Περί επιστροφής της Toyota στην F1…

Σήμερα κυκλοφόρησε η φήμη ότι η Toyota εξετάζει το ενδεχόμενο συμφωνίας με τη Haas, κάτι που θα μπορούσε να οδηγήσει ακόμα και σε αγορά της ομάδας από την ιαπωνική εταιρεία στη Formula 1, αλλά πόσο αξιόπιστη είναι;

Περί επιστροφής της Toyota στην F1…

Σήμερα κυκλοφόρησε η φήμη ότι η Toyota εξετάζει το ενδεχόμενο συμφωνίας με τη Haas, κάτι που θα μπορούσε να οδηγήσει ακόμα και σε αγορά της ομάδας από την ιαπωνική εταιρεία στη Formula 1, αλλά πόσο αξιόπιστη είναι;

Έχουν περάσει 15 χρόνια από τότε που η Toyota, στο τέλος της σεζόν του 2009, ανακοίνωσε την αποχώρησή της από τη Formula 1. H ιαπωνική εταιρεία είχε ξοδέψει δισεκατομμύρια στο εγχείρημα της F1, αλλά είχε πενιχρά αποτελέσματα, έχοντας υιοθετήσει μία αργοκίνητη εταιρική διάρθρωση συμβουλίων, αντί για μία ταχύτατη στις αποφάσεις της αγωνιστική ομάδα.

Τώρα, κυκλοφορεί η φήμη ότι η Toyota εξετάζει το ενδεχόμενο να συνάψει -αρχικά- εμπορική συμφωνία με τη μικρή αμερικανική ομάδα της Haas. Θα μπορούσε να είναι υπό τη μορφή αυτής που είχε η Sauber με την Alfa Romeo. Ωστόσο, όταν κυκλοφορούσαν αντίστοιχες φήμες περί συνεργασίας της Alfa Romeo με τη Haas, είχε αναφερθεί ότι ο Gene Haas δεν είναι διατεθειμένος να παραχωρήσει το όνομα της ομάδας τόσο εύκολα, καθώς το χρησιμοποιεί για να προωθεί την επιχείρηση μηχανημάτων CNC που διατηρεί.

Το πλαίσιο των μονοθεσίων της Haas κατασκευάζεται αυτή τη στιγμή από την ιταλική Dallara. Ωστόσο, σύμφωνα με το δημοσίευμα του ουγγρικού Formula.hu, η Haas θα μπορούσε να συνεργαστεί με τις εγκαταστάσεις της Toyota Gazoo Racing στην Κολωνία, για την κατασκευή εξαρτημάτων για το μονοθέσιο από το 2025.

Αυτό θα μπορούσε να οδηγήσει στη συνέχεια σε ενίσχυση της συνεργασίας Haas και Toyota στο μέλλον και να οδηγήσει την πώληση της ομάδας στην ιαπωνική εταιρεία, παρότι ο Gene Haas έχει δηλώσει ότι δεν προτίθεται να την πουλήσει. H συμφωνία προμήθειας μονάδων ισχύος της Haas με τη Ferrari διαρκεί μέχρι το 2028. Είχαν κυκλοφορήσει φήμες στο παρελθόν ότι η Toyota εξέταζε το ενδεχόμενο να κατασκευάσει μονάδες ισχύος για τη Formula 1, αλλά τον τελευταίο καιρό δεν έχει αναφερθεί τίποτα.

Είναι γνωστό ότι δεν πρέπει να πιστεύει κανείς όλα όσα διαβάζει στο διαδίκτυο. Η προσωπική μας εκτίμηση είναι ότι η προκειμένη περίπτωση είναι πολύ πιθανό να αποτελεί μία από αυτές, αν και ποτέ δεν θα πρέπει κανείς να αποκλείει οτιδήποτε. Ωστόσο, το γεγονός ότι η είδηση προήλθε από μία ουγγρική ιστοσελίδα λίγο πριν από το GP Ουγγαρίας, θα πρέπει να εγείρει κάποιες υποψίες.

Ιδίως αν ληφθεί υπ’ όψη το γεγονός ότι το συγκεκριμένο site δεν φημίζεται για την αποκάλυψη ειδήσεων και δεν φαίνεται λογικό να βρίσκεται κοντά στους εμπλεκόμενους στην υπόθεση. Ωστόσο, το σενάριο η Haas να αναθέσει στην Toyota την κατασκευή εξαρτημάτων δεν ακούγεται εντελώς απίθανο. Φυσικά, η F1 σίγουρα θα καλωσόριζε την έλευση ενός γίγαντα της αυτοκινητοβιομηχανίας όπως η Toyota στο σπορ. Ας όμως περιμένουμε να δούμε ποιες θα είναι οι εξελίξεις -εάν υπάρξουν- σε αυτό το θέμα.

Google News icon
Ακολουθήστε το MotorOne.gr στο Google News για άμεση και έγκυρη ενημέρωση!