F1: Μία προσεκτική ματιά στα πίσω φρένα της McLaren

Δείτε τα τεχνικά σχέδια από τον πιο περίπλοκο σχεδιασμό πίσω φρένων του grid της Formula 1, στο μονοθέσιο McLaren, ο οποίος συμβάλλει σημαντικά στο προβάδισμα της βρετανικής ομάδας στο ξεκίνημα της φετινής σεζόν.

F1: Μία προσεκτική ματιά στα πίσω φρένα της McLaren

Δείτε τα τεχνικά σχέδια από τον πιο περίπλοκο σχεδιασμό πίσω φρένων του grid της Formula 1, στο μονοθέσιο McLaren, ο οποίος συμβάλλει σημαντικά στο προβάδισμα της βρετανικής ομάδας στο ξεκίνημα της φετινής σεζόν.

Η McLaren έχει κυριαρχήσει στο ξεκίνημα της φετινής σεζόν της Formula 1 και αυτό οφείλεται κυρίως στην καλύτερη διαχείριση των θερμοκρασιών των πίσω ελαστικών της. Όταν τα πίσω ελαστικά λειτουργούν σε χαμηλότερες θερμοκρασίες, προσφέρουν περισσότερη πρόσφυση. Οι ρίζες της προόδου της βρετανικής ομάδας σε αυτό τον τομέα ενδέχεται να μπορούν να εντοπιστούν στο 2022. Τότε, η McLaren ξεκίνησε τη σεζόν αντιμετωπίζοντας σημαντικά προβλήματα στα πίσω φρένα.

Ο σχεδιασμός που είχε επιλέξει η ομάδα δημιουργούσε υψηλότερη πίεση εντός των περιβλημάτων των φρένων από τη ροή αέρα προς την εισαγωγή. Αυτό οδηγούσε ακόμα και σε αντίστροφη ροή του αέρα, ανατροφοδοτώντας το θερμό αέρα πίσω στα δισκόφρενα. Έκτοτε, η McLaren αφιερώθηκε περισσότερο στην κατανόηση της ροής αέρα στα πίσω φρένα.

F1 Grand Prix of Miami Practice & Sprint Qualifying

Οι αντίπαλοι της McLaren υποπτεύονται ότι η βρετανική ομάδα χρησιμοποιεί κάποιο «κόλπο» στα πίσω φρένα, με τη Red Bull να έχει αποκτήσει θερμικές εικόνες του πίσω άξονα της MC39 από εξωτερική πηγή. Ωστόσο, η FIA εξέτασε εξονυχιστικά τα πίσω φρένα της McLaren έπειτα από το κυριαρχικό «1-2» της ομάδας στο Grand Prix Μαϊάμι (όπου η θερμική καταπόνηση των πίσω ελαστικών ήταν πολύ υψηλή), στο πλαίσιο των καθιερωμένων τεχνικών ελέγχων της, και βρήκε τα πάντα νόμιμα από ό,τι αναφέρεται στο The Race.

Ο επικεφαλής της McLaren, Andrea Stella, δήλωσε: «Θέλω να επαινέσω τη δουλειά που έχει γίνει από τους μηχανολόγους της McLaren. Αυτό αφορά τον εντοπισμό και το σχεδιασμό αυτών των παραγόντων με πρακτικό τρόπο, ώστε να εξαργυρώσουν πραγματικά αυτό το είδος του οφέλους, και στη συνέχεια να κυριαρχήσουν σε ένα από τα θέματα που ακόμα μοιάζει να είναι λίγο μαύρη τέχνη στην F1, που είναι η αντιμετώπιση των ελαστικών».

«Είναι αποτέλεσμα μιας πολύ στοχευμένης μηχανολογικής εργασίας. Αν με είχατε ρωτήσει πριν από τη σεζόν, θα έλεγα ότι έχουμε επενδύσει στη βελτίωση της αλληλεπίδρασης με τα ελαστικά. Αλλά δεν θα έλεγα ότι η έκταση θα ήταν αυτή που βλέπουμε σε τέτοιου είδους αγώνες».

