F1 – GP ΗΠΑ: Ο Carlos Sainz στην pole position

Σε μία εκπληκτική διαδικασία κατατακτήριων δοκιμών, όπου οι τρεις πρώτοι βρέθηκαν εντός ενός δεκάτου του δλ., ο Carlos Sainz ήταν ο ταχύτερος όλων.

F1 – GP ΗΠΑ: Ο Carlos Sainz στην pole position

Σε μία εκπληκτική διαδικασία κατατακτήριων δοκιμών, όπου οι τρεις πρώτοι βρέθηκαν εντός ενός δεκάτου του δλ., ο Carlos Sainz ήταν ο ταχύτερος όλων.

Ο Carlos Sainz κατέκτησε τη δεύτερη pole position της καριέρας του στη Formula 1 στο GP ΗΠΑ, σημειώνοντας τον ταχύτερο χρόνο σε μία πολύ ανταγωνιστική διαδικασία κατατακτήριων δοκιμών. Ο Ισπανός ήταν μόλις 65 χλστ. του δλ. ταχύτερος από τον team-mate του στη Ferrari, Charles Leclerc, o οποίος δεν ήταν ευχαριστημένος από τους γύρους του στο Q3 και θα εκτίσει ποινή 10 θέσεων στη σειρά εκκίνησης και θα βρεθεί 12ος.

Οι έντονοι άνεμοι επηρέασαν τους γύρους όλων των οδηγών, που δεν ήξεραν που θα τους έβρισκαν οι ριπές αέρα και που θα έχαναν πρόσφυση. Η Red Bull ακολούθησε εντελώς διαφορετική στρατηγική από τους υπόλοιπους. Ο Max Verstappen έκανε τον πρώτο γύρο με ελαστικά που είχαν κάνει έναν αργό γύρο στην πίστα. Ο Ολλανδός δεν ήταν ευχαριστημένος από τον γύρο του. Στη δεύτερη προσπάθειά του, έκανε έναν γύρο προετοιμασίας πριν πιέσει.

Εντέλει, ο Verstappen ανέφερε ότι ξέμεινε από ελαστικά στις αργές στροφές του τελευταίου sector και έγραψε την 3η επίδοση, 92 χλστ. πίσω από τον Sainz, με τον οποίο θα μοιραστεί την πρώτη σειρά εκκίνησης. Οι Ferrari κέρδιζαν χρόνο στις ταχύτατες στροφές του πρώτου sector, ενώ η Red Bull στην ευθεία του δεύτερου τμήματος της πίστας του Austin. Τον 4ο ταχύτερο χρόνο έγραψε ο Sergio Perez, ο οποίος έχει δεχθεί ποινή 5 θέσεων, άρα θα εκκινήσει από την 8η, κερδίζοντας μία θέση λόγω της ποινής του Leclerc. Αν και ο Sainz εκκινεί από την πρώτη θέση, αναγνώρισε ότι συνήθως η Red Bull είναι πιο δυνατή από τη Ferrari σε ρυθμό αγώνα.

Οι ποινές των Leclerc και Perez προωθούν τους δύο οδηγούς της Mercedes στη δεύτερη σειρά εκκίνησης, με τον Lewis Hamilton μόλις 41 χλστ. του δλ. εμπρός από τον team-mate του, George Russell. Ο τελικός γύρος του 7 φορές Πρωταθλητή δεν ήταν ιδανικός, καθώς έχασε πολύ χρόνο στο 1ο sector και ανέφερε ότι το μονοθέσιο δεν είχε την ίδια καλή αίσθηση με τις ελεύθερες δοκιμές. O Toto Wolff δήλωσε ότι η Mercedes θα μπορούσε να είχε πάει 0,3 δλ. ταχύτερα, αλλά οι οδηγοί της δεν κατάφεραν να αντλήσουν το μέγιστο από τη δύστροπη W13.

