Τέμπη: Πιθανή η παρουσία αγνώστου καυσίμου, σοβαρές υλικοτεχνικές ελλείψεις, ασυντόνιστη η έρευνα, σύμφωνα με τον ΕΟΔΑΣΑΑΜ

Δημοσιεύτηκε σήμερα το πόρισμα του ΕΟΔΑΣΑΑΜ σχετικά με την σύγκρουση των δύο συρμών στα Τέμπη – Δείτε αναλυτικά τα συμπεράσματα.

Τέμπη: Πιθανή η παρουσία αγνώστου καυσίμου, σοβαρές υλικοτεχνικές ελλείψεις, ασυντόνιστη η έρευνα, σύμφωνα με τον ΕΟΔΑΣΑΑΜ

Δημοσιεύτηκε σήμερα το πόρισμα του ΕΟΔΑΣΑΑΜ σχετικά με την σύγκρουση των δύο συρμών στα Τέμπη – Δείτε αναλυτικά τα συμπεράσματα.

Στην δημοσιότητα δόθηκε και επίσημα το πόρισμα του Εθνικού Οργανισμού Διερεύνησης Αεροπορικών και Σιδηροδρομικών Ατυχημάτων και Ασφάλειας Μεταφορών (ΕΟΔΑΣΑΑΜ) σχετικά με την τραγική σύγκρουση των τρένων στα Τέμπη, η οποία έλαβε χώρα στις 28 Φεβρουαρίου του 2023 και στοίχισε την ζωή σε 57 ανθρώπους.

Μέσα από αυτό καταδεικνύονται μία σειρά από υλικοτεχνικές ελλείψεις, τεχνικές βλάβες, παραβιάσεις πρωτοκόλλων και συστημικές παθογένειες, ενώ οι έρευνες που πραγματοποιήθηκαν μέσω εξομοιώσεων, κατέδειξαν και την πιθανή παρουσία καυσίμων, άγνωστης μέχρι στιγμής προέλευσης.

Η τελευταία θέση στηρίχθηκε στην παρουσία πυρόσφαιρας, η οποία δημιουργήθηκε σχεδόν αμέσως μετά την σφοδρή σύγκρουση, καθώς όλα τα υλικά στις μηχανές των τρένων δεν δικαιολογούν το ύψος της πυρόσφαιρας που προκλήθηκε 0,5 δευτερόλεπτα μετά τη σύγκρουση στα Τέμπη. Στην έρευνα συμπεριλήφθησαν και τα πορίσματα από τα εγκαύματα στους επιβάτες, τα οποία φαίνεται πως προκλήθηκαν από «καιόμενο υγρό».

Τα στοιχεία αναφέρουν ότι το εν λόγω άγνωστο καύσιμο είναι «πτητικό και πολύ εύφλεκτο», ενώ αξιοσημείωτη είναι και η παρατήρηση του πορίσματος ότι η παρουσία της εύφλεκτης ουσίας που περιγράφεται, απουσιάζει από τα έγγραφα μεταφοράς του εμπορικού τρένου.

Η έντονη καύση που προκάλεσαν τα άγνωστα καύσιμα προκάλεσαν τον θάνατο «5 έως 7 επιβατών», σύμφωνα πάντα με την έρευνα του ΕΟΔΑΣΑΑΜ.

Σημαντικό ρόλο στην τραγωδία διαδραμάτισε και ο ανθρώπινος παράγοντας, καθώς το υποστελεχωμένο προσωπικό της βάρδιας έκανε λάθη τα οποία προήλθαν από την πίεση του δύσκολου επιχειρησιακού πλαισίου της ημέρας και της ξεπερασμένης μεθοδολογίας επικοινωνίας ασφαλείας των μελών μεταξύ τους.

Ο χρησιμοποιούμενος υλικοτεχνικός εξοπλισμός, η κακή συντήρησή του και η διαρθρωτική έλλειψη προσωπικού συνέβαλαν επίσης στην τραγωδία. Ο ΕΟΔΑΣΑΑΜ ανέφερε μάλιστα χαρακτηριστικά ότι στον ελληνικό σιδηρόδρομο αντιστοιχούν 0,5 υπάλληλοι ανά χιλιόμετρο σιδηροδρόμου, όταν στο αντίστοιχο ευρωπαϊκό δίκτυο υπάρχουν 2 υπάλληλοι ανά χιλιόμετρο σιδηροδρόμου.

Επιπρόσθετα, η Hellenic Train απέτυχε να αποδείξει ότι εκπαίδευε διαρκώς τους μηχανοδηγούς της, ιδίως για επικοινωνίες που σχετίζονται με την ασφάλεια, ενώ απουσίαζαν οι διαδικασίες παρακολούθησης της απόδοσης των μηχανοδηγών σχετικά με την ποιότητα των επικοινωνιών.

Σημαντική ήταν επίσης η έλλειψη συντονισμού, σε επιχειρησιακό και στρατηγικό επίπεδο, οι οποίες ουσιαστικά δεν επέτρεψαν την σωστή χαρτογράφηση του χώρου του ατυχήματος. Οι λεπτομέρειες μιλούν για άτακτη και γρήγορη μετακίνηση των αμαξοστοιχειών που ενεπλάκησαν στην σύγκρουση, στο Κουλούρι, με αποτέλεσμα, ο δειγματοληπτικός έλεγχος που πραγματοποιήθηκε, 29 μέρες μετά το συμβάν, να κρίνεται ασαφής, καθώς υπήρξε «μόλυνση» στον τόπο του εγκλήματος.

Το πόρισμα αναφέρει χαρακτηριστικά: «Εάν είχε γίνει σωστή δειγματοληψία και ανάλυση στον τόπο του ατυχήματος την 1η Μαρτίου 2023 (10-12 ώρες μετά το ατύχημα), θα υπήρχαν αρκετές πληροφορίες για τον προσδιορισμό του τύπου και της θέσης της πηγής για το άγνωστο καύσιμο».

Διαβάστε εδώ το πλήρες πόρισμα του ΕΟΔΑΣΑΑΜ για την σύγκρουση τρένων στα Τέμπη (στα Αγγλικά).

Διαβάστε εδώ την σύνοψη της διερεύνησης (στα Ελληνικά).

Google News icon
Ακολουθήστε το MotorOne.gr στο Google News για άμεση και έγκυρη ενημέρωση!