Συντήρηση αυτοκινήτου: Τι πρέπει να κάνω

Η φροντίδα του αυτοκινήτου μπορεί να είναι απλή υπόθεση. Δείτε πώς.

Συντήρηση αυτοκινήτου: Τι πρέπει να κάνω

Η φροντίδα του αυτοκινήτου μπορεί να είναι απλή υπόθεση. Δείτε πώς.

Τα νέα αυτοκίνητα έχουν γίνει πιο αξιόπιστα και απαιτούν λιγότερες επισκευές. Αυτό κάνει ακόμα πιο εύκολη τη δουλειά της συντήρησης και των τακτικών ελέγχων που, αν γίνονται, θα κρατήσουν το αυτοκίνητο σε άριστη κατάσταση.

Ωστόσο, η παρακολούθηση όλως των σχετικών πραγμάτων με το αυτοκίνητο είναι εξαιρετικά σημαντική, άσχετα από την εποχή και τον καιρό.

Οι ειδικοί όμως συστήνουν να κάνουμε τους ελέγχους στο αυτοκίνητό μας τους καλοκαιρινούς μήνες, και όχι τον χειμώνα, που το φως της ημέρας είναι λιγότερο και το κρύο δεν βοηθάει ώστε να γίνουν εξωτερικές δουλειές.

Τα βασικά στοιχεία του αυτοκινήτου που πρέπει να δώσετε μεγάλη την απαραίτητη προσοχή είναι τα καύσιμα, τα λάδια, τα ελαστικά, το ψυκτικό υγρό, τα ηλεκτρικά και το πλυστικά μέσα. Αν έχετε ξεχάσει πώς γίνονται αυτοί οι έλεγχοι ή χρειάζεστε μια υπενθύμιση αυτών των απλών πραγμάτων που μπορείτε να κάνετε, διαβάστε παρακάτω τη λίστα με τα βασικά.

Ελαστικά

Σύμφωνα με τους ειδικούς, ένα από τα μεγάλα προβλήματα που αντιμετωπίζουν οι οδηγοί αφορά τον έλεγχο των ελαστικών και κατά πόσο είναι καλά. Όταν ελέγχετε τα ελαστικά του αυτοκινήτου σας  προσέχετε να μην πέσετε στην παγίδα της απλής ψηλάφησης του εξωτερικού τμήματος και να υποθέσετε ότι είναι εντάξει.

Η παράλειψη του ελέγχου της πίεσης των τεσσάρων ελαστικών μπορεί να οδηγήσει στη μειωμένη απόδοση και πρόσφυση, αλλά και να σας στοιχίσει επιπλέον χρήματα, επειδή η χαμηλή πίεση, συνεπάγεται μεγαλύτερη επιφάνεια τριβής και κατ’ επέκταση αυξημένη κατανάλωση καυσίμου. Έτσι, ο έλεγχος της πίεσης των ελαστικών είναι απαραίτητος και πρέπει να γίνεται τακτικά, περίπου μια φορά το μήνα και πάντα πριν από κάθε ταξίδι.

Επιπλέον, υπάρχει μια συσκευή στο εμπόριο, που μπορείτε να αναζητήσετε, ως «δείκτη βάθους πέλματος του ελαστικού» και στοιχίζει ελάχιστα. Με αυτή μπορείτε να μετρήσετε με ακρίβεια το βάθος του πέλματος, το οποίο δεν πρέπει να είναι μικρότερο από 1,6 χιλ. Για να διευκολύνετε τη διαδικασία, μπορείτε να στρίψετε το τιμόνι και να δείτε όλο το πέλμα και στο εσωτερικό του, αναγνωρίζοντας έγκαιρα ανομοιόμορφη και ανεπιθύμητη φθορά.

Επίσης, φροντίστε να ελέγξετε για τυχόν ρωγμές στο ελαστικό, κάτι επηρεάζει αρνητικά την απόδοσή του, ενώ υπάρχει και ο κίνδυνος κλαταρίσματος. Στο πλαϊνό του ελαστικού, κοντά στο όνομα του κατασκευαστή, αναγράφεται η ημερομηνία παραγωγής τους, με την οποία μπορείτε να υπολογίσετε την ηλικία του και να φροντίσετε για την έγκαιρη αλλαγή του, με γνώμονα την ασφάλεια.

Λάδια κινητήρα

Τα λάδια του κινητήρα βοηθούν στην ομαλή λειτουργία του, μειώνοντας την τριβή μεταξύ των κινούμενων μερών. Ο μηνιαίος έλεγχος της στάθμης του λαδιού και η συμπλήρωση, αν αυτό είναι αναγκαίο, είναι ένας καλό τρόπος να παρατείνετε τη διάρκεια ζωής του κινητήρα του αυτοκινήτου σας. Ακολουθείστε τις οδηγίες του κατασκευαστή, σχετικά με την ποιότητα του λαδιού που θα επιλέξετε και φροντίστε να συμπληρώσετε όσο ακριβώς απαιτείται, μέχρι το δείκτη της βέργας και όχι παραπάνω.

