία θα διευρύνει τις επιλογές του από κάθε άποψη.

«Αν το ερώτημα είναι κατά πόσο θα ανανεώσουμε την κατηγορία του B-Segment και κατά πόσο αυτή η ανανέωση θα περιλαμβάνει και την ηλεκτροκίνηση η απάντηση είναι ναι και ναι. Αν η ερώτηση είναι πότε, τότε η απάντηση είναι σύντομα», δήλωσε σχετικά με το μέλλον των C3 ο επικεφαλής προϊοντικού σχεδιασμού της Citroen, Laurence Hanse, μην αφήνοντας αμφιβολίες για τις προθέσεις της γαλλικής φίρμας.

Αξίζει να σημειωθεί πάντως ότι το «σύντομα» της παραπάνω φράσης τοποθετείται χρονικά στην επόμενη χρονιά με το C3 να προηγείται και το Aircross να έπεται.

Η μετάβασή τους στην νέα αρχιτεκτονική θα σημάνει επίσης την προσθήκη αμιγώς ηλεκτροκίνητων εκδόσεων οι οποίες αναμένεται να επωφεληθούν από μπαταρίες 50 kWh στα πρότυπα των Peugeot e-2008 και Opel Mokka-e. Υπό το ίδιο ακριβώς σκεπτικό η αυτονομία αναμένεται να κινηθεί περί τα 330 χλμ. ενώ η προσφερόμενη ισχύς θα διαμορφωθεί σε 136 ίππους.

Κατά τη συνήθη τακτική ονοματοδοσίας της Citroen, οι ηλεκτρικές εκδόσεις των C3 και C3 Aircross αναμένεται να προσθέσουν το γράμμα e, πριν την ονομασία τους υιοθετώντας τα διακριτικά e-C3 και e-C3 Aircross.

Φυσικά θα εξακολουθήσουν να υπάρχουν και συμβατικές εκδόσεις με κινητήρες εσωτερικής καύσης οι οποίες αναμένεται να επωφεληθούν από τους τρικύλινδρους κινητήρες βενζίνης Puretech των 1,2 λίτρων, που χρησιμοποιούνται ευρέως στα μοντέλα του ομίλου Stellantis.

Σημαντικές προδιαγράφονται οι αλλαγές και στο εσωτερικό με κυρίαρχη την τοποθέτηση μεγαλύτερων και διαφορετικής διάταξης οθονών οι οποίες σε ό,τι αφορά τη σχεδίαση θα προσιδιάζουν στο Peugeot i-Cockpit προσφέροντας νέες εφαρμογές και δυνατότητες.

Σε ό,τι αφορά την εξωτερική εμφάνιση των δύο μοντέλων έχουν γίνει κάποια στοιχεία γνωστά σε ό,τι αφορά ειδικά το C3 Aircross καθώς, σύμφωνα με τις συστάσεις του επικεφαλής σχεδιασμού της γαλλικής φίρμας, Pierre Leclerq, το μοντέλο θα ακολουθήσει τα αισθητικά πρότυπα του C5 Aircross, επενδύοντας σε μια διαφορετική γεωμετρία με κυρίαρχα τα τριγωνικά μοτίβα στην όψη του και σε στοιχεία όπως τα φωτιστικά σώματα και οι λεπτομέρειες από χρώμιο.

«Όλη η σχεδιαστική αρχιτεκτονική του μπροστινού τμήματος, το λογότυπο, η γρίλια, οι ακμές, όλα θα υιοθετήσουν μια νέα σχεδίαση η οποία θα αποτελεί ένα βήμα μπροστά», αποκάλυψε ο ίδιος συμπληρώνοντας ότι η Citroen θα αποφύγει τον «πειρασμό» να κινηθεί upmarket.

«Είμαι ευτυχής να εργάζομαι για μια φίρμα που δεν στοχεύει στα premium. Είμαστε μια λαοφιλής φίρμα και αυτό είναι κάτι που μου αρέσει ιδιαίτερα», σχολίασε χαρακτηριστικά.

Εκτός του προφανούς, η τελευταία δήλωση έχει και μια δεύτερη σημασία καθώς σημαίνει εξίσου ότι τα νέα C3 και C3 Aircross θα διατηρήσουν το συγκριτικό πλεονέκτημα τιμής έναντι των ομοειδών τεχνολογικά και σε επίπεδο κατηγορίας, μοντέλων των Peugeot και Opel, εδραιώνοντας την θέση της Citroen ως μια πιο προσιτής φίρμας.

Google News icon
Ακολουθήστε το MotorOne.gr στο Google News για άμεση και έγκυρη ενημέρωση!