F1: H Liberty Media αγόρασε το MotoGP

Η Dorna Sports ανακοίνωσε επίσημα ότι η κάτοχος των εμπορικών δικαιωμάτων της Formula 1, η Liberty Media, ολοκλήρωσε την αγορά του Παγκόσμιου Πρωταθλήματος MotoGP.

F1: H Liberty Media αγόρασε το MotoGP

Η Dorna Sports ανακοίνωσε επίσημα ότι η κάτοχος των εμπορικών δικαιωμάτων της Formula 1, η Liberty Media, ολοκλήρωσε την αγορά του Παγκόσμιου Πρωταθλήματος MotoGP.

Η αμερικανική εταιρεία Liberty Media, η οποία κατέχει τα εμπορικά δικαιώματα της Formula 1 από το 2016, θα αγοράσει την Dorna, κάτοχο των εμπορικών δικαιωμάτων του MotoGP από το 1991 (που κατέχει επίσης τα Πρωταθλήματα WSBK και MotoE), σε μία συμφωνία αξία 4,2 δισεκατομμυρίων ευρώ. Η Liberty Media θα αποκτήσει το 86% των μετοχών της ισπανικής εταιρείας, ενώ το υπόλοιπο 14% θα παραμείνει στη διοίκηση του MotoGP.

Προηγουμένως, το 40% της Dorna ανήκε στην Bridgepoint, την επενδυτική εταιρεία με έδρα το Λονδίνο που απέκτησε το μερίδιό της από την CVC Capital Partners το 2006 και το 38% στο καναδικό συνταξιοδοτικό ταμείο (CPPIB). Το υπόλοιπο 22% μοιράστηκε μεταξύ διαφόρων στελεχών της Dorna, με το διευθύνοντα σύμβουλο Carmelo Ezpeleta να λαμβάνει το 10%.

Η επιβεβαίωση της συμφωνίας πήρε περισσότερο χρόνο από ό,τι θα ήθελαν και τα δύο μέρη, δεδομένου ότι είχαν συμφωνήσει στους όρους εδώ και αρκετό καιρό. Μάλιστα, το αρχικό σχέδιο ήταν να ανακοινωθεί η κίνηση ακόμη και πριν από τον εναρκτήριο γύρο της σεζόν του MotoGP στις αρχές Μαρτίου. Η συμφωνία αναμένεται να ολοκληρωθεί επίσημα μέχρι το τέλος του 2024.

Ωστόσο, η πιθανή παρέμβαση του τμήματος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής που ρυθμίζει την αγορά ανταγωνισμού οδήγησε την αμερικανική πλευρά να βάλει φρένο στη συμφωνία. Μένει να διαπιστωθεί πώς θα αντιδράσει η Ευρωπαϊκή Επιτροπή μόλις αναλύσει την υπόθεση.

Το 2006, η CVC ήθελε να έχει τον έλεγχο τόσο της F1 όσο και του MotoGP, αλλά οι ευρωπαϊκές αντιμονοπωλιακές αρχές ανάγκασαν την εταιρεία με έδρα το Λουξεμβούργο να παραχωρήσει τα συμφέροντά του στο MotoGP, προκειμένου να ολοκληρώσει την αγορά της F1, καθώς η Ευρωπαϊκή Επιτροπή θεώρησε ότι να έχει μία εταιρεία στην κατοχή της και τα δύο Παγκόσμια Πρωταθλήματα δε θα ήταν καλό για τον ανταγωνισμό στην Ευρωπαϊκή Ένωση.

MotoGP - Marc Marquez (Gresini Ducati), GP Κατάρ 2024

Το 2022, η Dorna Sports είχε κέρδη 474,8 εκατ. ευρώ, δηλαδή 33% περισσότερο από το προηγούμενο έτος (2021), το οποίο σημείωσε απώλεια 7,8 εκατ. ευρώ, ως αποτέλεσμα των επιπτώσεων της πανδημίας. Επίσης, το 2022, η εταιρεία με έδρα τη Μαδρίτη διαμόρφωσε το χρέος της σε 975 εκατ. ευρώ, προκειμένου να αυξήσει τη ρευστότητά της, κίνηση που της επέτρεψε να διανείμει μερίσματα ύψους 390 εκατ. ευρώ στους μετόχους της.

Αναμένεται ότι τα υψηλόβαθμα στελέχη που διαχειρίζονται το MotoGP, όπως ο Carmelo Ezpeleta και ο γιος του, Carlos (αθλητικός διευθυντής), θα παραμείνουν επικεφαλής για ένα χρονικό διάστημα που πιθανότατα έχει καθοριστεί με συμβόλαιο. Σε κάθε περίπτωση, είναι λογικό να περιμένουμε ότι εκπρόσωποι της Liberty θα βρίσκονται σύντομα στο paddock του MotoGP, ειδικά καθώς ο επόμενος αγώνας είναι το GP ΗΠΑ, που έχει προγραμματιστεί για τις 14 Απριλίου στο Circuit of the Americas του Austin στο Τέξας.

Google News icon
Ακολουθήστε το MotorOne.gr στο Google News για άμεση και έγκυρη ενημέρωση!