F1 Grand Prix of Miami Practice & Sprint Qualifying

Το ζητούμενο για τους τεχνικούς είναι να χρησιμοποιούν όσο το δυνατόν λιγότερο αέρα για να ψύξουν τα δισκόφρενα και όσο το δυνατόν περισσότερο για να μειώσουν τη θερμοκρασία των ελαστικών. Ο σχεδιασμός των πίσω φρένων της MCL39 είναι πολύ πιο περίπλοκος σε σύγκριση με των υπόλοιπων κορυφαίων ομάδων.

Η McLaren χρησιμοποιεί πολλά διαφορετικά κανάλια (κατασκευασμένα από ανθρακονήματα πιθανότατα με κεραμική επικάλυψη για καλύτερη διαχείριση των θερμοκρασιών), ώστε να διοχετεύει τον αέρα σε διαφορετικές περιοχές και να μην θερμαίνει τις ζάντες, οι οποίες με τη σειρά τους αυξάνουν τη θερμοκρασία στα ελαστικά. Επίσης, έχει φροντίσει να καλύψει όλα τα εξαρτήματα του συστήματος πέδησης, σε αντίθεση με τις υπόλοιπες ομάδες.

Το σχέδιο που δημοσίευσε στο X ο Rosario Giuliana, μας προσφέρει μία εικόνα ποιες περιοχές ψύχει κάθε κανάλι του σχεδιασμού. Το κίτρινο κανάλι κατευθύνει αέρα στους δίσκους, τα γαλάζια στις δαγκάνες, τα μπλε στην εξωτερική πλευρά του δίσκου και τα πράσινα στοχεύουν στη μείωση της θερμοκρασίας στο εσωτερικό της ζάντας.

Σε σχέση με πέρυσι, η McLaren έχει αυξήσει το μέγεθος των πράσινων καναλιών. Όλο αυτό το σύμπλεγμα εσωκλείεται σε ένα επιπλέον περίβλημα. Παράλληλα, μοναδικός είναι και ο τρόπος που η McLaren εξάγει τον αέρα από το σύνολο, σε σχέση με τα αντίπαλα μονοθέσια.

Ωστόσο, υπάρχουν και άλλοι παράγοντες που θα μπορούσαν να συμβάλλουν στον περιορισμό της αύξησης θερμοκρασίας στα πίσω ελαστικά. Ίσως αυτές περιλαμβάνουν περισσότερη επιβράδυνση από το υβριδικό σύστημα. Ενδέχεται να συμβάλλει και ο ακραίος σχεδιασμός αναρτήσεων που διατηρεί το μονοθέσιο παράλληλο με το έδαφος με έντονη γεωμετρία anti-dive.

F1 Grand Prix of Miami Practice & Sprint Qualifying

Θα πρέπει να αναφερθεί επίσης ότι η υπεροχή της McLaren στο GP Μαϊάμι ενισχύθηκε και από το γεγονός ότι έχει αφιερώσει αρκετούς πόρους εξέλιξης και στη διαμόρφωση των ψυγείων της MCL39 για να βελτιώσει την απόδοσή τους. Αυτό της επέτρεψε να χρησιμοποιήσει αμάξωμα με λιγότερες διατρήσεις από τους αντιπάλους της κατά τη διάρκεια του τριημέρου, βελτιώνοντας την αεροδυναμική απόδοση του μονοθεσίου της.

Ο Andrea Stella σχολίασε: «Όταν κάνει ζέστη, μπορείτε να δείτε ότι το μονοθέσιό μας είναι σχετικά κλειστό από πλευράς αμαξώματος, επειδή έχει γίνει μεγάλη μηχανολογική επεξεργασία στο σύστημα ψύξης και στη διάταξη του αυτοκινήτου. Έτσι, νομίζω ότι σε αυτές τις συνθήκες, βλέπουμε ότι η αριστεία της μηχανολογίας στη McLaren έχει φτάσει σε ένα σημείο όπου μπορεί να κάνει τη διαφορά σε τέτοιο βαθμό».

F1 Grand Prix of Miami Practice & Sprint Qualifying

Google News icon
Ακολουθήστε το MotorOne.gr στο Google News για άμεση και έγκυρη ενημέρωση!