Αποτελέσματα Euro NCAP για την ασφάλεια στοv αυτοκινητόδρομο

Ο Euro NCAP αξιολόγησε 7 αυτοκίνητα σχετικά με την ασφάλεια που προσφέρουν τα συστήματά τους κατά την κίνηση σε αυτοκινητόδρομο

Αποτελέσματα Euro NCAP για την ασφάλεια στοv αυτοκινητόδρομο

Ο Euro NCAP αξιολόγησε 7 αυτοκίνητα σχετικά με την ασφάλεια που προσφέρουν τα συστήματά τους κατά την κίνηση σε αυτοκινητόδρομο

Ο ανεξάρτητος οργανισμός ασφάλειας Euro NCAP πραγματοποίησε δοκιμές που αφορούν τα συστήματα ασφάλειας στον αυτοκινητόδρομο. Στο επίκεντρο βρέθηκαν 7 αυτοκίνητα, με το ένα μόνο από αυτά να αριστεύει κατακτώντας τα τέσσερα αστέρια που είναι η ανώτερη βαθμολογία αυτής της δοκιμής. Αναλυτικότερα, τα συστήματα ασφάλειας στον αυτοκινητόδρομο βοηθούν τον οδηγό να διατηρεί σταθερή ταχύτητα, να κρατά ασφαλή απόσταση από το προπορευόμενο όχημα και διατηρεί το όχημα στο κέντρο της λωρίδας κυκλοφορίας, συνδυάζοντας το Adaptive Cruise Control (ACC) με το Lane Centering (LC).

Τα βοηθητικά συστήματα ασφάλειας στον αυτοκινητόδρομο, έχουν σχεδιαστεί για να συνδράμουν το έργο του οδηγού και όχι να παίρνουν τον πλήρη έλεγχο, με τον οδηγό να πρέπει να διατηρεί τα χέρια του στο τιμόνι και τα μάτια του στο δρόμο σε κάθε περίπτωση. Για το λόγο αυτό, ο Euro NCAP δοκιμάζει, όχι μόνο την ικανότητα του αυτοκινήτου να βοηθάει και να προωθεί ασφαλέστερη οδήγηση, αλλά επίσης αξιολογεί τον τρόπο με τον οποίο το σύστημα εμπλέκει τον οδηγό και αν συμβεί το απροσδόκητο, ποια είναι τα εφεδρικά συστήματα που προσφέρονται από το όχημα.

Τα συστήματα που αρχικά προσφέρονταν μόνο σε premium μοντέλα, τώρα, τα τελευταία χρόνια, τα συναντάμε και σε βασικά μοντέλα και είναι διαθέσιμα σε μοντέλα όλων των κατηγοριών, αν και με διαφορετικό βαθμό πολυπλοκότητας και σε διαφορετικές τιμές.

Ο συγκεκριμένος κύκλος δοκιμών αφορά 7 μοντέλα και είχε όλα τα πιθανά αποτελέσματα. Στην κορυφή με την απόλυτη διάκριση των τεσσάρων αστέρων βρέθηκε μόνη της η BMW iX3, χάρη στα εξελιγμένα -σε σχέση με την X3- συστήματα ασφάλειας. Ακριβώς πίσω της βρίσκουμε το CUPRA Formentor με τρία αστέρια, όσα πήρε και η Ford Mustang Mach-E. Στη μέση της κατάταξης, με δύο αστέρια συναντάμε τα Hyundai Ioniq 5 και Polestar 2. Τέλος, ένα αστέρι πήραν τα Opel Mokka-e και Toyota Yaris.

Google News icon
Ακολουθήστε το MotorOne.gr στο Google News για άμεση και έγκυρη ενημέρωση!