Πως να αφαιρέσετε ακαθαρσίες πτηνών από το αυτοκίνητο

Διαβάστε τον οδηγό μας σχετικά με την αφαίρεση ακαθαρσιών πτηνών από το αυτοκίνητό σας.

Πως να αφαιρέσετε ακαθαρσίες πτηνών από το αυτοκίνητο

Διαβάστε τον οδηγό μας σχετικά με την αφαίρεση ακαθαρσιών πτηνών από το αυτοκίνητό σας.

Έχει συμβεί σε όλους μας. Ξοδεύεις ώρες για να καθαρίσεις το αυτοκίνητό σου, αλλά ένα πουλί πετάει από πάνω την ώρα που μαζεύεις τα καθαριστικά και τα κάνει όλα… μαντάρα. Αν παρκάρετε συχνά σε δρόμο με πολλά δέντρα, τότε πιθανότατα θα θέλετε να μάθετε πως να απομακρύνετε τις ακαθαρσίες των πτηνών από το αυτοκίνητό σας γρήγορα και χωρίς να καταστρέψετε το χρώμα, καθώς αυτή η ουσία μπορεί να προκαλέσει μερικά δαπανηρά προβλήματα αν παραμείνει για πολύ καιρό στο αμάξωμα.

Πως όμως τα περιττώματα των πτηνών καταστρέφουν τη βαφή του αυτοκινήτου και ποιος είναι ο καλύτερος τρόπος για να τα καθαρίσετε; Οι ακαθαρσίες των πουλιών είναι πολύ όξινες, για αυτό και συχνά κατηγορούνται για τα σημάδια που ενδέχεται να αφήσουν στο χρώμα. Στην πραγματικότητα, σε έρευνα που διεξήχθη από την Autoglym, εταιρεία που ειδικεύεται στην καθαριότητα αυτοκινήτων, δείχνει ότι καθώς η θερμοκρασία αυξάνεται κατά τη διάρκεια της ημέρας, το ανώτερο στρώμα του βερνικιού της βαφής μαλακώνει και διαστέλλεται, ενώ τα περιττώματα πουλιών στεγνώνουν και σκληραίνουν.

Όταν στη συνέχεια το βερνίκι ψύχεται και συστέλλεται, διαμορφώνεται στο σχήμα των αποξηραμένων ακαθαρσιών που βρίσκονται από πάνω, αφήνοντας ένα αποτύπωμα στην επιφάνεια που μπορεί να μοιάζει με ένα θαμπό, θολό ή ακόμη και ένα ορατό σημάδι που μπορεί να ξεχωρίζει καθαρά. Αν προσπαθήσετε να απομακρύνετε τις ακαθαρσίες από το χρώμα πολύ επιθετικά ή χρησιμοποιώντας το λάθος εργαλείο, μπορεί να προκαλέσετε ακόμη μεγαλύτερη ζημιά με γρατζουνιές στην επιφάνεια.

Πως να απομακρύνετε με ασφάλεια τις ακαθαρσίες

Ένας από τους πιο αποτελεσματικούς τρόπους για να αποφύγετε τις ζημιές είναι η όσο το δυνατόν ταχύτερη απομάκρυνση των ακαθαρσιών. Αυτό είναι ιδιαίτερα σημαντικό τις ηλιόλουστες και θερμές ημέρες, όταν το βερνίκι είναι πιο μαλακό. Αν οδηγείτε το αυτοκίνητό σας καθημερινά, είναι φυσικά πιο πιθανό να εντοπίσετε γρήγορα τυχόν περιττώματα πουλιών και να τα απομακρύνετε πριν προλάβουν να προκαλέσουν ζημιά στο χρώμα σας.

Εάν δεν χρησιμοποιείτε συχνά το αυτοκίνητό σας, θα πρέπει να το ελέγχετε συχνά (ιδανικά καθημερινά). Αυτό είναι ιδιαίτερα σημαντικό εάν είναι σταθμευμένο κάτω από δέντρο, μια κολόνα φωτισμού ή ηλεκτροδότησης, καθώς πρόκειται για συνήθη σημεία συγκέντρωσης πουλιών.

Το κλειδί για την εύκολη και ασφαλή απομάκρυνση είναι η χρήση νερού για να εξασφαλίσετε ότι τα περιττώματα έχουν μαλακώσει. Αυτό επιτυγχάνεται πιο εύκολα τοποθετώντας ένα υγρό πανί ή ένα μαντηλάκι καθαρισμού αυτοκινήτου πάνω στην επίμαχη περιοχή και αφήνοντάς το για λίγα λεπτά. Μόλις το κάνετε αυτό, θα διαπιστώσετε ότι απομακρύνονται εύκολα από την επιφάνεια.

Πάντα αποφεύγετε να πιέζετε δυνατά ή να χρησιμοποιείτε κινήσεις τριβής ή απόξεσης για να απομακρύνετε τα περιττώματα. Αν δεν απομακρυνθούν όλα με την πρώτη φορά, απλά τοποθετήστε ένα άλλο υγρό πανί ή μαντηλάκι καθαρισμού ξανά πάνω στο σημείο και επαναλάβετε αυτή τη διαδικασία μέχρι να φύγουν όλα. Συνιστάται να φοράτε γάντια μίας χρήσης όταν πραγματοποιείτε αυτή την εργασία και, φυσικά, να πλένετε σχολαστικά τα χέρια σας μετά.

Τι γίνεται αν το αυτοκίνητο έχει ήδη υποστεί ζημιά;

Εάν το χρώμα έχει ήδη θαμπά σημεία από ακαθαρσίες πτηνών, ίσως να μην χρειαστεί να επισκεφθείτε απαραίτητα ένα επαγγελματικό κατάστημα. Λίγος χρόνος και λίγη προσοχή θα πρέπει να αφαιρέσουν τους λεκέδες αυτά τα σημεία στις περισσότερες περιπτώσεις. Εάν αυτό δεν λειτουργήσει, τότε μπορεί να χρειαστεί ένας επαγγελματίας συντηρητής βαφής.

Αν θέλετε να προσπαθήσετε να διορθώσετε το χρώμα μόνοι σας, το πρώτο βήμα είναι να πλύνετε το αυτοκίνητο για να βεβαιωθείτε ότι είναι καθαρό. Μόλις στεγνώσει, εφαρμόστε ελαφρώς λειαντικό βερνίκι αυτοκινήτου στην επίμαχη περιοχή, ακολουθώντας τις οδηγίες του κατασκευαστή. Αυτό θα πρέπει να αφαιρέσει απαλά το κατεστραμμένο ανώτερο στρώμα, αποκαλύπτοντας το χρώμα από κάτω.

Αφού το γυαλίσετε, φροντίστε να καλύψετε την περιοχή με κερί ή μονωτικό για να το προστατεύσετε από τα στοιχεία της φύσης. Εάν η κατάσταση του χρώματος είναι πολύ κακή, ένας ειδικός θα είναι σε θέση να αξιολογήσει τη ζημιά και να χρησιμοποιήσει τα κατάλληλα προϊόντα και εργαλεία όπως τροχούς γυαλίσματος, ώστε να επιτεχυθεί ένα ικανοποιητικό αποτέλεσμα.

Αποκλειστική συνεργασία: Carbuyer

Google News icon
Ακολουθήστε το MotorOne.gr στο Google News για άμεση και έγκυρη ενημέρωση!