Νέες δοκιμές Euro NCAP: Στα ψηλά και στα χαμηλά (video)

Τα δύο ηλεκτρικά SUV που εξασφάλισαν 5 αστέρια και τα δύο προσιτά μοντέλα που έμειναν… μεταξεταστέα

Νέες δοκιμές Euro NCAP: Στα ψηλά και στα χαμηλά (video)

Τα δύο ηλεκτρικά SUV που εξασφάλισαν 5 αστέρια και τα δύο προσιτά μοντέλα που έμειναν… μεταξεταστέα

Αποτελέσματα για 4 νέα αυτοκίνητα και μία plug-in παραλλαγή ενός ήδη υπάρχοντος, περιλαμβάνει το νέο πακέτο δοκιμών του Euro NCAP. Στο μικροσκόπιο του ανεξάρτητου οργανισμού τέθηκαν τα αμιγώς ηλεκτρικά SUV Skoda Enyaq iV και Volkswagen ID.4, όπως επίσης δύο προσιτά αυτοκίνητα: το Dacia Sandero Stepway και η sedan έκδοση, το Logan.

Τα δύο πρώτα, που μοιράζονται εξάλλου την ίδια πλατφόρμα MEB και έχουν τα ίδια στάνταρ παθητικής και ενεργητικής ασφάλειας, εξασφάλισαν την ανώτατη διάκριση των 5 αστέρων.

Το Skoda Enyaq iV βαθμολογήθηκε με 94% στην προστασία ενηλίκων επιβατών, 89% στην προστασία παιδιών, 71% στην προστασία πεζών-ποδηλατών και με 82% στα συστήματα υποβοήθησης του οδηγού. Τα αντίστοιχα ποσοστά για το Volkswagen ID.4 είναι 93%, 89%, 76% και 85%.

Δες πόσο ασφαλές είναι το αυτοκίνητό σου

Το πιο αυστηρό πρωτόκολλο που έχει θέσει σε εφαρμογή από φέτος ο Euro NCAP, έχει ως αποτέλεσμα τα Dacia Sandero Stepway και Logan να βαθμολογηθούν με μόλις 2 αστέρια. Σημαντικό ρόλο έπαιξε το γεγονός ότι το βασικό σύστημα αυτόνομης πέδησης που βασίζεται σε ραντάρ, αναγνωρίζει μόνο άλλα οχήματα και όχι πεζούς και ποδηλάτες. Επίσης δεν υπάρχει τεχνολογία διατήρησης του αυτοκινήτου στη λωρίδα κυκλοφορίας.

Σύμφωνα με τον Euro NCAP, η προστασία που παρέχουν τα δύο Dacia σε περίπτωση σύγκρουσης είναι ικανοποιητική και θα τους έδινε 4 αστέρια, αν δεν υπήρχαν οι ελλείψεις στον τομέα των ηλεκτρονικών συστημάτων.

Τέλος, έγιναν επιπλέον δοκιμές για το Cupra Formentor e-HYBRID. Το plug-in υβριδικό σπορ SUV εξασφάλισε 5 αστέρια, όσα και οι εκδόσεις με συμβατικούς κινητήρες.

Google News icon
Ακολουθήστε το MotorOne.gr στο Google News για άμεση και έγκυρη ενημέρωση!