F1: Το GP Μονακό θα παραμείνει ισχυρίζονται οι διοργανωτές του

Παρά τις φήμες για το αντίθετο, οι διοργανωτές του GP Μονακό, δηλώνουν ότι δεν υπάρχει φόβος να εκλείψει ένας από τους πιο ιστορικούς αγώνες από το Πρωτάθλημα της F1.

F1: Το GP Μονακό θα παραμείνει ισχυρίζονται οι διοργανωτές του

Παρά τις φήμες για το αντίθετο, οι διοργανωτές του GP Μονακό, δηλώνουν ότι δεν υπάρχει φόβος να εκλείψει ένας από τους πιο ιστορικούς αγώνες από το Πρωτάθλημα της F1.

Έπειτα από την ανακοίνωση της προσθήκης του Grand Prix στο Λας Βέγκας στη σεζόν του 2023, προέκυψαν φήμες ότι η Formula 1 θα προσθέσει -από το 2024- και έναν αγώνα στη Νότια Αφρική και την πίστα του Kyalami, που φιλοξένησε Grand Prix τελευταία φορά το 1993. Βέβαια, για να προχωρήσει η διαδικασία αυτή, θα πρέπει να πραγματοποιηθούν κάποιες αναβαθμίσεις στο Kyalami, ώστε να πληροί τις προϋποθέσεις να λάβει βαθμολόγηση Grade 1 από τη FIA και να έχει το δικαίωμα να φιλοξενήσει αγώνες F1.

Πέραν όμως της πιθανότητας επιστροφής στη Νότια Αφρική, το 2023 πιθανότατα θα προστεθούν άλλοι δύο αγώνες στο πρόγραμμα αγώνων του Πρωταθλήματος: και το GP Κατάρ (με δεκαετές συμβόλαιο), καθώς και το GP Κίνας. Υπό τους όρους της ισχύουσας τριμερούς Συνθήκης Ομονοίας που έχουν υπογράψει ομάδες, FIA και F1, ο μέγιστος αριθμός Grand Prix εντός μίας σεζόν είναι 24.

Αυτό δημιούργησε φήμες ότι ενδέχεται ορισμένα από τα ιστορικά Grand Prix να χάσουν τη θέση τους στο Πρωτάθλημα. Ένας από τους αγώνες που αναφέρεται ότι ενδέχεται να κινδυνεύουν είναι και το GP Μονακό, το οποίο έχει αρκετές ιδιαιτερότητες. Η F1 θέλει να αναλάβει το σκηνοθετικό έλεγχο του αγώνα, καθώς είναι ο μοναδικός που εξακολουθεί να σκηνοθετείται από τοπικό συνεργείο.

Παράλληλα, η F1 να επεκταθεί η χάραξη (καθώς είναι η μικρότερη σε μήκος πίστα του Πρωταθλήματος), για να προσφέρει κάποια ευκαιρία προσπεράσματος. Επιπλέον, το ύψος του χρηματικού τέλους για το δικαίωμα διεξαγωγής του αγώνα που καταβάλλουν οι διοργανωτές είναι προς διαπραγμάτευση. Επίσης, το Μονακό έχει βασικό σπόνσορα την TAG Heuer, η οποία είναι αντίπαλη εταιρεία του χορηγού του Πρωταθλήματος, Rolex.

H F1 έχει προειδοποιήσει ότι ακόμα και οι ιστορικοί της αγώνες δεν είναι ασφαλείς. Παρότι το συμβόλαιο του GP Μονακό λήγει έπειτα από τον φετινό αγώνα, ο πρόεδρος της Λέσχης Αυτοκινήτου του Μονακό, Michel Boeri δήλωσε στη La Gazzette de Monaco ότι δεν ανησυχεί για το μέλλον του αγώνα: «Θα ήθελα να αναφερθώ σε όσα έχουν γραφτεί στον Τύπο, όπου λέγεται ότι ενδέχεται να δυσκολευτούμε να συνεχίσουμε να διοργανώνουμε αγώνες έπειτα το 2022, δηλαδή ήδη από το επόμενο έτος. Έχει υπαινιχθεί ότι τα τέλη που απαιτεί η Liberty (Media) είναι υπερβολικά υψηλά για το Μονακό και το Grand Prix δεν θα διεξάγεται πλέον».

«Αυτό είναι αναληθές. Βρισκόμαστε ακόμα σε συζητήσεις μαζί τους και πρέπει τώρα να σφραγίσουμε τη συμφωνία με ένα συμβόλαιο. Μπορώ να σας εγγυηθώ ότι το Grand Prix θα συνεχίσει να διεξάγεται και μετά το 2022. Δεν ξέρω αν θα είναι τριετές ή πενταετές συμβόλαιο, αλλά αυτό είναι λεπτομέρεια».

Google News icon
Ακολουθήστε το MotorOne.gr στο Google News για άμεση και έγκυρη ενημέρωση!