F1-GP Αυστραλίας: 1η pole του Verstappen στη Μελβούρνη

Ο Max Verstappen κατέκτησε την πρώτη του pole position στο GP Αυστραλίας, και θα εκκινήσει τον αγώνα εμπρός από τις δύο Mercedes.

F1-GP Αυστραλίας: 1η pole του Verstappen στη Μελβούρνη

Ο Max Verstappen κατέκτησε την πρώτη του pole position στο GP Αυστραλίας, και θα εκκινήσει τον αγώνα εμπρός από τις δύο Mercedes.

O Max Verstappen κατέκτησε τη δεύτερη φετινή του pole position και την πρώτη του στο Albert Park, παρά τα προβλήματα που ανέφερε ότι αντιμετώπισε στην πρώτη του προσπάθεια στο Q3, με τα κατεβάσματα στο κιβώτιο, που προκαλούσαν μπλοκάρισμα του πίσω άξονα. Ένα από τα μεγάλα όπλα της Red Bull στο Albert Park είναι η αποδοτικότητα του DRS της RB19, στις τέσσερις ζώνες που καλύπτουν το 45% του μήκους της πίστας.

Ωστόσο, η διαφορά από τις Mercedes ήταν αρκετά μικρή και πέραν από το πρώτο μονοθέσιο στη σειρά εκκίνησης, η Red Bull διαθέτει και το τελευταίο στο grid, καθώς ο Sergio Perez έκανε λάθος στον πρώτο του γύρο στο Q1 και βρέθηκε ακινητοποιημένος στην αμμοπαγίδα, μόλις 7 λεπτά μετά από την έναρξη της διαδικασίας.

Όπως ανέφερε ο Verstappen, ήταν πολύ δύσκολο για τους οδηγούς να διατηρήσουν τα ελαστικά τους στο κατάλληλο πλαίσιο λειτουργίας και θερμοκρασίας. Υπήρχαν διαφορετικές τακτικές, με δύο γύρους προετοιμασίας, ή δύο γρήγορους γύρους (με έναν αργό ενδιάμεσα) για να έρθουν ιδίως τα εμπρός ελαστικά στις κατάλληλες θερμοκρασίες. Οι δύο οδηγοί της Red Bull είναι οι μόνοι που έχουν διαθέσιμα δύο καινούργια σετ σκληρής γόμας ελαστικών για τον αγώνα.

Πολύ καλή εμφάνιση πραγματοποίησε η ομάδα της Mercedes, η οποία κατέλαβε τη 2η και 3η θέση, με τον George Russell, να καταφέρνει να παραταχθεί για δεύτερη φορά στην καριέρα του στην πρώτη σειρά εκκίνησης. Ο Russell, που δήλωσε ότι η W14 είχε πολύ καλή αίσθηση και κέρδισε για 3η φορά στους τρεις φετινούς αγώνες τον Lewis Hamilton στη μεταξύ τους μάχη στις κατατακτήριες δοκιμές. Ο 7 φορές Πρωταθλητής εμποδίστηκε από τον Nico Hulkenberg στο ξεκίνημα της τελικής του προσπάθειας, η οποία όπως ανέφερε ο ίδιος, δεν ήταν το ίδιο καλή με την πρώτη του στο Q3.

Παρακολουθήστε τα καλύτερα στιγμιότυπα από τις κατατακτήριες δοκιμές του GP Αυστραλίας

To πολύ καλό αποτέλεσμα ήταν απροσδόκητο για την ομάδα της Mercedes, η οποία κατάφερε να βελτιώσει πολύ τη συμπεριφορά του μονοθεσίου της από την Παρασκευή με τις αλλαγές στησίματος που πραγματοποίησε. Πίσω από τις Mercedes, στην 4η θέση, θα παραταχθεί αύριο ο Fernando Alonso με την Aston Martin, ο οποίος κινήθηκε μόλις 35 χλστ. του δλ. πιο αργά από τον Hamilton. Όπως και οι Mercedes, η Aston Martin έχανε χρόνο στη μεγάλη ευθεία του 2ου sector, σε σχέση με τη Red Bull.

Στην 5η θέση θα παραταχθεί στην εκκίνηση ο Carlos Sainz, εμπρός από τον Lance Stroll με τη δεύτερη Aston Martin. Ο Καναδός, που είχε μόνο ένα καινούργιο σετ μαλακής γόμας ελαστικών για το Q3, κατάφερε να τοποθετήσει την Aston Martin του μεταξύ των δύο Ferrari, με τον Charles Leclerc, ο οποίος είχε ένα απογοητευτικό αποτέλεσμα, αφότου είχε δηλώσει ότι η χθεσινή Παρασκευή ήταν η καλύτερή του φέτος.

Πίσω από τον Μονεγάσκο, στην 8η θέση, κατάφερε να τοποθετήσει τη Williams ο Alex Albon, ο οποίος καθ’ όλη τη διάρκεια της διαδικασίας σημείωνε τον ταχύτερο χρόνο στο μεσαίο sector, εκμεταλλευόμενος την υψηλή τελική ταχύτητα του μονοθεσίου στη μεγάλη ευθεία της πίστας. Η βρετανική ομάδα έχει επιλέξει ένα στήσιμο με χαμηλό αεροδυναμικό φορτίο, και επειδή υπάρχουν λίγες πολύ αργές στροφές, λειτουργεί πολύ καλά για την ίδια. Ο Pierre Gasly, με την πρώτη Alpine, θα παραταχθεί στην 9η θέση, εμπρός από τον πολύ καλό στις κατατακτήριες δοκιμές φέτος Nico Hulkenberg με τη Haas.

Q2

O Esteban Ocon, με τη δεύτερη Alpine έχασε για μόλις 7 χλστ. του δλ. την πρόκριση στο τελικό σκέλος της διαδικασίας, έχοντας συναντήσει αργότερους συνδυασμούς στον αποφασιστικό γύρο του. Ο Alex Albon έκανε λάθος στην τελική του προσπάθεια, αλλά η ταχύτητα της Williams του στην ευθεία του μεσαίου sector στην πρώτη του προσπάθεια ήταν αρκετή για την πρόκριση.

Q1

H διαδικασία των κατατακτήριων δοκιμών ξεκίνησε με το χειρότερο τρόπο για τον Sergio Perez. O Μεξικανός μπλόκαρε τα φρένα του και βγήκε εκτός πίστας στην 3η στροφή, όπως είχε κάνει δύο φορές στο FP3. Ωστόσο, αυτή τη φορά η Red Bull παρέμεινε ακινητοποιημένη στην αμμοπαγίδα. Οι μηχανικοί της ομάδας εργάζονταν στο μονοθέσιο του Perez έως την τελευταία στιγμή πριν από την αρχή της διαδικασίας και ίσως υπήρχε ένα πρόβλημα με την επιβράδυνση του κινητήρα της RB19.

Ήταν όμως ένα αχρείαστο λάθος για τον Perez, καθώς βρισκόταν στον πρώτο μόλις γύρο του και ήταν δεδομένο ότι θα περνούσε εύκολα στο Q2. Αντ’ αυτού, θα εκκινήσει αύριο τελευταίος. Εκτός διαδικασίας έμειναν επίσης οι δύο Alfa Romeo, παρά τις αναβαθμίσεις που έχουν αυτό το Σαββατοκύριακο, όπως και ο τοπικός ήρωας Oscar Piastri, ο οποίος δεν ήταν ικανοποιημένος από την ισορροπία της McLaren.

Google News icon
Ακολουθήστε το MotorOne.gr στο Google News για άμεση και έγκυρη ενημέρωση!