F1: Η FIA συμβουλεύει την Andretti να αγοράσει ομάδα

Ο πρόεδρος της FIΑ, Mohammed Ben Sulayem, συμβούλεψε την Andretti να αγοράσει μία ήδη υπάρχουσα ομάδα του grid αν θέλει να εισέλθει στη Formula 1, και παρατάχθηκε στο πλευρό της FOM που έχει απορρίψει την αίτηση συμμετοχής της αμερικανικής ομάδας.

F1: Η FIA συμβουλεύει την Andretti να αγοράσει ομάδα

Ο πρόεδρος της FIΑ, Mohammed Ben Sulayem, συμβούλεψε την Andretti να αγοράσει μία ήδη υπάρχουσα ομάδα του grid αν θέλει να εισέλθει στη Formula 1, και παρατάχθηκε στο πλευρό της FOM που έχει απορρίψει την αίτηση συμμετοχής της αμερικανικής ομάδας.

Λίγο καιρό αφότου FIA και FOM (Formula One Management) ανακοίνωσαν ότι «έθαψαν το τσεκούρι» έπειτα από διαμάχες δύο ετών και συμφώνησαν να δεσμευτούν σε ένα στρατηγικό σχέδιο για το μέλλον της F1, ο πρόεδρος της Διεθνούς Ομοσπονδίας, Mohammed Ben Sulayem, συμβούλεψε την Andretti ότι θα πρέπει να αγοράσει μία από τις υπάρχουσες ομάδες αν θέλει να εισέλθει στο grid.

Στις αρχές του 2023, η FIA είχε ξεκινήσει διαδικασία υποβολής αιτημάτων συμμετοχής στη Formula 1, με πολλές ομάδες να έχουν δηλώσει ενδιαφέρον. Ωστόσο, από τους εξονυχιστικούς ελέγχους της Ομοσπονδίας, μόνο η αμερικανική ομάδα της Andretti εγκρίθηκε. Η ομάδα του Michael Andretti, που έχει την υποστήριξη της Cadillac (θυγατρική της General Motors), η οποία έχει ανακοινώσει ότι θέλει να κατασκευάζει δικές της μονάδες ισχύος από το 2028.

Παρ’ όλα αυτά, η FOM αρνήθηκε στην Andretti το δικαίωμα να εισέλθει στη Formula 1. Απτόητη, η Andretti συνεχίζει την προετοιμασία της (για το 2026) και εγκαινίασε νέες εγκαταστάσεις στο Silverstone της Αγγλίας, παρά την απόρριψη. Παράλληλα, ανακοινώθηκε ότι ο Pat Symonds, επικεφαλής τεχνικός σύμβουλος της F1 τα τελευταία 7 χρόνια, αποχώρησε από τη θέση του και θα προσχωρήσει στο δυναμικό της Andretti ως εκτελεστικός σύμβουλος μηχανολογίας.

Εκεί, ο 70χρονος Symonds, που έχει μεγάλη εμπειρία στη Formula 1 από τις αρχές της δεκαετίας του 1980 με την ομάδα της Toleman, θα βρει έναν παλιό του συνεργάτη εκεί, τον τεχνικό διευθυντή Nick Chester.

Pat Symonds

Πίσω στις ΗΠΑ, τον περασμένο μήνα, αρκετά μέλη του Κογκρέσου έστειλαν επιστολή στην F1 και τον κάτοχο των εμπορικών δικαιωμάτων της, την αμερικανική εταιρεία Liberty Media ζητώντας απαντήσεις όσον αφορά τους λόγους για τους οποίους απορρίφθηκε το αίτημα της Andretti, επικαλούμενοι αντιμονοπωλιακούς νόμους.

Έκτοτε προέκυψε ότι αρκετοί γερουσιαστές ζήτησαν από το Υπουργείο Δικαιοσύνης και την Ομοσπονδιακή Επιτροπή Εμπορίου των ΗΠΑ να ξεκινήσουν επίσημη έρευνα. Η Επιτροπή Δικαιοσύνης της Βουλής των Αντιπροσώπων έχει ήδη ξεκινήσει τη δική της έρευνα για το θέμα. Προφανώς, η FOM δεν είδε με καλό μάτι αυτές τις κινήσεις.

