«Η ζωή δεν έχει undo»

Η Οδική Ασφάλεια στρατηγικός πυλώνας της Ολυμπίας Οδού για την Αειφορία

«Η ζωή δεν έχει undo»

Η Οδική Ασφάλεια στρατηγικός πυλώνας της Ολυμπίας Οδού για την Αειφορία

Παναγιώτης Παπανικόλας
Πρόεδρος και Διευθύνων Σύμβουλος Ολυμπία Οδός Α.Ε.

Στην οικογένεια της Ολυμπίας Οδού παίρνουμε πολύ σοβαρά την αποστολή μας να παρέχουμε ασφάλεια και άνεση σε οδηγούς και ταξιδιώτες. Γι’αυτό η οδική ασφάλεια είναι ο πρώτος μεταξύ των πέντε πυλώνων της στρατηγικής μας προσέγγισης για την Αειφορία: Οδική Ασφάλεια και Υποδομές, Εμπειρία Ταξιδιού και Εξυπηρέτηση, Εργασιακό Περιβάλλον, Περιβαλλοντική Προστασία μέσω της καινοτομίας και της ψηφιακής μετάβασης και Κοινωνική ενδυνάμωση και συνοχή.

Αυτή η στρατηγική προσέγγιση παρουσιάζεται και στην Έκθεση Αειφόρου Ανάπτυξης 2019-2020, που ολοκληρώθηκε τους πρώτους μήνες του τρέχοντος έτους και παρουσιάστηκε πρόσφατα.

Συγκεκριμένα, η προσέγγισή μας για την οδική ασφάλεια βρίσκεται στο επίκεντρο της επιχειρησιακής στρατηγικής μας με δράσεις που συμβάλλουν στη διαχείριση κινδύνων όπως: βελτιώσεις ασφάλειας στις εγκαταστάσεις λειτουργίας και συντήρησης, στα οχήματα και μηχανήματα του Έργου, σε κατασκευές όπως σήραγγες και γέφυρες, στα στηθαία ασφαλείας και στη συντήρηση και σήμανση της οδικής υποδομής.

Την τελευταία διετία συνεχίσαμε να επενδύουμε στην προστασία της ανθρώπινης ζωής και την οδική ασφάλεια ενσωματώνοντας καινοτόμες τεχνολογίες όπως το πρόγραμμα Smart Tunnel για τη βελτίωση της συντήρησης του αυτοκινητόδρομου, η εφαρμογή νέας Μεθόδου Παρακολούθησης της Υποδομής και το εργαλείο παρακολούθησης οδοστρώματος MIRANDA. Η βαριά συντήρηση και η ενσωμάτωση τεχνολογικών καινοτομιών σε στρατηγικές εκφάνσεις του οδικού έργου εξασφαλίζουν ότι στο τέλος της διάρκειας παραχώρησης, το έργο θα παραμένει καλά συντηρημένο.

Παράλληλα, παραμείναμε σταθερά προσανατολισμένοι στην ασφάλεια και την άνεση οδηγών και ταξιδιωτών και την παροχή υπηρεσιών υψηλού επιπέδου, ακούγοντας τις ανάγκες όλων. Έτσι, το 2020 θέσαμε σε εφαρμογή το Υβριδικό Σύστημα Χιλιομετρικής Χρέωσης (Hybrid) και ολοκληρώσαμε την εγκατάσταση μηχανημάτων πληρωμής με κάρτα (POS) σε όλες τις λωρίδες Αυτόματων Μηχανημάτων Πληρωμής, δύο πρωτοβουλίες που αποτελούν αποκλειστικότητα της Ολυμπίας Οδού. Και δεν σταματάμε εδώ. Διαρκώς αναπτύσσουμε νέες λύσεις οι οποίες βελτιώνουν τις επιδόσεις μας και ενισχύουν την ασφάλεια της υποδομής μας.

Όμως, η υποδομή είναι το ένα από τα τρία συστατικά της οδικής ασφάλειας. Πρέπει, επίσης, να συντηρούμε σωστά το οχήματά μας και φυσικά, εμείς, ως οδηγοί, να είμαστε σε καλή φυσική κατάσταση και να τηρούμε τον Κώδικα Οδικής Κυκλοφορίας. Σωρευτικά και οι τρεις παράγοντες –δρόμος, όχημα, οδηγός– είναι που εγγυώνται ότι τα ταξίδια μας θα είναι ασφαλή. Γι’ αυτό και η Ολυμπία Οδός δίνει έμφαση στις εκστρατείες ενημέρωσης των οδηγών για ασφαλή οδήγηση.

Η Ολυμπία Οδός διατηρεί σταθερή συνεργασία με το Ινστιτούτο Οδικής Ασφάλειας «Πάνος Μυλωνάς» για την υποστήριξη και προώθηση θεμάτων τα οποία προάγουν την οδική ασφάλεια, την κυκλοφοριακή αγωγή, τη μελέτη, την έρευνα, την ενημέρωση και την εκπαίδευση, στοχεύοντας κατεξοχήν στην πρόληψη και τη μείωση των τροχαίων ατυχημάτων.

Πιστεύουμε ότι η ενημέρωση μπορεί να σώσει χιλιάδες ζωές και είναι διαρκής δέσμευσή μας να στοχεύουμε προς την κατεύθυνση του μηδενικού ατυχήματος.

Μόνο τo 2019 εκπαιδεύσαμε στην κυκλοφοριακή αγωγή 3.280 μαθητές. Το 2020 ανακόπηκε λόγω της πανδημίας το φιλόδοξο σχέδιο που είχαμε να εκπαιδεύσουμε 12.000 μαθητές σε τρία χρόνια (2019-2020). Η ενημέρωση των οδηγών, όμως, συνεχίζεται.

Πρόσφατα υλοποιήσαμε με το ΙΟΑΣ την πρωτότυπη δράση ενημέρωσης των οδηγών «PIT STOP για την  ασφάλεια» στο Σταθμό Εξυπηρέτησης Πελατών Μεγάρων με εντυπωσιακά αποτελέσματα. Η πρωτοβουλία είχε ως στόχο να αφυπνίσει και να ενημερώσει τους οδηγούς σχετικά με τα βασικότερα σημεία ελέγχου του οχήματος και την αξία της πρόληψης, ιδιαίτερα κατά τη διάρκεια της θερινής περιόδου που οι οδικές μετακινήσεις είναι πιο συχνές.

Στο πλαίσιο της καμπάνιας ενημέρωσης, η Ολυμπία Οδός δημιούργησε μια σειρά βίντεο στο You Tube, για όσα πρέπει κανείς να προσέχει πριν και κατά τη διάρκεια του ταξιδιού του, προσφέροντας έναν εύκολο οδηγό ασφαλείας για όλους.

Εν κατακλείδι, η οδική ασφάλεια δεν είναι ευχολόγια. Είναι μια καθημερινή άσκηση για τον καθένα από εμάς και για όλους μαζί στον κοινό δημόσιο χώρο, τους δρόμους, στους οποίους συνυπάρχουμε.  Η Ολυμπία Οδός μεριμνά για τη σωστή συντήρηση της υποδομής, όμως κι εμείς πρέπει να αναλάβουμε το μερίδιο της ευθύνης μας ως οδηγοί. Γιατί, όπως λέμε και στην καμπάνια οδικής ασφάλειας: «Η Ζωή δεν έχει undo».

Google News icon
Ακολουθήστε το MotorOne.gr στο Google News για άμεση και έγκυρη ενημέρωση!