Συμβουλές για οικονομική οδήγηση και κέρδος σε ευρώ

Εξοικονομήστε καύσιμα, χρήματα και προστατεύστε το περιβάλλον με αυτές τις απλές τεχνικές για οικονομική οδήγηση.

Συμβουλές για οικονομική οδήγηση και κέρδος σε ευρώ

Εξοικονομήστε καύσιμα, χρήματα και προστατεύστε το περιβάλλον με αυτές τις απλές τεχνικές για οικονομική οδήγηση.

Το κόστος της αυτοκίνησης αυξάνεται συνεχώς. Καθώς οι τιμές των καυσίμων αυξάνονται, δεν αποτελεί έκπληξη το γεγονός ότι ορισμένοι οδηγοί προσπαθούν να υιοθετήσουν τρόπους οικονομικότερης οδήγησης, ώστε να μειώσουν το κόστος των μεταφορών τους.

Ο υπολογισμός είναι απλός, τα αυτοκίνητα χρειάζονται ενέργεια για να κινηθούν, και όσο περισσότερη από αυτή ζητάτε, τόσο περισσότερα καύσιμα θα καταναλώσετε: είτε γεμίζετε το αυτοκίνητό σας με βενζίνη, ντίζελ ή ηλεκτρισμό, το τελικό αποτέλεσμα είναι το ίδιο.

Η μείωση της ζήτησης ενέργειας θα μειώσει την ποσότητα καυσίμου που χρειάζεται να καταναλώσει το αυτοκίνητό σας, αλλά μερικές φορές μπορεί να είναι πιο εύκολο να το λες παρά να το κάνεις, και πολλοί οδηγοί είναι καλοί στην εξοικονόμηση καυσίμων σε μακρινά ταξίδια, αλλά δυσκολεύονται σε κυκλοφοριακή συμφόρηση.

Παρακάτω, παραθέτουμε πέντε τεχνικές οδήγησης που εξοικονομούν καύσιμα για να σας βοηθήσουν να μειώσετε το κόστος των μετακινήσεών σας.

1. Διατηρείτε το αυτοκίνητό σας σε καλή κατάσταση

Η πρώτη μας συμβουλή για την οικονομικότερη οδήγηση χρειάζεται την προσοχή σας πριν καν ξεκινήσετε να οδηγείτε. Βεβαιωθείτε ότι οι πιέσεις των ελαστικών του είναι σύμφωνες με το εγχειρίδιο του αυτοκινήτου σας, καθώς τα ελαστικά με χαμηλή πίεση αυξάνουν την κατανάλωση καυσίμου έως και 6%.

Στη συνέχεια, αν έχετε τοποθετήσει ένα κουτί αποσκευών οροφής, σχάρα ποδηλάτου ή αφαιρούμενες σχάρες οροφής και δεν τα χρησιμοποιείτε, αφαιρέστε τα. Όσο μεγαλύτερη είναι η μετωπική επιφάνεια του αυτοκινήτου σας, πλήττοντας την αεροδυναμική του απόδοση, τόσο πιο σκληρά πρέπει να δουλέψει ο κινητήρας για να διαπεράσει αέρα.

Βεβαιωθείτε ότι το αυτοκίνητό σας συντηρείται κατάλληλα. Διατηρώντας τα λιπαντικά του φρέσκα και στη σωστή στάθμη θα διασφαλίσετε ότι ο κινητήρας λειτουργεί όσο το δυνατόν πιο καθαρά και αποδοτικά.

2. Αλλαγή σχέσεων σε χαμηλότερες σ.α.λ.

Όσες περισσότερες στροφές αναπτύσσει ο κινητήρας, τόσο περισσότερο καύσιμο καταναλώνει. Όσο πιο ευγενικοί είστε με το δεξί πόδι στο γκάζι τόσο πιο οικονομικοί θα γίνετε. Επίσης, μπορείτε να ανεβάζετε σχέσεις στο κιβώτιο -εφόσον πρόκειται για μηχανικό- όσο το δυνατόν νωρίτερα, για να διατηρείτε σε χαμηλά επίπεδα τις στροφές του κινητήρα ή την κατανάλωση ηλεκτρικής ενέργειας. Ωστόσο, θα πρέπει να είστε προσεκτικοί να μην πέφτουν οι στροφές των θερμικών κινητήρων σε επίπεδα όπου δεν παρέχουν επαρκή ροπή, καθώς στις πολύ χαμηλές σ.α.λ. ζορίζονται περισσότερο.