O πατέρας του Michael Andretti, ο Mario Andretti (ο τελευταίος Αμερικανός Πρωταθλητής της F1, το 1978), αποκάλυψε ότι ο CEO της Liberty Media, Greg Maffei, του είπε: «Θα κάνω ό,τι περνάει από το χέρι μου για να μην εισέλθει ποτέ ο Michael στη Formula 1».

Mario Andretti

Φαίνεται ότι την πλευρά της FOM συμμερίζεται πλέον και ο πρόεδρος της FIA, Mohammed Ben Sulayem, ο οποίος δήλωσε στο Motorsport: «Δεν έχω καμία αμφιβολία ότι η FOM και η Liberty θα ήθελαν πολύ να δουν και άλλες ομάδες, αρκεί να είναι Κατασκευαστές. Θα συμβούλευα (τον Andretti) να αγοράσει μια άλλη ομάδα, όχι να έρθει ως 11η ομάδα».

«Αισθάνομαι ότι κάποιες ομάδες χρειάζονται ανανέωση. Τι είναι καλύτερο; Να έχεις 11 ομάδες ως αριθμό ή 10 και να είναι δυνατές; Εξακολουθώ να πιστεύω ότι πρέπει να έχουμε περισσότερες ομάδες, αλλά όχι οποιεσδήποτε. Τις σωστές ομάδες. Το θέμα δεν είναι ο αριθμός, αλλά η ποιότητα».

«Χωρίς να αναφέρω ονόματα, υπάρχουν ομάδες που δυσκολεύονται με την απόδοση, με τη διαχείριση. Το θέμα είναι να έχουμε τις σωστές ομάδες, να μη χάσουμε μια ευκαιρία όπου κάποιος όπως η GM έρχεται στη Formula 1 με μονάδα ισχύος».

«Φανταστείτε τον αντίκτυπο. Έχουμε τρεις αγώνες στην Αμερική. Έχουμε μια τεράστια βάση οπαδών. Αλλά δεν έχουμε μια σωστή αμερικανική ομάδα. Είμαι τόσο χαρούμενος που έχουμε τη Ford (με τη Red Bull), αλλά φανταστείτε να έχουμε την GM και φανταστείτε να έχουμε Αμερικανούς οδηγούς».

Stefano Domenicali & Mohammed Ben Sulayem

Η αλλαγή στάσης του Ben Sulayem σχετικά με το θέμα της Andretti θα μπορούσε να εκληφθεί ως μια προσπάθεια να συμμεριστεί τις απόψεις της FOM ενόψει της υπογραφής της καινούργιας Συνθήκης Ομονοίας για το 2026 και έπειτα, που διέπει τον τρόπο λειτουργίας του σπορ. Η FIA θα διεκδικήσει μεγαλύτερο μερίδιο εσόδων από τη FOM.

Στην ανακοίνωση της απόρριψης της αίτησης συμμετοχής της Andretti, η FOM δεν είχε αποκλείσει το ενδεχόμενο να καλωσορίσει την Andretti το 2028, όταν θα έρθει μαζί με τις μονάδες ισχύος της Cadillac.

Δεδομένου του κακού τρόπου με τον οποίο ξεκίνησε τη φετινή σεζόν η Alpine, και τη μαζική έξοδο υψηλόβαθμων στελεχών από αυτήν τους τελευταίους 12 μήνες, την καθιστά την πιο προφανή ομάδα που θα μπορούσε να είναι υποψήφια προς πώληση. Ωστόσο, όπως έχουμε αναφέρει, αυτό ενδέχεται να προϋποθέτει χρήσης των μονάδων ισχύος της Renault έως το 2029, κάτι που αποτελεί ανασταλτικό παράγοντα για την Andretti.

Google News icon
Ακολουθήστε το MotorOne.gr στο Google News για άμεση και έγκυρη ενημέρωση!