Ιαβέρης: “Προβολή της χώρας δεν είναι μόνο τζατζίκι, μουσακάς, ούζο και ηλιοθεραπεία”

Ο πρώην οδηγός αγώνων και… πρεσβευτής της οδικής ασφάλειας, μιλά στο MotorOne.gr για το ΕΚΟ Ράλλυ Ακρόπολις

Ιαβέρης: “Προβολή της χώρας δεν είναι μόνο τζατζίκι, μουσακάς, ούζο και ηλιοθεραπεία”

Ο πρώην οδηγός αγώνων και… πρεσβευτής της οδικής ασφάλειας, μιλά στο MotorOne.gr για το ΕΚΟ Ράλλυ Ακρόπολις

Ο “Ιαβέρης”, κατά κόσμον Τάσος Μαρκουίζος, είναι ίσως ο πιο θεαματικός Έλληνας οδηγός αγώνων. Ταχύτατος, προσιτός και με πολυετές κοινωνικό έργο στην Οδική ασφάλεια. Λίγο πριν εκκίνηση του ΕΚΟ Ράλλυ Ακρόπολις μας μίλησε για τη σημασία του αγώνα και θυμήθηκε μερικές από τις δικές του στιγμές στις χωμάτινες ειδικές διαδρομές.

«Αν έπρεπε να πω την καλύτερη ανάμνηση μου από το Ράλλυ Ακρόπολις, θα έλεγα 20 περιστατικά. Τις 20 φορές που τερμάτισα ειδική διαδρομή στις τρεις πρώτες θέσεις της γενικής κατάταξης, το 1978, 1979 και 1980. Είχα κερδίσει 6 φορές και από 7 φορές έκανα τον δεύτερο και τον τρίτο χρόνο, με όλους τους κορυφαίους οδηγούς του Παγκοσμίου Πρωταθλήματος Ράλλυ να συμμετέχουν.

Δεν θέλω να φανεί ότι υποτιμώ αριθμητικά ή ποιοτικά κανέναν, αλλά εκείνοι οι οδηγοί σε σχέση με τους σημερινούς «Top Gun» ήταν διαφορετικοί. Μιλάω για τους  Vatanen, Waldegard, Mikkola, Toivonen, Clark, Rohrl, Alen. Τότε υπήρχε μια ομάδα δέκα «Θεών» και 10 «ημίθεων» οδηγών, μεταξύ των οποίων και μια γυναίκα, η Mouton. Αν έπρεπε να ξεχωρίσω μια από αυτές τις 20 φορές, θα έλεγα το 1980 που κέρδισα τη γενική κατάταξη στην Ειδική διαδρομή της Πάρνηθας με ένα Escort Group2, τον «Πλαπούτα»  όπου πίσω μου ήταν αυτοί οι 20 οδηγοί.

Ο φετινός αγώνας είναι καλοδεχούμενος. Θεωρώ ότι είναι προβολή της χώρας και βοηθά και σε επίπεδο τεχνολογίας και σε οργάνωση παγκοσμίων εκδηλώσεων, ενώ είναι και αφορμή να ακουστούν μηνύματα οδικής ασφάλειας. Προβολή της χώρας δεν είναι μόνο tζατζίκι, μουσακάς, ούζο, παραλία και ηλιοθεραπεία. Υπάρχουν κι άλλα πράγματα όπως να προωθήσουμε τη χώρα για τουρισμό συνεδριακό, αρχαιολογικό, θρησκευτικό, αγροτικό για 12 μήνες το χρόνο, όχι μόνο το καλοκαίρι.

Εύχομαι ο αγώνας να πάει πολύ καλά, δεν έχω ασχοληθεί ποτέ με το κομμάτι της οργάνωσης, ήμουν οδηγός αγώνων και με ενδιαφέρει να μη χαθεί η ευκαιρία για τα Ελληνόπουλα να νιώσουν την ευχαρίστηση ότι έστω και για λίγο μπόρεσαν να πιάσουν τους ρυθμούς των επαγγελματιών οδηγών».

Google News icon
Ακολουθήστε το MotorOne.gr στο Google News για άμεση και έγκυρη ενημέρωση!