Στη McLaren μέχρι το 2025 ο Lando Norris

O Βρετανός Lando Norris υπέγραψε νέο πολυετές συμβόλαιο με τη McLaren, το οποίο τον δεσμεύει μέχρι το τέλος 2025 στην ομάδα του Woking.

Στη McLaren μέχρι το 2025 ο Lando Norris

O Βρετανός Lando Norris υπέγραψε νέο πολυετές συμβόλαιο με τη McLaren, το οποίο τον δεσμεύει μέχρι το τέλος 2025 στην ομάδα του Woking.

Ο μόλις 22 ετών οδηγός αποτέλεσε την αποκάλυψη του πρώτου μισού -τουλάχιστον- της περυσινής σεζόν στη Formula 1. H μετοχή του Norris αυτή τη στιγμή βρίσκεται στα ύψη και η McLaren ακολούθησε τη στρατηγική των Red Bull και Ferrari, οι οποίες ήδη έχουν δεσμεύσει μακροπρόθεσμα τους Max Verstappen (έως το 2023) και Charles Leclerc (έως το 2024), αντίστοιχα.

Μάλιστα, ο διευθυντής της McLaren, Andreas Seidl, ξεκαθάρισε ότι δεν υπάρχουν όροι διαφυγής στο νέο συμβόλαιο του Norris. Κατά συνέπεια, ακόμα και αν η McLaren δεν καταφέρει να έχει τις επιθυμητές επιδόσεις τα επόμενα χρόνια, ο Norris δε θα έχει το δικαίωμα να αποχωρήσει. Η δέσμευση αμφότερων των πλευρών μέχρι το 2025 δείχνει πόσο πιστεύει η ομάδα στον Norris και αντίστοιχα, ο ίδιος στη McLaren.

Επίσης, δείχνει και τις προτεραιότητες της ομάδας, η οποία διαθέτει στις τάξεις της και ένα από τα μεγαλύτερα ονόματα της Formula 1, τον Daniel Ricciardo, ο οποίος όμως δεν κατάφερε να εντυπωσιάσει με τις επιδόσεις του στην πρώτη του σεζόν με τη McLaren πέρυσι. To συμβόλαιο του Ricciardo έχει ισχύ μέχρι το 2023.

Το προηγούμενο συμβόλαιο του Norris με τη McLaren έληγε και αυτό στο τέλος του 2023, ωστόσο η καινούργια τετραετής συμφωνία τέθηκε σε ισχύ από τη φετινή σεζόν, πιθανότατα με αυξημένες απολαβές για το νεαρό Βρετανό οδηγό.

Ο Norris είχε μερικές συνομιλίες με άλλες ομάδες, με τη Red Bull να είναι μεταξύ των ομάδων που έχουν εκφράσει ενδιαφέρον και έχουν δηλώσει το θαυμασμό τους για τα πρόσφατα επιτεύγματα του Βρετανού. Ενδεχομένως ο Norris να χρησιμοποίησε αυτό το ενδιαφέρον ως διαπραγματευτικό εργαλείο.

Σύμφωνα με πρόσφατες δηλώσεις του CEO της McLaren, Zak Brown, η βρετανική ομάδα δε θα έχει τη δυνατότητα να παλέψει για τίτλους πριν από το 2024, καθώς περιμένει την ολοκλήρωση της κατασκευής της καινούργιας αεροδυναμικής της σήραγγας, στις εγκαταστάσεις του Woking.

Lando Norris

Ο Lando Norris δήλωσε για την καινούργια συμφωνία: «Οι ομάδες έχουν να κάνουν με τους ανθρώπους. Αγαπώ τους ανθρώπους εδώ και νιώθω σαν στο σπίτι μου στη McLaren. Μεγάλωσα μέσα σε αυτή την ομάδα και είμαι μέρος αυτού του ταξιδιού που κάνουμε όλοι μας».

«Η περασμένη σεζόν ήταν άλλο ένα μεγάλο βήμα, τόσο στην καριέρα μου όσο και στην απόδοση της ομάδας. Βλέπω και νιώθω όλη τη δουλειά, την επένδυση και τη δέσμευση για να είναι η ομάδα σε θέση να διεκδικήσει νίκες και τίτλους στο μέλλον. Όλα αυτά μου δίνουν τεράστια αυτοπεποίθηση ενόψει του μέλλοντος, οπότε ήταν μια φυσική απόφαση να επεκτείνουμε τη συνεργασία μας για τα επόμενα χρόνια».

Το προηγούμενο συμβόλαιο του Norris, όπως δήλωσε ο ίδιος, «δε θα με έφερνε κοντά στο 2025. Αλλά αυτό είναι περισσότερο για την αλληλεγγύη στην ομάδα και για την εμπιστοσύνη μεταξύ μας μακροπρόθεσμα».

«Αυτό είναι ένα πολύ ισχυρό μήνυμα που πρέπει να περάσουμε σε όλους, την πίστη που έχουμε ο ένας στον άλλον και πόσο έντονα πιστεύω ότι η McLaren μπορεί να ανακάμψει και να επιστρέψει στην κορυφή τα επόμενα χρόνια, ακόμα και με τις διαφορετικές ευκαιρίες που θα μπορούσαν να προκύψουν τα επόμενα χρόνια».