Στην τρίτη σειρά εκκίνησης θα βρεθούν ο εντυπωσιακός Lance Stroll με την Aston Martin, η οποία χρησιμοποιεί την «ειδική» πίσω αεροτομή υψηλού φορτίου της στο Austin. Φαίνεται ότι ο επιθετικός ρυθμός εξέλιξης της βρετανικής ομάδας έχει αρχίσει να αποδίδει στους τελευταίους αγώνες. O Καναδός σημείωσε τον 7ο χρόνο αλλά θα εκκινήσει 5ος, σημειώνοντας το καλύτερο αποτέλεσμά του σε κατατακτήριες δοκιμές. Ο Stroll θα παραταχθεί εμπρός από τον Lando Norris (McLaren), o οποίος αντιμετώπισε υπερβολική υπερστροφή στον τελικό του γύρο.

Πίσω από τον Βρετανό βρέθηκε στον πίνακα των χρόνων (στην 9η θέση) ο Fernando Alonso, ο οποίος έχοντας δεχθεί ποινή 5 θέσεων, θα εκκινήσει αύριο 14ος. Αυτό προωθεί στην 7η θέση τον Valtteri Bottas με την πολύ δυνατή σε αυτή την πίστα Alfa Romeo, η οποία εκμεταλλεύεται την καινούργια εμπρός αεροτομή που παρουσιάστηκε στη Suzuka και τις αναβαθμίσεις στο δάπεδο που ήρθαν στο Austin.

Αμφότερες οι Alfa Romeo θα μπορούσαν είχαν προκριθεί στο Q3 αν ο Guanyu Zhou δεν είχε παραβεί τα όρια πίστας στον τελικό του γύρο, ο χρόνος του οποίου διαγράφηκε και τον έριξε πιο πίσω, μεταξύ των δύο AlphaTauri. O Κινέζος οδηγός της Alfa Romeo έχει δεχθεί ποινή 5 θέσεων, οπότε θα βρεθεί στην τελευταία σειρά εκκίνησης του αγώνα (19ος). Η αφαίρεση του χρόνου του Zhou ευνόησε τον Lando Norris, καθώς του επέτρεψε να προκριθεί στο τελικό σκέλος της διαδικασίας.

Στην 9η θέση θα παραταχθεί ο Alex Albon με τη Williams, ο οποίος δεν κατάφερε προκριθεί στο Q3 για μόλις 27 χλστ. του δλ. Πίσω από τον Albon θα εκκινήσει ο Sebastian Vettel (10ς), o οποίος δεν κατάφερε να εκμεταλλευτεί την ταχύτητα του μονοθεσίου της Aston Martin. Πίσω από τον Γερμανό θα εκκινήσει ο Pierre Gasly αντιμετώπισε τα ίδια προβλήματα με τα φρένα του όπως και στη Suzuka. Τον Γάλλο θα πλαισιώσει στην 6η σειρά εκκίνησης ο Charles Leclerc. O Υuki Tsunoda (AlphaTauri) θα εκκινήσει από την 13η θέση, εμπρός από τον Alonso.

H μεγάλη έκπληξη στο Q1 ήταν ότι αποκλείστηκαν από τη συνέχεια της διαδικασίας ο Esteban Ocon με την Alpine και ο Daniel Ricciardo, που έκανε παράπονα ότι η McLaren του δεν είχε πρόσφυση στον πίσω άξονα. Αμφότερες οι Haas αντιμετώπισαν προβλήματα στην πρώτη στροφή, με τον Kevin Magnussen να αναφέρει ότι έχασε 0,2 δλ. εκεί (έχασε την πρόκριση για 17 χλστ. του δλ.), ενώ ο team-mate του, Mick Schumacher είχε ένα τετ-α-κέ 360 μοιρών. Συνεπώς, 15ος θα παραταχθεί ο Magnussen, εμπρός από τους Ricciardo, Ocon, Schumcaher, Zhou και Nicholas Latifi.

Google News icon
Ακολουθήστε το MotorOne.gr στο Google News για άμεση και έγκυρη ενημέρωση!