F1-GP ΗΠΑ: Ο Charles Leclerc στην pole position

O Charles Leclerc κατέκτησε με τη Ferrari την pole position για τον GP ΗΠΑ της Κυριακής, εμπρός από τους Lando Norris, Lewis Hamilton, Carlos Sainz και Max Verstappen, που έκανε λάθη και στις δύο προσπάθειές του στο Q3.

F1-GP ΗΠΑ: Ο Charles Leclerc στην pole position

O Charles Leclerc κατέκτησε με τη Ferrari την pole position για τον GP ΗΠΑ της Κυριακής, εμπρός από τους Lando Norris, Lewis Hamilton, Carlos Sainz και Max Verstappen, που έκανε λάθη και στις δύο προσπάθειές του στο Q3.

Ο Charles Leclerc κατάφερε να κατακτήσει την 21η pole position της καριέρας του στη Formula 1 και 3η φετινή του στο GP ΗΠΑ, τον 100ό αγώνα στον οποίο συμμετέχει στην κορωνίδα του μηχανοκίνητου αθλητισμού, παρότι έκανε μερικά μικρά λάθη στην τελική του προσπάθεια, όπως παραδέχθηκε. Χτύπησε πολύ άτσαλα το kerb της εσωτερικής στην 11η στροφή και καθυστέρησε υπερβολικά να φρενάρει για τη 12. O Μονεγάσκος και η Ferrari φαίνεται να είναι πολύ δυνατοί σε αγωνιστικά τριήμερα με σπριντ, όπου υπάρχει μόνο μία ώρα ελεύθερων δοκιμών πριν από τις κατατακτήριες δοκιμές.

Παρότι η ιταλική ομάδα είχε αντιμετωπίσει δυσκολίες στην αρχή της σεζόν με το αρχικό στήσιμο του μονοθεσίου που παρήγαγε η εργασία στον προσομοιωτή του Maranello, στα αγωνιστικά τριήμερα με σπριντ έχει αποδείξει ότι έρχεται πολύ καλά προετοιμασμένη στην πίστα. Ο Leclerc δήλωσε ότι ήταν σημαντικό που είχε πολύ καλό FP1.

Όλες οι φετινές pole position του Μονεγάσκου έχουν έρθει σε αγώνες με σπριντ και αυτή τη φορά την κληρονόμησε αφότου διαγράφηκε η τελική προσπάθεια του Max Verstappen που είχε κινηθεί μόλις 0,005 δλ. ταχύτερα. Ωστόσο, ο Ολλανδός, που αντιμετώπιζε προβλήματα υποστροφής με τη Red Bull, είχε μπλοκάρισμα φρένων στην πρώτη στροφή και αναγκάστηκε να ανοίξει τη γραμμή του, χάνοντας λίγο χρόνο.

Παρακολουθήστε τα καλύτερα στιγμιότυπα από τις κατατακτήριες δοκιμές του GP ΗΠΑ

Επίσης, έκανε μία μικρή υπερβολή στην προτελευταία στροφή, πατώντας άτσαλα το kerb της κορυφής, για να βγει εκτός πίστας στην έξοδο, γεγονός που οδήγησε στη διαγραφή του χρόνου του. Ο Verstappen παραπονέθηκε ότι έχασε χρόνο με μία αποσταθεροποίηση στην τελευταία στροφή της πρώτης προσπάθειάς του στο Q3, επειδή βρήκε μπροστά του τον team-mate του στη Red Bull, Sergio Perez, που ξεκινούσε το γύρο του εκείνη τη στιγμή. Ο χρόνος του Verstappen από την πρώτη του προσπάθεια στο Q3 του απέφερε την 6η θέση.

Στη δεύτερη θέση της σειράς εκκίνησης του αγώνα της Κυριακής θα παραταχθεί ο Lando Norris, που βρέθηκε 0,13 δλ. πίσω από το Leclerc. H McLaren είχε ισχυριστεί ότι οι ακόμη πιο έντονες φέτος ανομοιομορφίες του ασφαλτοτάπητα και οι υψηλές θερμοκρασίες θα λειτουργούσαν εναντίον της ανταγωνιστικότητας της MCL60. Παρόλα αυτά, ενώ ο ασφαλτοτάπητας είχε ξεπεράσει τους 40 βαθμούς Κελσίου και ο Norris έκανε λάθη στην τελική του προσπάθεια, ο Βρετανός θα παραταχθεί στην πρώτη σειρά εκκίνησης του GP ΗΠΑ και ίσως θα μπορούσε να έχει βρεθεί και στην pole.

Ο Norris κατάφερε να κινηθεί μόλις 0,009 δλ. ταχύτερα από το Lewis Hamilton με τη Mercedes, ο οποίος είναι σπεσιαλίστας της πίστας του Austin και πάντα τα πάει καλά εκεί, παρότι η W14 με το αναβαθμισμένο δάπεδο έδειχνε νευρική όλη την ημέρα σήμερα. Στην 4η θέση, μεταξύ των δύο Mercedes, θα παραταχθεί ο Carlos Sainz με τη δεύτερη Ferrari.