«Το βλέπω αυτό ως όφελος και για μένα, να έχω αυτό το μεγαλύτερης διάρκειας συμβόλαιο παραμένοντας εδώ για λίγο καιρό, αλλά και για την ομάδα. Νομίζω ότι υπήρχαν ευκαιρίες που γνωρίζαμε ότι θα προέκυπταν στο μέλλον με διάφορες ομάδες».

«Δεν έχει νόημα να πω ψέματα, υπήρχαν μικρά πράγματα εδώ και εκεί με διάφορες άλλες ομάδες, αλλά τίποτα που να πήγε μακριά. Ποιες ομάδες; Αυτό είναι κάτι που δεν μπορώ να πω. Πιθανότατα μπορείτε να μαντέψετε αρκετά καλά» (ποιες ήταν αυτές).

«Πρέπει να σταθμίσω όλους τους παράγοντες. Και εξακολουθεί να είναι η δική μου καριέρα στην οποία εστιάζω, σωστά; Οπότε εξετάζω όλες τις καλύτερες επιλογές για μένα. Αυτό που σκέφτομαι είναι, πρώτον, που μπορώ να είμαι πιο επιτυχημένος και τι νομίζω ότι μπορώ να πετύχω καλύτερα. Αλλά και αυτό που πιστεύω ότι είναι το καλύτερο για μένα ως οδηγό και ως άτομο. Και μακροπρόθεσμα, τι είναι το καλύτερο για μένα;»

«Οπότε, φυσικά, θα υπάρξουν ευκαιρίες, είμαι σίγουρος ότι τώρα και άλλοι οδηγοί θα μπορούν να κάνουν πράγματα και ίσως να πάνε στη Red Bull ή στη Mercedes. Το καλό είναι ότι ξέρω ότι υπάρχουν αυτές οι ευκαιρίες, ή είμαι σίγουρος ότι αυτές οι ευκαιρίες θα προκύψουν τα επόμενα χρόνια, αλλά το γεγονός είναι ότι εξακολουθώ να έχω επιλέξει να δεσμευτώ στη McLaren».

«Ζύγισα όλους τους παράγοντες για το δικό μου όφελος και για το τι πιστεύω ότι θα μπορούσε να προκύψει τα επόμενα χρόνια με την αποχώρηση των οδηγών και ούτω καθεξής. Αλλά στο τέλος, η McLaren για μένα εξακολουθούσε να είναι η καλύτερη επιλογή. Γι’ αυτό λοιπόν είμαι πιο χαρούμενος που βρίσκομαι εδώ και δεσμεύομαι στην ομάδα μου».

Lando Norris, McLaren

Κατά πόσο όμως θα μπορεί να αποδεσμευθεί από το συμβόλαιό του ο Norris; Ο ίδιος δήλωσε: «Ναι, φυσικά, σε κάθε συμβόλαιο υπάρχουν διάφορα πράγματα. Αλλά όσον αφορά το δικό μου, για τα επόμενα τέσσερα χρόνια, υπάρχει μια βαριά δέσμευση από την πλευρά μου: να δεσμευτώ να κάνω αυτό που θέλω και να πετύχω πράγματα με την ομάδα».

«Ειδικά φέτος, αυτό που πολλοί θα σκέφτονταν είναι να παραμείνω στο προηγούμενο συμβόλαιό μου, το οποίο θα έληγε στο τέλος του επόμενου έτους, όταν βρισκόμαστε τόσο νωρίς σε αυτή τη νέα εποχή των μονοθεσίων και των νέων κανονισμών κ.λπ.»

«Ήξερα ότι υπήρχε μια ευκαιρία για άλλες ομάδες να κάνουν μεγάλα βήματα προς τα εμπρός, και ίσως εμείς να πάμε πίσω. Αλλά δεν νομίζω ότι αυτό είναι κάτι που θα με ανησυχήσει. Έχω εμπιστοσύνη στην ομάδα. Και ό,τι κι αν συμβεί φέτος δε σημαίνει ότι θα αντιμετωπίσουμε δυσκολίες για τα επόμενα 5-10 χρόνια, σωστά;»

«Έχω την πεποίθηση ότι ακόμη και αν έχουμε μια πιο δύσκολη χρονιά φέτος -που δε νομίζω ότι θα έχουμε, είμαι σίγουρος ότι δε θα έχουμε- τα επόμενα δύο και τρία χρόνια, και όταν θα έχουμε την αεροδυναμική σήραγγα έτοιμη και λειτουργική, τότε θα μπορέσουμε να κάνουμε την πρόοδο που χρειαζόμαστε και είμαι σίγουρος ότι μπορούμε να επιστρέψουμε στην κορυφή, περισσότερο απ’ ό,τι για αυτό που ελπίζω ότι μπορούμε να κάνουμε φέτος».

