F1: H Pirelli ενδιαφέρεται να επεκτείνει το συμβόλαιό της έως το 2028

Η Pirelli θέλει να επεκτείνει την παρουσία της στη Formula 1 έως το 2028, ενώ εξετάζει το ενδεχόμενο παρουσίασης ενός μοναδικού τύπου ελαστικού για βρεγμένες συνθήκες, αντί για ενδιάμεσα και βροχής.

F1: H Pirelli ενδιαφέρεται να επεκτείνει το συμβόλαιό της έως το 2028

Η Pirelli θέλει να επεκτείνει την παρουσία της στη Formula 1 έως το 2028, ενώ εξετάζει το ενδεχόμενο παρουσίασης ενός μοναδικού τύπου ελαστικού για βρεγμένες συνθήκες, αντί για ενδιάμεσα και βροχής.

Όταν η Pirelli είχε υπογράψει τον Οκτώβριο του 2023 το τρέχον συμβόλαιο αποκλειστικού προμηθευτή ελαστικών με τη Formula 1, η συμφωνία προέβλεπε ότι η ιταλική εταιρεία θα παρείχε τα προϊόντα της τουλάχιστον έως το 2027, με επιλογή ανανέωσης και για το 2028. Αυτό αναμενόταν να είναι το τελευταίο συμβόλαιο της Pirelli με τη Formula 1.

Τώρα, ιταλικές πηγές αναφέρουν ότι η Pirelli, που είναι ο αποκλειστικός προμηθευτής ελαστικών της F1 από το 2011, θέλει να ενεργοποιήσει την επιλογή επέκτασης της συνεργασίας έως το 2028. Φέτος, παρότι τα ελαστικά εξακολουθούν να βασίζονται σε ζάντες 18”, έχουν μικρότερες διαστάσεις, ώστε να δημιουργούν χαμηλότερες τιμές οπισθέλκουσας δεδομένης της φετινής αύξησης της ηλεκτρικής ισχύος των turbo υβριδικών V6 από 163 σε 467 ίππους.

F1 Pierre Gasly (Alpine)

Παράλληλα, η Pirelli θέλει να παρουσιάσει για το 2027 έναν και μοναδικό τύπο ελαστικών βροχής, τα «σούπερ» ενδιάμεσα. Με σχέδιο πέλματος που θα αποτελεί υβρίδιο μεταξύ των ελαστικών βροχής και των ενδιάμεσων, θα είναι πιο ευέλικτα, όντας ικανά να αντιμετωπίσουν ευρύτερο πλαίσιο καιρικών συνθηκών.

Τα τελευταία χρόνια, οι ομάδες αποφεύγουν να χρησιμοποιήσουν τα ελαστικά βροχής ακόμα και σε… πλημμυρισμένη πίστα. Αυτό συμβαίνει διότι οι βαθύτερες αυλακώσεις τους κάνουν τα μικρότερα μπλοκ στην επιφάνεια του πέλματος να κινούνται περισσότερο όταν υπόκεινται σε πλευρικά φορτία, κάνοντας τα ελαστικά ευαίσθητα σε υπερθέρμανση.

Επιπλέον, με την κατάργηση φέτος των ground effect μονοθεσίων, που είχαν πολύ μικρή απόσταση από το έδαφος και πιο ισχυρό διαχύτη που δημιουργούσε μεγάλα νέφη σπρέι σε βρεγμένη πίστα, υπάρχει η ελπίδα ότι η ορατότητα δεν θα αποτελεί τόσο μεγάλο πρόβλημα, καθώς τα νέα μονοθέσια διαθέτουν σκαλωτό δάπεδο, που δεν ανασηκώνει τόσο νερό.

F1 George Russell (Mercedes) (1)

Ο αγωνιστικός διευθυντής της Pirelli, Mario Isola, δήλωσε: «Είχαμε μια ιδέα που προτείναμε, δηλαδή να φτιάξουμε ένα μοναδικό σχέδιο για βρεγμένο οδόστρωμα. Μια ιδέα που προέκυψε από τη σπάνια χρήση του των ελαστικών βροχής. Θέλουμε να το μελετήσουμε, θέλουμε να το προχωρήσουμε».

«Το παρουσιάσαμε στην F2, ενώ στην F3 το είχαμε ήδη εισάγει πέρυσι. Στους αγώνες αυτοκινήτων GT λειτουργεί πολύ καλά, είναι όλα Πρωταθλήματα που δεν έχουν ενδιάμεσα ελαστικά, οπότε ξεκινάμε ήδη από μικρότερες κατηγορίες που είναι συνηθισμένες να χρησιμοποιούν ένα προϊόν για βρεγμένο οδόστρωμα και ένα σλικ ελαστικό. Αλλά πρόκειται για ένα προϊόν πιο σύγχρονο από το τρέχον σχέδιο των ελαστικών βροχής».

«Θα συνεχίσουμε να το μελετάμε για το 2027 στην F1. Η ενδεχόμενη εισαγωγή του θα αποφασιστεί αφού επαληθευτεί η πραγματική κατάσταση σε μια πραγματικές βρεγμένες συνθήκες το 2026, αν είναι καλύτερο να παραμείνουμε με ενδιάμεσα και ελαστικά βροχής με μικρές τροποποιήσεις ή αν μπορεί να είναι καλή ιδέα να προχωρήσουμε στο ενιαίο σχέδιο».

F1 Mario Isola (Pirelli)

Αυτό θα αποφασιστεί από την Pirelli, τη FIA, την F1 και τις ομάδες, όταν θα έχουν συλλεχθεί επαρκή δεδομένα για να αξιολογηθεί πώς λειτουργούν τα ελαστικά βροχής και τα ενδιάμεσα με τους τεχνικούς κανονισμούς του 2026.

Η Pirelli έχει ήδη προγραμματίσει φέτος δοκιμές εξέλιξης των ελαστικών για βρεγμένη πίστα και ένα από τα τεστ θα διεξαχθεί στην πίστα του Sakhir την εβδομάδα έπειτα από το Grand Prix Μπαχρέιν, που θα λάβει χώρα στις 10-12 Απριλίου. H πίστα επελέγη διότι προσφέρει τραχιά άσφαλτο και θα βραχεί τεχνητά.

Όπως εξήγησε ο Isola, για τη φετινή χρονιά, «αυτό που προσπαθήσαμε να κάνουμε είναι να μειώσουμε το χρόνο μετάβασης μεταξύ των ελαστικών βροχής και των ενδιάμεσων, ώστε να καταστούν πιο χρήσιμα τα ελαστικά βροχής». Μέχρι πέρυσι, ο χρόνος μετάβασης βρισκόταν κοντά στο 118% του χρόνου σε στεγνό γύρο και φέτος η Pirelli έχει προσπαθήσει να το ωθήσει προς το 115-116%.

Όπως λέει ο Isola όμως, «το θέμα είναι ότι, αν βρίσκεσαι σε συνθήκες αγώνα και αναμένεται να στεγνώσει η πίστα, θα βάλουν ενδιάμεσα ελαστικά, επειδή θέλουν να ελαχιστοποιήσουν τον αριθμό των pit stop».

Google News icon
Ακολουθήστε το MotorOne.gr στο Google News για άμεση και έγκυρη ενημέρωση!