F1: O Gil de Ferran επιστρέφει στη McLaren ως σύμβουλος

O πρώην αθλητικός διευθυντής της McLaren στη Formula 1 -και νικητής των 500 Μιλίων της Ινδιανάπολης- Gil de Ferran, θα επιστρέψει στη βρετανική ομάδα ως σύμβουλος για το επόμενο στάδιο αναδιάρθρωσής της.

F1: O Gil de Ferran επιστρέφει στη McLaren ως σύμβουλος

O πρώην αθλητικός διευθυντής της McLaren στη Formula 1 -και νικητής των 500 Μιλίων της Ινδιανάπολης- Gil de Ferran, θα επιστρέψει στη βρετανική ομάδα ως σύμβουλος για το επόμενο στάδιο αναδιάρθρωσής της.

Μετά την αποχώρηση του επικεφαλής της McLaren στη Formula 1, Andreas Seidl (νυν CEO της Sauber) το χειμώνα, ο αντικαταστάτης του, Andrea Stella, σε συνεργασία με τον διευθύνων σύμβουλο της βρετανικής ομάδας, Zak Brown, έκαναν έναν διεξοδικό έλεγχο στον τρόπο λειτουργίας του οργανισμού. Από αυτή τη διαδικασία, οδηγήθηκαν στο συμπέρασμα ότι θα έπρεπε να αναδιαρθρωθεί το τεχνικό τμήμα, με τον τεχνικό διευθυντή James Key να βλέπει την πόρτα της εξόδου.

Η McLaren δημιούργησε μία τριμερή ηγετικής δομής του τεχνικού τμήματος με τους Πίτερ Προδρόμου, David Sanchez (από τη Ferrari) και Neil Houldey. Στην επόμενη φάση της αναδιοργάνωσης της McLaren, θα συμβάλει ως προσωρινός σύμβουλος ο Gil de Ferran, δύο φορές Πρωταθλητής ChampCars, ο οποίος συνεργάστηκε με τον Andrea Stella στη βρετανική ομάδα από το 2018 έως το 2020, όταν ήταν αθλητικός διευθυντής της. Ο 55χρονος Βραζιλιάνος βρίσκεται ήδη στα pits της ομάδας στο GP Μαϊάμι.

Ο Stella δήλωσε για το νέο ρόλο του de Ferran: «Ο Gil είναι ουσιαστικά ένας σύμβουλος, άρα μη λειτουργικός, μη εκτελεστικός. Είναι ένας συμβουλευτικός ρόλος για μένα και τον Piers (Thynne, τον νεοδιορισθέντα COO της McLaren Racing). Σκεφτήκαμε ότι ο Gil θα προσέθετε δύναμη από ηγετική άποψη. Δεν είναι μόνο πολύ καλός γνώστης των αγώνων, αλλά είναι σίγουρα ισχυρός στον εντοπισμό και την υποστήριξη ταλέντων».

«Είναι ένας σπουδαίος καθοδηγητής, έχει εξαιρετικό στρατηγικό τρόπο σκέψης και στην πραγματικότητα, μπορείς να του μιλήσεις περισσότερο σαν να είναι μηχανολόγος, παρά οδηγός. Για να είμαι ειλικρινής, δεν είμαι σίγουρος πώς κατάφερε να αναπτύξει τόσες πολλές τεχνικές γνώσεις. Είναι ένα λαμπρό άτομο που θέλουμε να έχουμε δίπλα μας».

«Έχουμε ήδη αποδείξει στο παρελθόν ότι αυτή μπορεί να είναι μια πολύ επιτυχημένη ομάδα έχοντας τον Gil στο πλευρό μας, όπως για παράδειγμα το 2018, όταν καταφέραμε να ανατρέψουμε μια δύσκολη κατάσταση στη McLaren» (βελτιώνοντας σταδιακά την ανταγωνιστικότητά της για να ανέβει από την 9η στην 3η θέση στο Πρωτάθλημα Κατασκευαστών).

«Ήταν στην πραγματικότητα το χαμηλότερο σημείο στην ιστορία της McLaren και μέσα σε λίγους μήνες, θέσαμε την κατεύθυνση για να είμαστε στη συνέχεια πιο επιτυχημένοι τα επόμενα χρόνια».

«Είναι μια προσωρινή συνεργασία, αλλά σίγουρα θα διαρκέσει τουλάχιστον ένα χρόνο. Ο Gil είναι τόσο πολύτιμο πρόσωπο που είμαι σίγουρος ότι μόλις σημειώσουμε πρόοδο στα συγκεκριμένα εγχειρήματα στα οποία θα εμπλακεί, θα έχουμε περισσότερες ιδέες για την περαιτέρω αξιοποίηση αυτής της συνεργασίας».

Η McLaren έχει επίσης δημιουργήσει ένα καινούργιο πρόγραμμα εξέλιξης νεαρών οδηγών, διορίζοντας τον Ιταλό πέντε φορές νικητή των 24 Ωρών του Le Mans, Emanuele Pirro, ως διευθυντή του.

Google News icon
Ακολουθήστε το MotorOne.gr στο Google News για άμεση και έγκυρη ενημέρωση!