F1: O Toto Wolff αναμένεται να πουλήσει μικρό μερίδιο των μετοχών του στη Mercedes

Ο CEO και επικεφαλής της ομάδας της Mercedes στη Formula 1, Toto Wolff, βρίσκεται σε προχωρημένες συνομιλίες για να πουλήσει ένα μικρό μερίδιο των μετοχών του σε αυτήν.

F1: O Toto Wolff αναμένεται να πουλήσει μικρό μερίδιο των μετοχών του στη Mercedes

Ο CEO και επικεφαλής της ομάδας της Mercedes στη Formula 1, Toto Wolff, βρίσκεται σε προχωρημένες συνομιλίες για να πουλήσει ένα μικρό μερίδιο των μετοχών του σε αυτήν.

Ο Toto Wolff, εκτός από διευθύνων σύμβουλος και επικεφαλής της ομάδας της Mercedes στη Formula 1, είναι και μέτοχός της, καθώς κατέχει το 33,3%. Αντίστοιχο ποσοστό έχει στην κατοχή της και η γερμανική εταιρεία, όπως και η Ineos, η πετρελαϊκή εταιρεία του Βρετανού δισεκατομμυριούχου, Jim Ratcliffe.

O Wolff βρίσκεται αυτή τη στιγμή σε προχωρημένες συνομιλίες για να πουλήσει ένα ποσοστό περίπου 5% της ομάδας στον George Kurtz, ιδρυτή και διευθύνοντα σύμβουλο της εταιρείας πληροφορικής CrowdStrike, η οποία είναι σπόνσορας της ομάδας της Mercedes από το 2019. Ο Wolff θα παραμείνει στη θέση του CEO και επικεφαλής της ομάδας.

O Kurtz θα γίνει μέτοχος της Mercedes μέσω της εταιρείας που έχει ιδρύσει ο Wolff για να διαχειρίζεται τις μετοχές του στην ομάδας. H επένδυση εκτιμάται σε 261 εκατομμύρια ευρώ. Αυτό ορίζει τη συνολική αξία της ομάδας της Mercedes στα 5,2 δισεκατομμύρια ευρώ (6 δισ. δολάρια), ποσό ρεκόρ για ομάδα της F1.

2025 São Paulo Grand Prix , Friday,

Πρόσφατα, η ομάδα της McLaren είχε αξιολογηθεί στα 4,6 δισ. δολάρια (κάτι λιγότερο από 4 δισ. ευρώ), όταν απέκτησε η Mumtalakat, το επενδυτικό ταμείο του Βασιλείου του Μπαχρέιν το 100% της βρετανικής ομάδας.

Το 2013, ο Wolff είχε αγοράσει το 30% της ομάδας της Mercedes έναντι περίπου 140 εκατομμυρίων ευρώ. Όταν το 2022, η Ineos απέκτησε το 33,3% της γερμανική ομάδας, είχε καταβάλει περίπου 236 εκατομμύρια ευρώ. Στο τέλος εκείνης της χρονιάς, η αξία της ομάδας είχε εκτιμηθεί στα 900 εκατομμύρια. To 2024, η ομάδα της Mercedes είχε έσοδα 858 εκατομμυρίων δολαρίων και σημείωσε κέρδος 161 εκατ. δολαρίων.

Μέσα σε μόλις τρία χρόνια, η αξία της ομάδας της Mercedes έχει πενταπλασιαστεί, γεγονός που αποδεικνύει την οικονομική άνθιση της Formula 1 έπειτα από την επιβολή του καθεστώτος του budget cap και της αυξημένης δημοτικότητας του σπορ στις ΗΠΑ μέσω πρωτοβουλιών όπως η σειρά «Drive to Survive» του Netflix.

F1 George Russell (Mercedes)

H πώληση μικρού μεριδίου των μετοχών είναι καθημερινότητα για έναν έμπειρο επενδυτή όπως ο Toto Wolff, ο οποίος θα εισπράξει ένα σημαντικό κέρδος επί της αρχικής του επένδυσης, χωρίς να υποβαθμιστεί ο ρόλος του.

Ωστόσο, αξίζει να αναφερθεί ότι στο παρασκήνιο, φαίνεται να υπάρχει ενδιαφέρον από τον 53χρονο Αυστριακό να βρεθεί στο -όχι πολύ μακρινό- μέλλον στη Liberty Media, την κάτοχο των εμπορικών δικαιωμάτων της Formula 1. Μπορεί η πώληση του 5% της Mercedes να θεωρηθεί το πρώτο βήμα του Wolff προς αυτή την κατεύθυνση;

Google News icon
Ακολουθήστε το MotorOne.gr στο Google News για άμεση και έγκυρη ενημέρωση!