Μπορεί το αυτοκίνητό μου να χρησιμοποιήσει καύσιμο Ε10;

Ποια αυτοκίνητα μπορούν να κινηθούν με αμόλυβδη Ε10 και ποια θα πρέπει να αρκεστούν στην Ε5

Μπορεί το αυτοκίνητό μου να χρησιμοποιήσει καύσιμο Ε10;

Ποια αυτοκίνητα μπορούν να κινηθούν με αμόλυβδη Ε10 και ποια θα πρέπει να αρκεστούν στην Ε5

Μπορεί η αμόλυβδη βενζίνη E10 να προστατεύει το περιβάλλον μέσω της χρήσης βιοαιθανόλης σε ποσοστό 10%, όμως μπορεί να προκαλέσει προβλήματα στους κινητήρες που οι προδιαγραφές τους δεν προβλέπουν την καύση της. Στην Ελλάδα η Ε10 είναι άγνωστη, όμως πρόκειται για ένα καύσιμο διαδεδομένο σε αρκετές ευρωπαϊκές χώρες, άρα μπορεί να το… συναντήσουμε σε κάποιο ταξίδι με το αυτοκίνητό μας.

Η Ένωση Ευρωπαίων Κατασκευαστών Αυτοκινήτων (ACEA) έφτιαξε μια ενημερωμένη λίστα με τα μοντέλα που έχουν τη δυνατότητα να χρησιμοποιήσουν με ασφάλεια βενζίνη Ε10, τόσο από τα μέλη της, όσο και από Ιάπωνες κατασκευαστές. Το αν και πότε θα εισαχθεί η βενζίνη E10 στην αγορά κάθε Ευρωπαϊκής χώρας αποφασίζεται από την ίδια τη χώρα και τις εταιρείες καυσίμων.

Εάν κατά λάθος βάλουμε Ε10 σε όχημα που δεν είναι συμβατό, συνιστάται να ξαναγεμίσουμε το ρεζερβουάρ με βενζίνη Ε5 με την πρώτη ευκαιρία ή να επικοινωνήσουμε με την αντιπροσωπεία του αυτοκινήτου ή την οδική βοήθεια που μπορεί ενδεχομένως να προτείνουν να αδειάσει το ρεζερβουάρ από την Ε10. Εάν είναι απαραίτητη η αποστράγγιση του καυσίμου, θα πρέπει να γίνει σωστά και με ασφάλεια από κάποιον ειδικό.

Πατήστε εδώ για να δείτε τη λίστα με όλα τα μοντέλα που μπορούν να χρησιμοποιήσουν βενζίνη Ε10

 

Google News icon
Ακολουθήστε το MotorOne.gr στο Google News για άμεση και έγκυρη ενημέρωση!