Πλύσιμο με το χέρι ή σε αυτόματο πλυντήριο;

Πόσο ασφαλές είναι το αυτόματο πλυντήριο αυτοκινήτων και ποια τα πλεονεκτήματα και τα μειονεκτήματα κάθε τρόπου καθαρισμού

Πλύσιμο με το χέρι ή σε αυτόματο πλυντήριο;

Πόσο ασφαλές είναι το αυτόματο πλυντήριο αυτοκινήτων και ποια τα πλεονεκτήματα και τα μειονεκτήματα κάθε τρόπου καθαρισμού

Σε έναν ιδανικό κόσμο θα πλέναμε το αυτοκίνητό μας μία φορά την εβδομάδα, στο χέρι, με αγάπη και προσοχή, χρησιμοποιώντας ειδικά προϊόντα. Τα πουλιά δεν θα πετούσαν στην περιοχή, τα παιδιά θα παρακολουθούσαν ήσυχα από μακριά και κάποιος βοηθός θα μας έφερνε δροσερούς χυμούς καθώς θα σιγοτραγουδούσαμε μια μελωδία και θα χαμογελούσαμε στους γείτονες. Όμως επειδή η πραγματικότητα είναι πολύ διαφορετική, ας δούμε τις αληθινές επιλογές που έχουμε για το πλύσιμο του αυτοκινήτου μας.

Αυτόματο πλυντήριο αυτοκινήτων

Αυτή είναι η μοναδική επιλογή για πολλούς. Τα αυτόματα πλυντήρια είναι γρήγορα, φθηνά και υπάρχουν παντού. Συνήθως ένα εξωτερικό πλύσιμο με βούρτσες κοστίζουν λιγότερα από 10€, ενώ αν επιλέξουμε μέσα-έξω είναι περίπου 10-12 ευρώ. Σε ορισμένα πλυντήρια υπάρχει και η επιλογή του «SPA» που περιλαμβάνει ιδιαίτερη περιποίηση με κερί, πλύσιμο από κάτω και καθαρισμό κινητήρα.

Όμως τα αυτόματα πλυντήρια αυτοκινήτων έχουν κατηγορηθεί ότι χαράζουν το χρώμα με τις σκληρές βούρτσες τους, ότι αφήνουν σημάδια νερού, ότι δεν καθαρίζουν καλά όλη την επιφάνεια, ότι χρησιμοποιούν βλαβερά χημικά και ότι μπορούν να σπάσουν καθρέφτες και κεραίες όταν οι αισθητήρες τους δεν είναι δεν είναι σωστά ρυθμισμένοι. Το αυτόματο πλυντήριο είναι ο πιο εύκολος και γρήγορος τρόπος να δούμε ξανά το αυτοκίνητο μας καθαρό.

Πλυντήριο με soft-touch

Ορισμένα πλυντήρια αντί για περιστρεφόμενες βούρτσες έχουν λωρίδες από σφουγγάρι ή μικροΐνες που ταλαντεύονται ελαφρά ώστε να μην προκαλούν φθορά στο χρώμα. Στα πλυντήρια με soft-touch συνήθως ένας υπάλληλος κάνει ένα γρήγορο καθάρισμα με πιεστικό μηχάνημα πριν μπει το αυτοκίνητο στο αυτόματο τούνελ, για να φύγει η πολλή βρωμιά. Μερικές φορές μάλιστα χρησιμοποιούν ζεστό νερό, που μαζί με το ελαφρύ τρίψιμο καθαρίζει καλύτερα. Το στέγνωμα γίνεται με μεγάλους εκτοξευτήρες αέρα και όχι με το χέρι.

Είναι ένας γρήγορος τρόπος καθαρισμού που δεν γδέρνει το αυτοκίνητο αν και κάποιοι πιστεύουν ότι το νερό που πέφτει με πίεση στο χρώμα μπορεί να περάσει μέσα από μικρές  ρωγμές και να κάνει ζημιά. Για να μη συμβεί αυτό προτείνεται το κέρωμα ή η χρήση ενός κεραμικού σπρέι σε όλη την επιφάνεια του αυτοκινήτου.

Πλύσιμο με πιεστικό μηχάνημα

Δεν είναι πλύσιμο με το χέρι και δεν χρησιμοποιεί την τριβή όπως τα αυτόματα πλυντήρια. Έτσι θεωρείται μια καλή και ήπια λύση καθαρισμού. Αφαιρεί τη βρωμιά με την πίεση του νερού, ενώ έχει και εξαρτήματα όπως ειδικές βούρτσες και συστήματα εκτόξευσης καθαριστικού υγρού. Όμως χρειάζεται στέγνωμα με πανί ή πετσί και αν το μηχάνημα είναι πολύ υψηλής πίεσης ή αν φτάσει πολύ κοντά στη λαμαρίνα, υπάρχει περίπτωση να κάνει ζημιά στο χρώμα ή τα ελαστικά του αυτοκινήτου.

Επαγγελματικό πλύσιμο στο χέρι

Ορισμένα πλυντήρια και πάρκινγκ προσφέρουν την επιλογή πλυσίματος στο χέρι. Είναι φυσικά πιο ακριβό από το αυτόματο, αλλά γίνεται προσεκτικά και χωρίς να στάξουμε ούτε μια σταγόνα ιδρώτα.

Επαγγελματικό Detailing πλύσιμο

To Επαγγελματικό Detailing είναι η πιο ακριβή περίπτωση και το κόστος διαφέρει ανάλογα με τις υπηρεσίες και τα προϊόντα. Συνήθως το επιλέγουν οι ιδιοκτήτες των supercars πριν εκθέσουν τα αυτοκίνητα τους σε εκδηλώσεις. Αλλά ακόμα κι αν οδηγούμε ένα πιο καθημερινό μοντέλο που θέλουμε να έχει την καλύτερη δυνατή εμφάνιση, το detailing είναι η σωστή  επιλογή.

Η ετυμηγορία

Αν και μοιάζει παράξενο, το πλύσιμο του αυτοκινήτου μπορεί να διχάσει. Για κάθε δημοσίευση άρθρου ή συμβουλής στο internet που μας παροτρύνει να αποφεύγουμε τα αυτόματα πλυντήρια αυτοκινήτων, υπάρχει ένα δελτίο τύπου ή μια μελέτη που σύμφωνα με την οποία το πλύσιμο στο χέρι είναι πιο επιβλαβές για το περιβάλλον ή το χρώμα. Το βέβαιο είναι ότι κάθε μέθοδος έχει πλεονεκτήματα και μειονεκτήματά και είναι καλό να ακολουθούμε αυτή που ταιριάζει περισσότερο στις απαιτήσεις και τον τρόπο ζωής μας.

Google News icon
Ακολουθήστε το MotorOne.gr στο Google News για άμεση και έγκυρη ενημέρωση!