Επίσημο: Οριστικό τέλος για τους κινητήρες εσωτερικής καύσης

Όπως ήταν αναμενόμενο, το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο τελικά ενέκρινε την απαγόρευση των κινητήρων εσωτερικής καύσης από το 2035.

Επίσημο: Οριστικό τέλος για τους κινητήρες εσωτερικής καύσης

Όπως ήταν αναμενόμενο, το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο τελικά ενέκρινε την απαγόρευση των κινητήρων εσωτερικής καύσης από το 2035.

Οι Ευρωβουλευτές, ψήφισαν υπέρ ενός από τα βασικά μέτρα του πακέτου «Fit for 55», που πρότεινε η Ευρωπαϊκή Επιτροπή για την αντιμετώπιση της κλιματικής αλλαγής και την απαλλαγή της ατμόσφαιρας από τις ρυπογόνες εκπομπές της ηπειρωτικής οικονομίας. Ουσιαστικά, επιβάλλοντας την υποχρέωση πώλησης μόνο οχημάτων μηδενικών εκπομπών.

339 Ευρωβουλευτές ψήφισαν υπέρ της διάταξης, ενώ κατά 249 και 24 απόντες. Πλέον ανοίγει το πράσινο φως για την επόμενη φάση των διαδικασιών έγκρισης της νομοθεσίας της ΕΕ. Το κείμενο θα υποβληθεί πλέον στην τριμελή επιτροπή σε μια διαδικασία επίσημων και άτυπων διαπραγματεύσεων μεταξύ του Συμβουλίου της ΕΕ, της Επιτροπής και του ίδιου του Κοινοβουλίου.

Ωστόσο, το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο απέρριψε ορισμένες τροπολογίες που υπέβαλαν ορισμένοι πολιτικοί με σκοπό τη διάσωση του κινητήρα εσωτερικής καύσης ή συγκεκριμένων εξειδικευμένων προτάσεων. Ειδικότερα, η τροπολογία 125 σχετικά με τη δυνατότητα συμπερίληψης των βιοκαυσίμων μεταξύ των εναλλακτικών λύσεων για τη μείωση των εκπομπών, 126 για τη μείωση του στόχου του 2035 από 100% σε 90%, 121 σχετικά με την παρέκκλιση που θα χορηγηθεί σε κατασκευαστές με όγκο παραγωγής μικρότερο από 10 χιλιάδες μονάδες και 128 σχετικά με το κριτήριο «εκτίμησης του κύκλου ζωής».

Σήμερα ο κινητήρας εσωτερικής καύσης περνάει στο χρονοντούλαπο της ιστορίας, σημαίνοντας ταυτόχρονα την αυγή μιας νέας εποχής για το αυτοκίνητο. Το ερώτημα ωστόσο παραμένει εάν είναι έτοιμη η κοινωνία και αν μπορεί η οικονομία να εφαρμόσουν ομαλά την μετάβαση στην ηλεκτροκίνηση.

Google News icon
Ακολουθήστε το MotorOne.gr στο Google News για άμεση και έγκυρη ενημέρωση!