3. Οδηγείτε ομαλά, προσχεδιάζοντας τις κινήσεις σας

Ένα αυτοκίνητο καταναλώνει καύσιμα με μεγαλύτερο ρυθμό όταν επιταχύνει πιο έντονα. Αξίζει επίσης να ελαχιστοποιείτε τον χρόνο που ξοδεύετε στο φρενάρισμα, προγραμματίζοντας εκ των προτέρων και αφήνοντας το αυτοκίνητό σας να χάσει την ορμή του πριν χρειαστεί να πατήσετε φρένο. Με αυτό τον τρόπο θα οδηγείτε πιο οικονομικά και πιθανότατα, θα το προτιμούν και οι επιβάτες σας.

Πρακτικά, αυτό σημαίνει ότι πρέπει να διατηρείτε όσο το δυνατόν πιο σταθερό ρυθμό, να εκτιμάτε αν θα χρειαστεί να σταματήσετε σε φανάρια ή σε ουρές αυτοκινήτων και να επιβραδύνετε ήπια. Κάποιοι κατασκευαστές συνιστούν να επιλέγετε νεκρά (αν πρόκειται για χειροκίνητο κιβώτιο), αλλά αυτό δεν συνιστάται, καθώς μπορεί να μειώσει τον έλεγχό σας επί του οχήματος. Οι σύγχρονοι κινητήρες είναι έτσι κι αλλιώς σχεδιασμένοι ώστε να καταναλώνουν ελάχιστα έως μηδενικά καύσιμα όταν σηκώνετε το πόδι από το γκάζι.

4. Αποφεύγετε τις σύντομες διαδρομές και τον κλιματισμό

Οι κινητήρες εσωτερικής καύσης λειτουργούν πιο αποτελεσματικά όταν έχουν αγγίξει την κατάλληλη θερμοκρασία λειτουργίας, οπότε οι πεντάλεπτες μετακινήσεις δεν κάνουν καλό αν το ζητούμενο είναι η εξοικονόμηση καυσίμου. Αν οι μετακινήσεις σας αποτελούνται κυρίως από σύντομες διαδρομές, ένα ηλεκτρικό αυτοκίνητο ή ένα plug-in υβριδικό θα ήταν μια πολύ καλή επιλογή, καθώς δεν απαιτούν προθέρμανση. Παράλληλα, οι ηλεκτροκινητήρες φθείρονται λιγότερο, επειδή δεν αναπτύσσονται τόσο υψηλές τριβές μεταξύ των μηχανικών μερών τους.

Αξίζει να γνωρίζετε ότι ο κλιματισμός καταναλώνει καύσιμα όταν ψύχει. Αυτά τα συστήματα είναι ουσιαστικά μικρά ψυγεία, τα οποία προφανώς απαιτούν ενέργεια για να λειτουργήσουν. Επομένως, απενεργοποιήστε τον κλιματισμό, εκτός αν το χρειάζεστε πραγματικά για να ψύξετε την καμπίνα σε μια άνετη θερμοκρασία ή για να κλείσετε τα παράθυρα.

5. Σβήστε τον κινητήρα σας εάν είναι εφικτό

Τα συστήματα αυτόματης διακοπής της λειτουργίας του κινητήρα είναι πλέον συνηθισμένα στις μέρες μας, αλλά αν το αυτοκίνητό σας δεν διαθέτει αυτό το χαρακτηριστικό, θα μπορούσατε να σκεφτείτε να το σβήσετε εσείς οι ίδιοι όταν σταματάτε στην κίνηση. Ωστόσο, υπάρχουν μερικές επιφυλάξεις σε αυτό: πρώτον, πρέπει να είστε βέβαιοι ότι η μπαταρία σας είναι σε καλή κατάσταση, καθώς οι επανειλημμένες εκκινήσεις θα την καταπονήσουν.

Είναι επίσης κακή ιδέα να σβήνετε το αυτοκίνητό σας πριν ζεσταθεί κινητήρας, καθώς θα χρειαστεί περισσότερος χρόνος για να φτάσει στην ιδανική θερμοκρασία λειτουργίας. Πέρα από αυτές τις συνθήκες, αν πιστεύετε ότι η συμφόρηση είναι τόσο μεγάλη που πρόκειται να σταματήσετε για περισσότερο από δύο λεπτά, ίσως αξίζει να σβήσετε τον κινητήρα.

Αποκλειστική συνεργασία: Carbuyer

Google News icon
Ακολουθήστε το MotorOne.gr στο Google News για άμεση και έγκυρη ενημέρωση!