Fossmobile: Το πρώτο βενζινοκίνητο αυτοκίνητο του Καναδά

Μετά από εκτεταμένες εργασίες αποκατάστασης, έγινε η αποκάλυψη του Fossmobile, του πρώτου αυτοκινήτου με κινητήρα εσωτερικής καύσης που κατασκευάστηκε στον Καναδά.

Fossmobile: Το πρώτο βενζινοκίνητο αυτοκίνητο του Καναδά

Μετά από εκτεταμένες εργασίες αποκατάστασης, έγινε η αποκάλυψη του Fossmobile, του πρώτου αυτοκινήτου με κινητήρα εσωτερικής καύσης που κατασκευάστηκε στον Καναδά.

Το Fossmobile κατασκευάστηκε πριν από περισσότερα από 120 χρόνια από τον George Foss, έναν μηχανικό ποδηλάτων και σιδηρουργό, από τον Sherbrook, στο Quebec. Την αποκατάσταση του αυτοκινήτου ανέλαβε ο εγγονός του Foss, ο Ron Foss, ο οποίος κάνει προσπάθεια να αναγνωριστούν τα επιτεύγματα του παππού του και να εδραιώσει το Fossmobile στην ιστορία του αυτοκινήτου.

Το 1897, αφού δοκίμασε την πρώτη ηλεκτροκίνητη άμαξα χωρίς άλογα και δεν εντυπωσιάστηκε από την περιορισμένη αυτονομία της, ο George Foss αποφάσισε να δημιουργήσει τον πρώτο επιτυχημένο καναδικής κατασκευής κινητήρα εσωτερικής καύσης. Το Fossmobile είναι ένα τετράτροχο μονοκύλινδρο αυτοκίνητο τεσσάρων ίππων με τελική ταχύτητα 24 χιλιομέτρων την ώρα και αποτελούσε έναν μοναδικό και πρωτοπόρο εναλλακτικό τρόπο μετακίνησης.

Η αναπαλαίωση του Fossmobile έγινε από ειδικούς τεχνίτες στο Ontario, οι οποίοι αφαίρεσαν όλα τα μέρη αυτού του μοναδικού οχήματος και τα αποκατέστησαν. Όπου αυτό δεν ήταν δυνατό κατασκευάστηκαν νέα εξαρτήματα εξ αρχής. Δεδομένου ότι υπάρχουν πολύ λίγα έγγραφα και σχέδια του του αυτοκινήτου, ο Ron και οι τεχνίτες βασίστηκαν σε φωτογραφίες, κάποιες λίγες υπάρχουσες μετρήσεις και τεχνολογικά στοιχεία της περιόδου κατασκευής του αυτοκινήτου.

Οι τροχοί που υπήρχαν στο αυτοκίνητο επιδιορθώθηκαν ενώ τα ελαστικά διατήρησαν το λευκό χρώμα που είχαν πριν από την εισαγωγή του άνθρακα στο καουτσούκ. Ένας έμπειρος ξυλουργός επιστρατεύτηκε για να ξαναφτιάξει το αμάξωμα, το κάθισμα και το κάλυμμα του κινητήρα, ενώ ο Ron διόρθωσε το μεγαλύτερο μέρος του κινητήρα.

Το αναπαλαιωμένο Fossmobile είναι ένα αυθεντικό όχημα σε μουσειακή κατάσταση που θα εκτίθεται σε διάφορες περιστάσεις ως το πρώτο αυτοκίνητο με κινητήρα εσωτερικής καύσης που κατασκευάστηκε στον Καναδά.

Google News icon
Ακολουθήστε το MotorOne.gr στο Google News για άμεση και έγκυρη ενημέρωση!