F1: Ένας ψυχολόγος για τον Yuki Tsunoda

Η AlphaTauri θα προσλάβει έναν ψυχολόγο για να βοηθήσει τον Yuki Tsunoda να διαχειριστεί το θυμό του εντός του μονοθεσίου και να βελτιώσει την απόδοσή του.

F1: Ένας ψυχολόγος για τον Yuki Tsunoda

Η AlphaTauri θα προσλάβει έναν ψυχολόγο για να βοηθήσει τον Yuki Tsunoda να διαχειριστεί το θυμό του εντός του μονοθεσίου και να βελτιώσει την απόδοσή του.

Η περυσινή σεζόν αποτέλεσε την παρθενική του Ιάπωνα οδηγού Yuki Tsunoda στη Formula 1 και δεν θα μπορούσε να χαρακτηριστεί απολύτως εύκολη. Στην αρχή της χρονιάς, ο Tsunoda δυσκολεύτηκε να εγκλιματιστεί στις απαιτήσεις της ομάδας και του σπορ. Συνεπώς, στο μέσο περίπου της περυσινής χρονιάς αποφασίστηκε από τη Red Bull ότι θα ήταν καλό ο Ιάπωνας να μετακομίσει στην Ιταλία, κοντά στο εργοστάσιο της AlphaTauri.

Φαίνεται ότι αυτή η κίνηση βοήθησε τον Tsunoda, που βελτιώθηκε προς το τέλος της σεζόν και εξασφάλισε την ανανέωση του συμβολαίου του. Η φετινή χρονιά ξεκίνησε καλύτερα από πέρυσι για το νεαρό Ιάπωνα, που δείχνει πιο ανταγωνιστικός, παρότι το μονοθέσιο της AlphaTauri δεν είναι το ίδιο καλό με πέρυσι. Ωστόσο, ο Tsunoda διατηρεί ένα επιθετικό στιλ οδήγησης και εξακολουθεί να έχει αρκετά έντονο τόνο φωνής στον ασύρματο.

Στο GP Μ. Βρετανίας, ο Tsunoda κατέληξε να συγκρουστεί με τον team-mate του, Pierre Gasly, συμβάν για το οποίο δέχθηκε ποινή 5 δλ. Επιπλέον, οδήγησε στην εγκατάλειψη του Gasly, ενώ ένα κομμάτι από το πλευρικό τοίχωμα της πίσω αεροτομής του Γάλλου, σφηνώθηκε στο δάπεδο της Red Bull του Max Verstappen και η απώλεια απόδοσης που προκάλεσε αυτό, κόστισε στον Ολλανδό την ευκαιρία να διεκδικήσει τη νίκη, ενώ βρισκόταν επικεφαλής.

Μιλώντας στον αυστριακό τηλεοπτικό σταθμό της Red Bull, Servus TV, ο αγωνιστικός σύμβουλος της αυστριακής εταιρείας, Helmut Marko, δήλωσε για τον Tsunoda: «Έχουμε οργανώσει ένα είδος ψυχολόγου να εργαστεί μαζί του, γιατί εξακολουθεί να παραπονιέται ακόμα και στις στροφές και αυτό επηρεάζει την απόδοσή του. Πρέπει να κρατάμε τα συναισθήματά μας υπό έλεγχο. Δόξα τω Θεώ ο Max είναι ήρεμος. Tο προβληματικό μας παιδί από αυτή την άποψη και όχι μόνο σε αυτό τον τομέα, είναι ο Tsunoda. Εκρήγνυται στον ασύρματο, με απίστευτο τρόπο».

Τα τελευταία χρόνια, περισσότεροι οδηγοί έχουν αποκαλύψει τα πλεονεκτήματα συνεργασίας με αθλητικούς ψυχολόγους και πνευματικούς καθοδηγητές. Ο Romain Grosjean είχε δηλώσει ανοιχτά ότι η δουλειά του με έναν ψυχολόγο τον βοήθησε να βελτιωθεί στην πίστα. Παράλληλα, οι Lando Norris και George Russell έχουν αναφερθεί αρκετές φορές στις πνευματικές προκλήσεις του σπορ.

Ο Helmut Marko επέκρινε επίσης τις ενδοεπικοινωνίες στον ασύρματο σχολιάζοντας ότι είναι θυμίζουν σχολή οδηγών. Ο Αυστριακός δήλωσε: «Θα μπορούσαμε να το περιορίσουμε, ώστε να λειτουργεί μόνο προς μία κατεύθυνση. Να αφήνεις μόνο τον οδηγό να επικοινωνεί, χωρίς να λαμβάνει τεχνική υποστήριξη. Στον (Lewis) Hamilton, που έχει το δάχτυλό του συνέχεια στο κουμπί του ασύρματου, του λένε: ‘Χάνεις 5 μέτρα στο φρενάρισμα της στροφής 10, στη στροφή 3 ο άλλος οδηγός εισέρχεται πιο αργά αλλά έχει καλύτερη έξοδο’. Οπότε ο οδηγός λαμβάνει όλες αυτές τις πληροφορίες και αυτό το κάνει πιο εύκολο για εκείνον».

Στην πραγματικότητα, η Formula 1 είχε απαγορεύσει για περίπου ένα χρόνο (μεταξύ 2015 και 2016), οποιαδήποτε επικοινωνία από το pit wall προς τον οδηγό, μέσω ασύρματου, που αφορούσε τρόπους με τους οποίους θα μπορούσε να βελτιώσει την απόδοσή του στην πίστα. Ωστόσο, έπειτα από εκκλήσεις της FIA αλλά και του κατόχου των εμπορικών δικαιωμάτων της F1, αυτοί οι περιορισμοί καταργήθηκαν. Εξακολουθούν να υπάρχουν ορισμένοι κατά τη διάρκεια του γύρου σχηματισμού πριν από την εκκίνηση, ώστε οι οδηγοί να μην λαμβάνουν βοήθεια κατά την προετοιμασία τους πριν παραταχθούν στο grid.

Google News icon
Ακολουθήστε το MotorOne.gr στο Google News για άμεση και έγκυρη ενημέρωση!