Τα «ζόμπι των smartphones»: Με κινητό στη διάβαση πεζών

Τελικά δεν είναι και τόσο… smart η χρήση του smartphone όταν διασχίζουμε το δρόμο. Σε ποσοστό 80% οι νέοι 18-24 ετών δηλώνουν κολλημένοι με το κινητό όταν διασχίζουν το δρόμο

Τα «ζόμπι των smartphones»: Με κινητό στη διάβαση πεζών

Τελικά δεν είναι και τόσο… smart η χρήση του smartphone όταν διασχίζουμε το δρόμο. Σε ποσοστό 80% οι νέοι 18-24 ετών δηλώνουν κολλημένοι με το κινητό όταν διασχίζουν το δρόμο

Η χρήση του κινητού τηλεφώνου δεν είναι μόνο επικίνδυνη για τους οδηγούς αλλά και για τους πεζούς. Σε έρευνα της Fiat που έγινε στη Μ. Βρετανία, περίπου το 1/3 απάντησε ότι είναι… κολλημένοι με το κινητό τους όταν διασχίζουν το δρόμο, ενώ στις ηλικίες 18-24 ετών το ποσοστό εκτοξεύεται στο 80%! Στην έρευνα συμμετείχαν 2.000 Βρετανοί οδηγοί και χρήστες smartphone. Τα αποτελέσματα έδειξαν ότι περίπου το 1/3  των οδηγών χρειάστηκε να κάνει κίνηση αποφυγής ατυχήματος με πεζό, όπως το κορνάρισμα (24%), το απότομο φρενάρισμα (23%) ή ελιγμός (16%), για να αποφύγουν πεζούς που περπατούσαν στο δρόμο κοιτάζοντας την οθόνη του κινητού τους.

Σχεδόν ένας στους 10 οδηγούς δήλωσε ότι έχει χτυπήσει με το αυτοκίνητο του κάποιον πεζό που βρισκόταν στο δρόμο αλλά κοιτούσε το κινητό του, ενώ για το Λονδίνο το ποσοστό είναι 25%, δηλαδή ένας στους τέσσερις. Αλλά και όλα τα ποσοστά στην πρωτεύουσα είναι υψηλότερα, αφού το 36% χρειάστηκε να κορνάρει, το 37% να σταματήσει απότομα και το 28% να κάνει ελιγμό για να μη χτυπήσει πεζό που χάζευε στο κινητό του.

Τα «ζόμπι των smartphones» που βγήκαν μπροστά από έναν οδηγό ενώ ασχολούνταν με το κινητό τους αντάλλαξαν κάποιες έντονες κουβέντες σε ποσοστό 17% ή χειρονομίες σε ποσοστό 14% με τους οδηγούς. Οι νέοι ηλικίας 18 έως 24 ετών είχαν περισσότερες πιθανότητες να εμπλακούν σε τέτοιου είδους καυγάδες (36% έκαναν χειρονομίες και 33% έβρισαν κάποιον).

Η έρευνα παρουσίασε επίσης τις συνήθειες χρήσης τηλεφώνου στο Ηνωμένο Βασίλειο. Διαπιστώθηκε ότι κατά μέσο όρο οι Βρετανοί περνούσαν δυόμισι ώρες την ημέρα ασχολούμενοι με το τηλέφωνό τους, ενώ για τις ηλικίες 18-24 ετών ήταν τέσσερις ώρες και το 22% απαντά σε μια κλήση μεταξύ 41 και 60 φορές την ημέρα.

Ίσως για τους παραπάνω λόγους, το 33% των οδηγών που συμμετείχαν στην έρευνα είναι υπέρ των αυτόνομων τεχνολογιών στα αυτοκίνητα, ενώ στο Λονδίνο το 48% των οδηγών θα αισθάνονταν πιο άνετα αν το αυτοκίνητό τους διέθετε τεχνολογία που θα φρενάρει αυτόνομα εάν ένας πεζός βγει ξαφνικά μπροστά του.

Η έρευνα αποκάλυψε ακόμα με τί ασχολούνται οι Βρετανοί όταν τους απορροφά το smartphone. Η αποστολή μηνυμάτων (35%), το WhatsApp (33%), η χρήση διαδικτύου (32%), μια τηλεφωνική κλήση (28%), το Facebook (24%), η φωτογράφιση (22%), η παρακολούθηση video (13%) και οι selfie (12%) ήταν μερικά από τα πιο κοινά.

Οι πεζοί, όση ώρα η οθόνη του κινητού μαγνητίζει το βλέμμα τους, έχει τύχει να σκοντάψουν (17%), σχεδόν να πέσουν πάνω σε κολώνες (17%), σε βιτρίνες (15%), σε άλλους ανθρώπους (16%) και να σκοντάφτουν σε κυλιόμενες σκάλες (12%).

Google News icon
Ακολουθήστε το MotorOne.gr στο Google News για άμεση και έγκυρη ενημέρωση!