Η χρονιά των μεγάλων προκλήσεων

Το 2025 η ελληνική αγορά αυτοκινήτου έχει να αντιμετωπίσει προκλήσεις, τόσο εγχώριες όσο και προερχόμενες από την Ε.Ε.

Η χρονιά των μεγάλων προκλήσεων

Το 2025 η ελληνική αγορά αυτοκινήτου έχει να αντιμετωπίσει προκλήσεις, τόσο εγχώριες όσο και προερχόμενες από την Ε.Ε.

Γιάννης Λημναίος
Διευθυντής Σύνταξης MotorOne.gr

Το 2024 ήταν μια χρονιά σταθεροποίησης για την ελληνική αγορά αυτοκινήτου, με τις συνολικές ταξινομήσεις να κλείνουν στις 137.101 μονάδες, ελαφρώς αυξημένες (+1,9%) συγκριτικά με το 2023. Το ‘25 ωστόσο είναι μια εντελώς διαφορετική ιστορία. Φέρνει σημαντικές αλλαγές και μεγάλες προκλήσεις που συντελούν σε ένα ιδιαίτερα ασταθές και δύσκολα προβλέψιμο σκηνικό. Η εικόνα τον επόμενο Δεκέμβριο θα είναι τελείως διαφορετική σε σχέση με σήμερα.

Εκπομπές ρύπων και βαριά πρόστιμα

Η πρώτη μεγάλη αλλαγή αφορά στο νέο κανονισμό της Ευρωπαϊκής Ένωσης, που βρίσκεται ήδη σε ισχύ και καθιστά πολύ πιο αυστηρό το πλαίσιο των εκπομπών ρύπων για τα αυτοκίνητα που πωλούνται στη Γηραιά Ήπειρο. Συγκεκριμένα, ως μέρος των ευρύτερων στόχων για την επίτευξη κλιματικής ουδετερότητας στην Ευρώπη έως το 2050, από 1η Ιανουαρίου 2025 ο μέσος όρος εκπομπών διοξειδίου του άνθρακα (CO2) ανά χιλιόμετρο για κάθε καινούριο αυτοκίνητο που ταξινομείται σε χώρα της Ε.Ε., δεν πρέπει να υπερβαίνει τα 93,6 γραμμάρια. Στόχος ο οποίος είναι κατά 19% χαμηλότερος από εκείνον του 2024 (116 γρ./χλμ.).

Οι αυτοκινητοβιομηχανίες θα τιμωρούνται με χρηματικό πρόστιμο 95 ευρώ για κάθε γραμμάριο/χλμ. που θα υπερβαίνει το συγκεκριμένο όριο, για κάθε νέο αυτοκίνητο που πωλούν στην Ευρώπη. Αυτό σημαίνει για παράδειγμα ότι, αν μια μάρκα το 2025 πουλήσει 10.000 αυτοκίνητα που εκπέμπουν κατά μέσο όρο 100 γρ. CO2 ανά χλμ., τότε θα κληθεί να καταβάλει συνολικό πρόστιμο πάνω από 6 εκατομμύρια ευρώ!

Ειδικοί αναλυτές της αγοράς υπολογίζουν πως η επιβάρυνση για την αυτοκινητοβιομηχανία αναμένεται να φτάσει – ή και να ξεπεράσει – φέτος τα 15 δισεκατομμύρια ευρώ. Αυτός είναι ο λόγος άλλωστε που έχουμε δει τα τελευταία χρόνια πολλά ρυπογόνα μοντέλα να καταργούνται από την ευρωπαϊκή αγορά – και φυσικά θα δούμε κι άλλα να ακολουθούν.

Για να αποφύγουν τα υπέρογκα πρόστιμα, οι εταιρείες πρέπει να αυξήσουν τις πωλήσεις αμιγώς ηλεκτρικών οχημάτων τα οποία έχουν μηδενικούς ρύπους, έτσι ώστε να αντισταθμίσουν τις εκπομπές CO2 των συμβατικών μοντέλων στη γκάμας τους. Παράγοντες της αγοράς υποστηρίζουν πως τα EV είναι απαραίτητο να αποτελούν περίπου το 25% των συνολικών πωλήσεων μιας μάρκας στην Ευρώπη. Με απλά λόγια, ένα στα τέσσερα αυτοκίνητα που θα πουλήσουν το ’25, πρέπει να είναι ηλεκτρικό.

Όπως αντιλαμβάνεστε, οι Έλληνες εισαγωγείς θα πρέπει να προσαρμοστούν σε αυτά τα νέα δεδομένα. Κάτι εξαιρετικά δύσκολο, καθώς από τη μία η αγορά ηλεκτρικών βασίζεται κυρίως στο πολύπαθο πρόγραμμα «Κινούμαι Ηλεκτρικά», από την άλλη τα πρόστιμα είναι πολύ πιθανό να επιφέρουν σημαντικές αυξήσεις στις τιμές των αυτοκινήτων με κινητήρες εσωτερικής καύσης.