«Έτσι, φυσικά και υπάρχουν πράγματα εδώ και εκεί, όπως υπάρχουν στο συμβόλαιο κάθε οδηγού. Αλλά όσον αφορά τη δέσμευσή μου, είναι πολύ υψηλή. Είμαι σίγουρος ότι θα είμαι εδώ για τα επόμενα τέσσερα χρόνια».

«Η οικονομική πλευρά του πράγματος είναι κάτι που πάντα βοηθάει, αλλά δεν είναι αυτό το σημαντικότερο πράγμα για μένα. Η ευτυχία μου έρχεται πάνω απ’ όλα και αυτό είναι το πιο σημαντικό πράγμα».

«Το βλέπω ως όφελος για την απόδοση και το κίνητρο των μηχανολόγων και των μηχανικών και για όλους στη McLaren. Αν θέλω να βρω κάθε ίχνος απόδοσης που περιλαμβάνεται σε κάτι τέτοιο, (πρέπει) να δείξω σε όλη την ομάδα την εμπιστοσύνη ότι είμαι εδώ για να μείνω και θέλω να πετύχω σπουδαία πράγματα μαζί τους».

Lando Norris, McLaren

Ο διευθυντής της McLaren, Andreas Seidl, δήλωσε: «Η ευκαιρία να επεκτείνουμε τη συνεργασία μας με τον Lando αντικατοπτρίζει όχι μόνο τη δέσμευσή μας, αλλά και την πίστη και εμπιστοσύνη μας στο ταλέντο του. Είναι επίσης ένα ισχυρό σημάδι εμπιστοσύνης και δέσμευσης από τον Lando προς εμάς ως ομάδα και το ταξίδι μας προς τη διεκδίκηση του Παγκόσμιου Πρωταθλήματος».

«Ο Lando έχει επιδείξει εντυπωσιακή εξέλιξη ως οδηγός της Formula 1 τα τελευταία τέσσερα χρόνια και έχει συμβάλει καθοριστικά στη δυναμική και την πορεία των επιδόσεων της ομάδας. Βρισκόμαστε ακόμα στην πορεία μας να αγωνιστούμε στην πρώτη γραμμή και ο Lando αποτελεί βασικό στοιχείο του σχεδίου μας, οπότε η δέσμευσή του, μαζί με τον Daniel (Ricciardo) και την ανώτερη ηγεσία μας, μας δίνει σταθερότητα και συνοχή καθώς χτίζουμε προς τον τελικό κοινό μας στόχο, το Παγκόσμιο Πρωτάθλημα».

«Ο Zak (Brown), εγώ και ολόκληρη η ηγετική μου ομάδα είμαστε επίσης αφοσιωμένοι στην ομάδα μακροπρόθεσμα. Μαζί με τη σπουδαία ομάδα που έχουμε, με όλα τα σπουδαία ταλέντα που διαθέτουμε, είναι επίσης ένα πολύ σημαντικό σημάδι πίστης και εμπιστοσύνης ότι μπορούμε να επιστρέψουμε στην κορυφή της Formula 1».

«Πιστεύουμε ακράδαντα στο ταλέντο του Lando, και θεωρούμε ότι σίγουρα μπορεί να αποτελέσει βασικό στοιχείο για την επίτευξη των στόχων που έχουμε. Η συνέπεια και η συνοχή από την πλευρά των οδηγών είναι επίσης το κλειδί της επιτυχίας, ειδικά αν έχεις ήδη τα κατάλληλα άτομα στο μονοθέσιο».

«Έτσι, λοιπόν, ο Zak (Brown) και εγώ ασχοληθήκαμε πρόσφατα με το θέμα του Lando, είχαμε κάποιες καλές συζητήσεις, μιλώντας για τη δέσμευση που έχουμε κάνει μαζί για αρκετά χρόνια και από τις δύο πλευρές. Ως εκ τούτου, είμαστε πολύ χαρούμενοι που θέσαμε σε ισχύ ένα νέο τετραετές συμβόλαιο με τον Lando».

Ο αγωνιστικός διευθυντής της McLaren, Andrea Stella, έχει δηλώσει για τον Norris: «Αρκεί να σκεφτεί κανείς ότι κάποιες από τις επιδόσεις στο βρεγμένο και επίσης η pole position που πέτυχε στη Ρωσία, ήταν σε μεικτές καιρικές συνθήκες».

«Με τον Lando, εργαστήκαμε επίσης στη βελτίωση της αγωνιστικής τεχνικής, της ικανότητας να κερδίζει βαθμούς, και νομίζω ότι αυτό αποδεικνύεται κατά κάποιο τρόπο από τα αποτελέσματα. Εκεί που βλέπω την ευκαιρία με τον Lando είναι στην εδραίωση αυτών των πολύ υψηλών προδιαγραφών που έχει επιτύχει σε κάθε περίοδο, οπότε θέλουμε μεγαλύτερη συνοχή στην αξιοποίηση αυτού του επιπέδου κορυφαίων επιδόσεων».

Google News icon
Ακολουθήστε το MotorOne.gr στο Google News για άμεση και έγκυρη ενημέρωση!