Λεωφορεία: Ο δεύτερος διαγωνισμός θα αφορά σε 750 οχήματα αντιρρυπαντικής τεχνολογίας

Απορρίφθηκε η προσφορά της BYD για τα 100 ηλεκτρικά λεωφορεία μήκους 12 μέτρων, η προμήθεια των οποίων θα ενταχθεί στον επόμενο διαγωνισμό.

Λεωφορεία: Ο δεύτερος διαγωνισμός θα αφορά σε 750 οχήματα αντιρρυπαντικής τεχνολογίας

Απορρίφθηκε η προσφορά της BYD για τα 100 ηλεκτρικά λεωφορεία μήκους 12 μέτρων, η προμήθεια των οποίων θα ενταχθεί στον επόμενο διαγωνισμό.

Σε δελτίο τύπου το Υπουργείο Μεταφορών και Υποδομών ανέφερε τους λόγους για τους οποίους απορρίφθηκε η προσφορά της BYD για τα 100 ηλεκτρικά λεωφορεία μήκους 12 μέτρων, ενώ έκανε γνωστό πως η προμήθειά τους θα ενταχθεί στον δεύτερο διαγωνισμό που πλέον θα αφορά σε 750 οχήματα αντιρρυπαντικής τεχνολογίας (ηλεκτρικά, υβριδικά και φυσικού αερίου). Ο δεύτερος διαγωνισμός σχεδιάζεται από τον περασμένο Σεπτέμβριο και εκτιμάται ότι θα προκηρυχθεί εντός του πρώτου εξαμήνου του 2024.

Σχετικά με την προσφορά της BYD, όπως διευκρίνισε το υπουργείο, ήταν η μόνη που παρέμεινε σε ισχύ από τις αρχικά υποβληθείσες προσφορές για την προμήθεια 100 ηλεκτρικών λεωφορείων μήκους 12 μέτρων χαμηλότερης αυτονομίας (135 χλμ.) στον Ανοιχτό Ηλεκτρονικό Διαγωνισμό (Τμήμα 4 Διαγωνισμού) για την ανανέωση του στόλου αστικών λεωφορείων. Μετά από εξέταση ωστόσο, τον περασμένο Οκτώβριο και Δεκέμβριο, από την Επιτροπή Αξιολόγησης του Διαγωνισμού σύμφωνα με την προβλεπόμενη διαδικασία, δεν πληρούσε τους όρους και τις τεχνικές απαιτήσεις της Διακήρυξης και συνεπώς απορρίφθηκε ομόφωνα για αντικειμενικούς λόγους.

Υπενθυμίζεται ότι η Επιτροπή Αξιολόγησης σχηματίσθηκε και ασκεί τα καθήκοντά της από το Μάρτιο του 2022. Η Επιτροπή απαρτίζεται από τον Πρόεδρο – Καθηγητή της Σχολής Ηλεκτρολόγων Μηχανικών του ΕΜΠ, δύο τακτικά μέλη από τις αρμόδιες Διευθύνσεις του Υπουργείου Υποδομών και Μεταφορών, και δύο τακτικά μέλη από σχετικές Διευθύνσεις της Ο.ΣΥ., του παρόχου αστικών οδικών συγκοινωνιών στην Αθήνα. Στο δελτίο τύπου του υπουργείου σημειώνεται επίσης ότι ο εν λόγω διαγωνιζόμενος (BYD) είχε υποβάλλει προσφορά και στο Τμήμα 5 του Διαγωνισμού για τα 250 ηλεκτρικά λεωφορεία που αναμένονται να κυκλοφορήσουν σε Αθήνα Κι Θεσσαλονίκη τον Απρίλιο του 2024. Η προσφορά εκείνη ήταν εξαιρετικά παρόμοια με αυτήν για το Τμήμα 4 και είχε, αντίστοιχα, απορριφθεί από την Επιτροπή Αξιολόγησης, λόγω μη συμμόρφωσης με τις πρόνοιες του Διαγωνισμού.

Ο στρατηγικός σχεδιασμός για ανανέωση του στόλου λεωφορείων περιλαμβάνει συνολικά 1300 νέα οχήματα αντιρρυπαντικής τεχνολογίας, μέχρι το 2027.

Google News icon
Ακολουθήστε το MotorOne.gr στο Google News για άμεση και έγκυρη ενημέρωση!