Ηλεκτρικά λεωφορεία: Τα πρώτα 140 οχήματα έφτασαν στην Αθήνα

Θέμα ημερών είναι η κυκλοφορία των πρώτων αμιγώς ηλεκτρικών λεωφορείων στους δρόμους της Αθήνας.

Ηλεκτρικά λεωφορεία: Τα πρώτα 140 οχήματα έφτασαν στην Αθήνα

Θέμα ημερών είναι η κυκλοφορία των πρώτων αμιγώς ηλεκτρικών λεωφορείων στους δρόμους της Αθήνας.

Τα πρώτα 140 ηλεκτρικά Yutong βρίσκονται πλέον στην Πρωτεύουσα και σύντομα 38 από αυτά θα ξεκινήσουν δοκιμαστικά δρομολόγια, χωρίς επιβάτες, αφού πρώτα περάσουν το στάδιο του προβλεπόμενου μακροσκοπικού ελέγχου. Είχε προηγηθεί η άφιξη άλλων 110 στη Θεσσαλονίκη, την Παρασκευή 1 Μαρτίου.

Θυμίζουμε πως στη σύμβαση προβλέπεται επίσης η προμήθεια ανεξάρτητων σταθερών φορτιστών αργής φόρτισης, οι οποίοι θα τοποθετηθούν στα αμαξοστάσια της Αττικής και της Θεσσαλονίκης, καθώς και 7 κινητών μονάδων (συστημάτων συσσωρευτή – ταχυφορτιστή), με κατάλληλη διαμόρφωση και εξοπλισμό για τη φορητή εξυπηρέτηση ηλεκτρικών λεωφορείων, σε περίπτωση ανάγκης επιτόπου φόρτισης.

Το συνολικό συμβατικό τίμημα για τα 250 ηλεκτρικά λεωφορεία ανέρχεται σε 110.825.000 ευρώ, πλέον Φ.Π.Α., ενώ κατά την περίοδο της εγγυημένης λειτουργίας, ο ανάδοχος εγγυάται την καλή συντήρηση, αποκατάσταση βλάβης και λειτουργία του αντικειμένου της προμήθειας.

Η υπογραφή της σχετικής σύμβασης έγινε στις 3 Οκτωβρίου 2023, ύστερα από ανοιχτό, διεθνή διαγωνισμό, και αποτελεί το πρώτο βήμα στον συνολικό σχεδιασμό του Υπουργείου Υποδομών και Μεταφορών, που προβλέπει συνολικά την προμήθεια 1.300 νέων λεωφορείων αντιρρυπαντικής τεχνολογίας για τους στόλους των συγκοινωνιακών φορέων Αθήνας και Θεσσαλονίκης, έως το τέλος της τετραετίας.

Google News icon
Ακολουθήστε το MotorOne.gr στο Google News για άμεση και έγκυρη ενημέρωση!