Μειωμένα όρια ταχύτητας και Κυριακές χωρίς αυτοκίνητο με στόχο την εξοικονόμηση καυσίμων

Ο Διεθνής Οργανισμός Ενέργειας προτείνει ένα σχέδιο 10 σημείων για την εξοικονόμηση 2,7 εκατομμυρίων βαρελιών πετρελαίου την ημέρα.

Μειωμένα όρια ταχύτητας και Κυριακές χωρίς αυτοκίνητο με στόχο την εξοικονόμηση καυσίμων

Ο Διεθνής Οργανισμός Ενέργειας προτείνει ένα σχέδιο 10 σημείων για την εξοικονόμηση 2,7 εκατομμυρίων βαρελιών πετρελαίου την ημέρα.

Καθώς η εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία εξακολουθεί να απειλεί την παγκόσμια αγορά πετρελαίου, ο Διεθνής Οργανισμός Ενέργειας πρότεινε ένα σχέδιο 10 σημείων που έχει ως στόχο τη μείωση της παγκόσμιας ζήτησης καυσίμων και τη μείωση της πιθανότητας ακραίων αυξήσεων των τιμών τους. Εάν εφαρμοστεί από τις προηγμένες οικονομίες, ο Δ.Ο.Ε. ισχυρίζεται ότι θα μειωθεί η ζήτηση πετρελαίου κατά 2,7 εκατομμύρια βαρέλια την ημέρα μέσα σε τέσσερις μήνες, κάτι που ισοδυναμεί με τη συνολική ζήτηση καυσίμων όλων των αυτοκινήτων στην Κίνα.

«Αυτό θα μείωνε σημαντικά την πίεση, σε μια εποχή που μια μεγάλη ποσότητα ρωσικών καυσίμων ενδέχεται να μην φτάσει στην αγορά, ενώ η περίοδος αιχμής της ζήτησης (Ιούλιος και Αύγουστος)  πλησιάζει. Τα μέτρα θα είχαν ακόμη μεγαλύτερο αποτέλεσμα εάν εφαρμοστούν εν μέρει ή στο σύνολο τους και στις αναπτυσσόμενες οικονομίες», ανέφερε ο οργανισμός. Οι προτάσεις θα έχουν σημαντικό αντίκτυπο στους οδηγούς, καθώς περιλαμβάνουν τις Κυριακές χωρίς αυτοκίνητο, την εναλλαγή των ημερών που μπορούν να μπαίνουν τα αυτοκίνητα στις πόλεις και τη μείωση των ορίων ταχύτητας.

«Ως αποτέλεσμα της επιθετικότητας της Ρωσίας κατά της Ουκρανίας, μπορεί να αντιμετωπίσουμε το μεγαλύτερο πρόβλημα στον εφοδιασμό πετρελαίου των τελευταίων δεκαετιών, με τεράστιες επιπτώσεις στις οικονομίες και στις κοινωνίες μας», δήλωσε ο εκτελεστικός διευθυντής του Διεθνούς Οργανισμού Ενέργειας Fatih Birol, ο οποίος παρουσίασε το σχέδιο σε συνέντευξη Τύπου μαζί με την Barbara Pompili, Υπουργό Οικολογικής Μετάβασης της Γαλλίας, η οποία ασκεί σήμερα την Προεδρία της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

«Οι χώρες μέλη του Δ.Ο.Ε. έχουν ήδη παρέμβει για να υποστηρίξουν την παγκόσμια οικονομία με τη  διάθεση εκατομμυρίων βαρελιών από το απόθεμα πετρελαίου τους, αλλά μπορούμε να κάνουμε επιπλέον κινήσεις για να αποφύγουμε τον κίνδυνο μιας πετρελαϊκής κρίσης», είπε ο Δρ Birol. «Το σχέδιο 10 σημείων δείχνει ότι αυτό μπορεί να γίνει μέσω μέτρων που έχουν ήδη δοκιμαστεί με επιτυχία σε πολλές χώρες».

Τα 10 σημεία του Δ.Ο.Ε. είναι τα εξής:

Μείωση των ορίων ταχύτητας στους αυτοκινητόδρομους κατά τουλάχιστον 10 χλμ./ώρα. Αυτό θα εξοικονομήσει περίπου 290 χιλιάδες βαρέλια πετρελαίου την ημέρα από τα αυτοκίνητα και άλλα 140 χιλιάδες από φορτηγά.

Εργασία από το σπίτι έως και τρεις ημέρες την εβδομάδα, όπου είναι δυνατόν. Κάθε μία ημέρα  εξοικονομεί περίπου 170 χιλιάδες βαρέλια πετρελαίου.

Κυριακές χωρίς αυτοκίνητο στις πόλεις. Με αυτό το μέτρο θα εξοικονομούνται περίπου 380 χιλιάδες βαρέλια πετρελαίου, αφού κάθε Κυριακή εξοικονομεί 95 χιλιάδες βαρέλια.

Μείωση των εισιτηρίων στα μέσα μαζικής μεταφοράς και κίνητρα μικροκινητικότητας, περπατήματος και χρήσης ποδηλάτου. Αυτό θα έχει ως αντίκτυπο τη μείωση κατά 330 χιλιάδες βαρέλια πετρελαίου ημερησίως.

Αλλαγές στη δυνατότητα πρόσβασης με ιδιωτικό αυτοκίνητο στις μεγάλες πόλεις. Αυτό το μέτρο εξοικονομεί περίπου 210 χιλιάδες βαρέλια πετρελαίου την ημέρα.

Αύξηση της κοινής χρήσης αυτοκινήτων και υιοθέτηση πρακτικών που μειώνουν τη χρήση καυσίμου. Αυτό θα εξοικονομούσε 470 χιλιάδες βαρέλια πετρελαίου την ημέρα.

Προώθηση της οικονομικής οδήγησης στα φορτηγά μεταφοράς εμπορευμάτων και παραδόσεων. Κάτι τέτοιο θα εξοικονομούσε περίπου 320 χιλιάδες βαρέλια πετρελαίου την ημέρα.

Χρήση των τραίνων υψηλής ταχύτητας και των νυχτερινών τραίνων αντί για αεροπλάνα, όπου είναι δυνατόν. Αυτό εξοικονομεί περίπου 40 χιλιάδες βαρέλια πετρελαίου την ημέρα.

Αποφυγή επαγγελματικών αεροπορικών ταξιδιών, όπου υπάρχουν εναλλακτικές επιλογές. Έτσι εξοικονομούνται περίπου 260 χιλιάδες βαρέλια πετρελαίου την ημέρα.

Ενίσχυση της ηλεκτροκίνησης και των πιο αποδοτικών οχημάτων. Έτσι θα εξοικονομούνται περίπου 100 χιλιάδες βαρέλια πετρελαίου την ημέρα.

Αποκλειστική συνεργασία: Auto Express

Google News icon
Ακολουθήστε το MotorOne.gr στο Google News για άμεση και έγκυρη ενημέρωση!