Σταϊκούρας: Αυξημένες επιδοτήσεις και μπόνους απόσυρσης στο «Κινούμαι Ηλεκτρικά 3»

O υπουργός Υποδομών και Μεταφορών κ. Χρήστος Σταϊκούρας αναφέρθηκε μεταξύ άλλων σε αυξήσεις σε επιδοτήσεις φυσικών προσώπων αλλά και για την απόσυρση παλαιών οχημάτων.

Σταϊκούρας: Αυξημένες επιδοτήσεις και μπόνους απόσυρσης στο «Κινούμαι Ηλεκτρικά 3»

O υπουργός Υποδομών και Μεταφορών κ. Χρήστος Σταϊκούρας αναφέρθηκε μεταξύ άλλων σε αυξήσεις σε επιδοτήσεις φυσικών προσώπων αλλά και για την απόσυρση παλαιών οχημάτων.

Ο υπουργός Υποδομών και Μεταφορών κ. Χρήστος Σταϊκούρας φιλοξενήθηκε στην τηλεόραση του ΣΚΑΪ, όπου και αναφέρθηκε στις επιδοτήσεις ηλεκτρικών αυτοκινήτων.

Όταν ερωτήθηκε σχετικά με το «Κινούμαι Ηλεκτρικά 2», απάντησε: «Το υφιστάμενο πρόγραμμα τρέχει με ικανοποιητικούς ρυθμούς. Όσο περνάει ο καιρός γίνομαι δέκτης όλο και λιγότερων παραπόνων σχετικά με τη διαδικασία που ακολουθείται. Τα παράπονα επικεντρώνονται στο ότι δεν υπάρχουν περισσότεροι πόροι ώστε να ικανοποιήσουμε ακόμη περισσότερους πολίτες. Υπάρχει πολύ μεγαλύτερη ζήτηση από τα διαθέσιμα κονδύλια που έχει η ελληνική Πολιτεία. Το τελευταίο εξάμηνο με τελευταία ημερομηνία την 17η Μαΐου 2024 θα πληρώσουμε πάνω από 1.600 δικαιούχους με πάνω από 5 εκατ. ευρώ, ενώ στους 6 μήνες έχουμε πληρώσει 26 εκατ. ευρώ σε πάνω από 7.700 πολίτες. Και θα συνεχίσουμε να πληρώνουμε περίπου 4 εκατ. ευρώ κάθε μήνα για αιτήσεις που βρήκαμε και κινούνται πιο γρήγορα πλέον γιατί άλλαξε το σύστημα ελέγχου.»

Αναφορικά με το «Κινούμαι Ηλεκτρικά 3», ο κ. Σταϊκούρας σημείωσε ότι: «Στο Κινούμαι Ηλεκτρικά 3 ολοκληρώνουμε την υπουργική Απόφαση τις επόμενες ημέρες. Θα βγει στην δημοσιότητα και θα ξεκινήσει να λειτουργεί από τον επόμενο μήνα παράλληλα με το προηγούμενο πρόγραμμα. Στο νέο πρόγραμμα οι επιδοτήσεις για ιδιώτες θα είναι λίγο αυξημένες, οι επιδοτήσεις για την απόσυρση οχημάτων θα είναι αυξημένες και οι επιδοτήσεις για τα νομικά πρόσωπα θα είναι μειωμένες. Έτσι ώστε να μπορέσουμε να ικανοποιήσουμε την μεγαλύτερη ζήτηση.» Παράλληλα ανέφερε ότι: «έχουμε τον γηραιότερο στόλο οχημάτων στην Ευρώπη, είτε μιλάμε για λεωφορεία, είτε για αυτοκίνητα, είτε για φορτηγά».

Ερωτηθείς για τα ηλεκτρικά λεωφορεία και τον βαθμό ετοιμότητάς τους, ο υπουργός ανέφερε ότι: «Τα ηλεκτρικά λεωφορεία και στην Αθήνα και στην Θεσσαλονίκη έχουν μπει στο συγκοινωνιακό έργο των δύο πόλεων. Δηλαδή είναι λειτουργικά. Σήμερα το πρωί ξεκίνησαν τα πρώτα 46 ηλεκτρικά λεωφορεία στην Αθήνα. Εκτιμούμε ότι τις επόμενες δύο εβδομάδες αυτός ο αριθμός θα είναι διπλάσιος και συνεχώς θα αυξάνεται. Ποτέ δεν θα είναι ταυτόχρονα στην κυκλοφορία 140 ηλεκτρικά λεωφορεία. Πάντα θα κινείται το μεγαλύτερο ποσοστό αυτών. Ωστόσο τους πολίτες τους ενδιαφέρει να κινούνται περισσότερα λεωφορεία στους δρόμους και οι υπηρεσίες να είναι καλύτερες. Για παράδειγμα αν επιβιβαστείτε σε ένα ηλεκτρικό λεωφορείο μπορείτε να φορτίσετε το κινητό σας. Πέρα από όλα αυτά τα νέα ηλεκτρικά λεωφορεία έχουν πρόσβαση για άτομα με ειδικές ανάγκες. Και δυστυχώς μέχρι σήμερα το 39% του στόλου των οχημάτων δεν έχει τέτοια πρόσβαση για ΑμεΑ. Στην Θεσσαλονίκη τη Δευτέρα 20 Μαΐου ξεκινούμε τα νέα ηλεκτρικά λεωφορεία. Έτσι είμαστε συνεπείς στα χρονοδιαγράμματα. Ως προς τους σταθμούς φόρτισης ήδη φορτίζονται λεωφορεία σε Αθήνα και Θεσσαλονίκη ενώ το επόμενο χρονικό διάστημα οι εγκαταστάσεις θα είναι πλήρως έτοιμες

Ως προς τον Κηφισό και την αντιμετώπιση της καθημερινής κυκλοφοριακής συμφόρησης, ο κ. Σταϊκούρας αποκάλυψε ότι μελετάται μια συλλογική λύση, ένας διαγωνισμός από το ΤΑΪΠΕΔ, όπου στη Φυλή θα δημιουργηθεί ένας χώρος για τη διευκόλυνση των μετακινήσεων.

ΠΗΓΗ: SKAI.GR

Google News icon
Ακολουθήστε το MotorOne.gr στο Google News για άμεση και έγκυρη ενημέρωση!