Αν το όχημά σας είναι παλαιότερο, τότε ίσως αξίζει τον κόπο να κάνετε σε ένα τοπικό συνεργείο μια επιπλέον αλλαγή λαδιών ανάμεσα στα προγραμματισμένα σέρβις. Αν μειώσετε τα χιλιόμετρα που κάνετε μεταξύ της αλλαγής λαδιών, τότε μπορεί να συμβάλλεται στην παράταση της ζωής του κινητήρα, ειδικά αν το αυτοκίνητό σας έχει υπερσυμπιεστή.

Φώτα αυτοκινήτου

Τα σπασμένα ή ελαττωματικά φώτα μπορεί να αποδειχθούν επικίνδυνα, ειδικά τους χειμερινούς μήνες του έτους, ενώ επιπλέον είναι και παράνομο. Υπάρχει περίπτωση να μην αντιληφτείτε το πρόβλημα, ιδίως με τα πίσω φώτα ή αν οδηγείται σε δρόμους που φωτίζονται. Είναι μια απλή εργασία, καθώς μπορείτε να πραγματοποιήσετε τον έλεγχο κάνοντας απλώς μια βόλτα γύρω από το αυτοκίνητό σας, όταν αυτό έχει τα φώτα αναμμένα, για να διαπιστώσετε τυχών βλάβη.

Θα χρειαστείτε ένα ακόμα άτομα για να ελέγξετε τα πίσω φώτα των φρένων, αφού αυτός πρέπει να πατήσει το μεσαίο πεντάλ για να ενεργοποιηθούν. Μην επιχειρήσετε να το κάνετε μόνοι σας, βάζοντας κάποιο αντικείμενο πάνω στο φρένο, γιατί κάτι τέτοιο μπορεί να οδηγήσει και σε ατύχημα.

Ιμάντας χρονισμού

Για να πραγματοποιήσετε τον έλεγχο του ιμάντα χρονισμού του αυτοκινήτου σας θα πρέπει να συμβουλευτείτε το βιβλίο του κατασκευαστή και των προγραμματισμένων επισκευών. Η αλλαγή του πρέπει να γίνει μετά τη συμπλήρωση συγκεκριμένου αριθμού ετών ή χιλιομέτρων, όποιο από τα δύο συμπληρωθεί πρώτο. Ο ιμάντας είναι ένα βασικό στοιχείο του κινητήρα και η αλλαγή του δεν κοστίζει πολλά, αλλά αντίθετα η ζημιά που μπορεί να προκληθεί στον κινητήρα από έναν σπασμένο ιμάντα είναι εξαιρετικά ακριβή.

Παρμπρίζ και βαφή

Μπορεί μια μικρή ρωγμή να μην φαίνεται αρχικά σπουδαία. Ωστόσο, μην την αμελήσετε, αντίθετα επιδιορθώστε τη ζημιά γρήγορα, γιατί μπορεί να εξελιχθεί σε μεγάλο σπάσιμο, όσον αφορά το παρμπρίζ ή να οδηγήσει σε σκουριά, όταν αφορά κατεστραμμένο χρώμα. Ειδικά το χειμώνα, όπου το αυτοκίνητο είναι εκτεθειμένο σε υγρασία.

Καθαρίστε το εσωτερικό

Το να κρατάτε το εσωτερικό του αυτοκινήτου σας τακτοποιημένο και καθαρό, βοηθάει πέρα από τη βελτίωση της καθημερινότητα των επιβαινόντων και στη διατήρηση της αξίας του αυτοκινήτου μακροπρόθεσμα. Γεγονός που θα το εισπράξετε, στην κυριολεξία, όταν και αν κάποια στιγμή αποφασίσετε να πουλήσετε το αυτοκίνητό σας. Οι περισσότεροι αγοραστές αξιολογούν ψηλά την κατάσταση του εσωτερικού, καθώς μέσα από αυτό φαίνεται και πόσο καλά έχει φροντίσει κάποιος το αυτοκίνητό του μακροπρόθεσμα.

Πλύνετε και κερώστε το αυτοκίνητό σας

Το εξωτερικό πλύσιμο του αυτοκινήτου σας είναι σημαντικό, καθώς απομακρύνει το αλάτι του δρόμου, τη βρωμιά, τα ρετσίνια από τα δέντρα, τα περιττώματα των πουλιών και άλλες βρωμιές που μπορεί να προκαλέσουν διάβρωση στο χρώμα του αυτοκινήτου σας. Το να αφιερώσετε χρόνο για να εφαρμόσετε κερί στο αμάξωμα μόλις αυτό καθαριστεί, δεν το κάνει απλώς να φαίνεται ωραίο, καθώς το κερί αποτελεί ένα φράγμα μεταξύ των καιρικών συνθηκών και του χρώματος, λειτουργώντας ως προστατευτικό στρώμα.

Αποκλειστική συνεργασία: Car Buyer

Απόδοση: Γιάννης Καλογερόπουλος

Google News icon
Ακολουθήστε το MotorOne.gr στο Google News για άμεση και έγκυρη ενημέρωση!