F1: Η Liberty Media αναμένεται να αγοράσει το MotoGP

H αμερικανική εταιρεία Liberty Media, κάτοχος των εμπορικών δικαιωμάτων της Formula 1, σκοπεύει να ολοκληρώσει την αγορά του Παγκόσμιο Πρωταθλήματος MotoGP έναντι περίπου 4 δισεκατομμυρίων ευρώ.

F1: Η Liberty Media αναμένεται να αγοράσει το MotoGP

H αμερικανική εταιρεία Liberty Media, κάτοχος των εμπορικών δικαιωμάτων της Formula 1, σκοπεύει να ολοκληρώσει την αγορά του Παγκόσμιο Πρωταθλήματος MotoGP έναντι περίπου 4 δισεκατομμυρίων ευρώ.

H Liberty Media, η αμερικανική εταιρεία που κατέχει από το 2016 τα εμπορικά δικαιώματα της Formula 1, σκοπεύει να αποκτήσει και το MotoGP. Η συμφωνία θα μπορούσε να ανακοινωθεί τις επόμενες ημέρες, πριν από τον 3o γύρο της σεζόν 2024 του MotoGP, το GP ΗΠΑ, που θα διεξαχθεί μεταξύ 12-14 Απριλίου.

Σύμφωνα με τις πληροφορίες, η Liberty Media και η Dorna Sports, κάτοχος των εμπορικών δικαιωμάτων των Παγκόσμιων Πρωταθλητών MotoGP (από το 1991), WorldSBK (Superbikes) και MotoE (με ηλεκτρικές μοτοσυκλέτες), οριστικοποίησαν τη συμφωνία πριν από μερικές εβδομάδες.

Μάλιστα, η πρόθεση και των δύο πλευρών ήταν να ανακοινώσουν τη συμφωνία πριν από το πρώτο Grand Prix της φετινής σεζόν του MotoGP, στο Κατάρ. Τότε, όμως, οι ανησυχίες για παρέμβαση του τμήματος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής που ρυθμίζει την αγορά και δρα εναντίον του μονοπωλίου πάγωσαν την κίνηση. Ενώ η μία πλευρά υποστήριζε να προχωρήσει, η άλλη προτιμούσε να περιμένει τις εξελίξεις.

Οι Financial Times αναφέρουν ότι η εξαγορά θα πρέπει να θεωρείται τελειωμένη υπόθεση, αν και το δημοσίευμα επεσήμανε επίσης ότι θα ήταν απίθανο οι αρμόδιοι για την εφαρμογή της νομοθεσίας περί ανταγωνισμού να μην αναλύσουν την υπόθεση.

Αξίζει να σημειωθεί ότι η CVC Capital Partners, ένα επενδυτικό κεφάλαιο με έδρα το Λουξεμβούργο, που κατείχε στο παρελθόν τόσο την F1 (2006-2016) όσο και το MotoGP (1998-2006), είχε αναγκαστεί στο παρελθόν να εκχωρήσει το δεύτερο λόγω των ευρωπαϊκών αντιμονοπωλιακών αρχών.

MotoGP

Ενώ η Liberty ήταν πάντα η προτιμώμενη προσφορά των στελεχών της Dorna, υπήρξε επίσης προσφορά το τελευταίο διάστημα από την Qatar Sports Investments, το κρατικό επενδυτικό ταμείο του Κατάρ, και την TKO, τον όμιλο μέσων ενημέρωσης και ψυχαγωγίας που μεταξύ άλλων κατέχει τα δικαιώματα του πρωταθλήματος UFC.

Την περασμένη χρονιά, η πώληση της Dorna έγινε μία από τις προτεραιότητες της Bridgepoint και του καναδικού συνταξιοδοτικού ταμείου (CPPIB). Η Bridgepoint, η οποία έγινε μέτοχος του MotoGP το 2006, αγοράζοντας το μερίδιο της CVC, κατέχει περίπου το 40%, ενώ το CPPIB διαχειρίζεται το 38%.

Google News icon
Ακολουθήστε το MotorOne.gr στο Google News για άμεση και έγκυρη ενημέρωση!