O George Russell, παρότι ήταν ευχαριστημένος από τον γύρο του στο Q3 με φρέσκια γόμα, δεν κατάφερε ποτέ να πλησιάσει τον Hamilton στους χρόνους, χωρίς να καταλαβαίνει γιατί. Ο χρόνος από την πρώτη προσπάθεια του Russell με μεταχειρισμένα ελαστικά στο Q3 διαγράφηκε, λόγω υπέρβασης ορίων πίστας στη στροφή 8. Τα πράγματα θα μπορούσαν να είναι πολύ χειρότερα για τον 25χρονο Βρετανό, καθώς προκρίθηκε για μόλις 0,091 δλ. στο Q3.

Όπως αναφέραμε, με τα λάθη του, ο Max Verstappen θα βρεθεί στην 6η θέση εκκίνησης, εμπρός από τους δύο οδηγούς της Alpine, με τον Pierre Gasly να είναι ταχύτερος του Esteban Ocon. Στην 9η θέση θα παραταχθεί την Κυριακή ο Sergio Perez, ο οποίος κινήθηκε μόλις 1 δέκατο του δλ. πιο αργά από την 1η προσπάθεια του Verstappen, αλλά έχασε 2 θέσεις λόγω αυτής της διαφοράς.

Ο Μεξικανός ανέφερε ότι έκανε κάποιες αλλαγές στο στήσιμο της Red Bull, οι οποίες δε λειτούργησαν όπως θα ήθελε, ιδίως στις αργές στροφές και έπειτα από ένα τριήμερο προετοιμασίας στον προσομοιωτή, η 9η θέση είναι απογοητευτική. Την πρώτη δεκάδα συμπλήρωσε ο Oscar Piastri με τη δεύτερη McLaren, του οποίου ο χρόνος ήταν πολύ μακριά από τους αντιπάλους του, ενώ σε σχέση με τον team-mate του έχασε 0,6 δλ.

F1 - Charles Leclerc (Ferrari), GP ΗΠΑ 2023

Q2

H πρώτη προσπάθεια του Norris στο Q2 διαγράφηκε λόγω υπέρβασης ορίων πίστας στην προτελευταία στροφή, ισχυριζόμενος ότι μία Red Bull που εισερχόταν στα pits μπροστά του του απέσπασε την προσοχή. Ο Βρετανός αναγκάστηκε να χρησιμοποιήσει και δεύτερο καινούργιο σετ μαλακής γόμας, σε αντίθεση με τους οδηγούς της Ferrari, τον Hamilton και τον Verstappen, που χρησιμοποίησαν μεταχειρισμένο σετ στην πρώτη τους προσπάθεια στο δεύτερο σκέλος της διαδικασίας.

Ο Kevin Magnussen, μαζί με τις Alfa Romeo και τις AlphaTauri αποκλείστηκαν από τη συνέχεια της διαδικασίας, με τον Daniel Ricciardo να βλέπει τον ταχύτερο χρόνο του να διαγράφεται λόγω υπέρβασης ορίων πίστας και να καταλήγει 15ος. Ο Υuki Tsunoda βρέθηκε 11ος, ενώ μόλις 1 χλστ. πίσω από τον Ιάπωνα ήταν ο Guanyu Zhou, που κατάφερε να κινηθεί ταχύτερα από τον team-mate του, Valtteri Bottas.

Q1

To μεγάλο σοκ του πρώτους σκέλους των κατατακτήριων δοκιμών ήταν το γεγονός ότι αμφότερες οι Aston Martin αποκλείστηκαν από τη συνέχεια της διαδικασίας, παρότι έχουν παρουσιάσει αναβαθμίσεις στο δάπεδο, το διαχύτη, τα κάτω πτερύγια της πίσω αεροτομής και το κάτω μέρος των καλυμμάτων των ψυγείων της AMR23. Έτσι τελείωσε το σερί του Fernando Alonso που μέχρι στιγμής είχε βρεθεί στο Q3 σε όλα τα φετινά Grand Prix. O Ισπανός πιστεύει ότι η Aston Martin δεν έπρεπε να παρουσιάσει τις αναβαθμίσεις σε αγωνιστικό τριήμερο με σπριντ.

Στις ελεύθερες δοκιμές, η ομάδα αντιμετώπισε προβλήματα με το σύστημα πέδησης στο μονοθέσιο του Lance Stroll o οποίος συμπλήρωσε μόλις 5 γύρους στο FP1. Με ένα μονοθέσιο στο FP1 η ομάδα δεν είχε τη δυνατότητα να συλλέξει επαρκή δεδομένα και δεν κατάφερε να κάνει την AMR23 να λειτουργήσει σωστά. Επίσης, η προετοιμασία των γύρων τους δεν ήταν ιδανική, καθώς ο Alonso πέρασε τη γραμμή με ελάχιστα δλ. να απομένουν για την καρό σημαία του Q1. Aμφότεροι οι οδηγοί της Williams αποκλείστηκαν από τη συνέχεια της διαδικασίας, με λάθη στους γρήγορους γύρους τους, ενώ και ο Nico Hulkenberg είχε την ίδια μοίρα, καθώς ο ταχύτερος χρόνος του διαγράφηκε λόγω υπέρβασης ορίων πίστας στην προτελευταία στροφή.

Google News icon
Ακολουθήστε το MotorOne.gr στο Google News για άμεση και έγκυρη ενημέρωση!