Ηλεκτροκίνηση με διακοπές

Ένας ακόμη πονοκέφαλος για τις εισαγωγικές εταιρείες, είναι το «Κινούμαι Ηλεκτρικά 3» που ξεμένει συνεχώς από μπάτζετ, με την κυβέρνηση να αναζητά νέους πόρους έτσι ώστε να συνεχιστούν οι κρατικές επιδοτήσεις για την αγορά καινούριων ηλεκτρικών αυτοκινήτων. Το πρόγραμμα υποτίθεται πως λήγει στα τέλη Απριλίου, ωστόσο είναι αβέβαιο αν η πλατφόρμα θα δέχεται απροβλημάτιστα αιτήσεις μέχρι τότε. Ενώ μεγάλο ερωτηματικό παραμένει σχετικά με την επόμενη φάση του προγράμματος, τόσο σε ότι αφορά τον χρονικό ορίζοντα έναρξής του, όσο και στα ποσά επιδότησης, τα οποία το πιθανότερο είναι ότι θα μειωθούν.

Οι παραδοσιακοί παίκτες της αγοράς (Ευρωπαίοι, Ιάπωνες και Κορεάτες) έχουν μία ακόμη δυσκολία να αντιμετωπίσουν: τις νέες μάρκες που καταφτάνουν μαζικά από την Κίνα, με ολόφρεσκα ηλεκτρικά και υβριδικά μοντέλα σε αισθητά πιο χαμηλές τιμές. Αυτό, σε συνδυασμό με την ανάγκη των παραδοσιακών εταιρειών για ενίσχυση των πωλήσεων EV οχημάτων, αναμένεται να έχει ως αποτέλεσμα τη μείωση των τιμών στα ηλεκτρικά. Η οποία ωστόσο δεν θα ωφελήσει ιδιαίτερα τον Έλληνα υποψήφιο αγοραστή, καθώς πιθανότατα θα αντισταθμίσει την αναμενόμενη μείωση στις κρατικές επιδοτήσεις – αν φυσικά αυτές συνεχίσουν να υφίστανται και μετά τον Απρίλιο.

Σε όλα αυτά θα πρέπει να προσθέσουμε το ζήτημα των σημείων φόρτισης, που μπορεί να είναι αυτή τη στιγμή κοντά τα 6.800 πανελλαδικά, αλλά αποτελούνται κατά κανόνα από φορτιστές χαμηλής ισχύος. Η εγκατάσταση περισσότερων ταχυφορτιστών που μειώνουν το χρόνο φόρτισης είναι απαραίτητοι για την εξάπλωση της ηλεκτροκίνησης. Ευτυχώς οι εταιρίες με μεγάλα δημόσια δίκτυα το έχουν αντιληφθεί και προχωρούν ήδη σε ανάλογες επενδύσεις.

Έρχεται το υδρογόνο

Μέσα σε όλο αυτό το αβέβαιο και υπό διαμόρφωση σκηνικό, πρόκληση αποτελεί και η είσοδος του υδρογόνου στην ελληνική αγορά. Πολύ σύντομα θα είναι έτοιμο το πρώτο εμπορικό πρατήριο υδρογόνου της AVIN OIL (θυγατρικής της Motor Oil) στην Ε.Ο. Αθηνών-Κορίνθου, στους Άγιους Θεοδώρους (στο ρεύμα προς Αθήνα), ενώ μέσα στο 2025 είναι προγραμματισμένο να δημιουργηθεί και δεύτερο πρατήριο στην Ε.Ο. Αθηνών-Πατρών στο ύψος της Ακράτας. Στόχος μάλιστα της κυβέρνησης είναι έως το 2030 να λειτουργούν στη χώρα μας τουλάχιστον 26 πρατήρια.

Παράλληλα, είμαστε σε θέση να γνωρίζουμε πως τους επόμενους μήνες θα δούμε τα πρώτα οχήματα κυψελών καυσίμου (υδρογόνου) να κυκλοφορούν στη χώρα μας. Γεγονός που αποτελεί αναμφίβολα μια αισιόδοξη εξέλιξη προς την πλήρη απεξάρτησή μας από τα ορυκτά καύσιμα. Αλλά και που παράλληλα, θα πρέπει να γίνει με προσεκτικό, μακροχρόνιο σχεδιασμό έτσι ώστε να μην αντιμετωπίσουμε τις δυσκολίες που είδαμε και βλέπουμε ακόμη, στην ανάπτυξη της ηλεκτροκίνησης.

Google News icon
Ακολουθήστε το MotorOne.gr στο Google News για άμεση και έγκυρη ενημέρωση!