F1: Εντάσεις στη Ferrari και φήμες για περαιτέρω αποχωρήσεις

Φημολογείται ότι ο αθλητικός διευθυντής της Ferrari, Laurent Mekies, ενδέχεται να αποχωρήσει από την ομάδα του Maranello, για να εργαστεί στον οργανισμό της Formula 1, ενώ και το μέλλον άλλων τεχνικών της Scuderia είναι αβέβαιο, έπειτα από την παραίτηση του David Sanchez.

F1: Εντάσεις στη Ferrari και φήμες για περαιτέρω αποχωρήσεις

Φημολογείται ότι ο αθλητικός διευθυντής της Ferrari, Laurent Mekies, ενδέχεται να αποχωρήσει από την ομάδα του Maranello, για να εργαστεί στον οργανισμό της Formula 1, ενώ και το μέλλον άλλων τεχνικών της Scuderia είναι αβέβαιο, έπειτα από την παραίτηση του David Sanchez.

Στο τέλος της περασμένης εβδομάδας έγινε γνωστό ότι ο David Sanchez, επικεφαλής μηχανολόγος concept της ομάδας της Ferrari, αποχώρησε από το τεχνικό τμήμα του Maranello, με πιθανότερο προορισμό την ομάδα της McLaren. O Γάλλος (με ισπανικές ρίζες) αεροδυναμιστής ήταν ένας από τους πιο σημαντικούς ανθρώπους στη διαμόρφωση των τελευταίων μονοθεσίων της Scuderia και στη McLaren, όπου θα μπορεί να εργαστεί από τον Ιανουάριο του 2024, θα συναντήσει άλλον ένα πρώην τεχνικό της Ferrari, τον Andrea Stella.

Oι φήμες που έχουν προκύψει στον ιταλικό Τύπο μιλάνε για κακό κλίμα εντός της Ferrari αυτή τη στιγμή. Αναφέρεται ότι μόλις δύο μήνες αφότου ανέλαβε καθήκοντα ως επικεφαλής της Scuderia o Frederic Vasseur, έχει ήδη καταλάβει γιατί «κανείς δεν ήθελε να διοικήσει τη Ferrari», όπως γράφει ένα δημοσίευμα. Φαίνεται ότι υπάρχουν ήδη προστριβές μεταξύ του Γάλλου και του CEO της Ferrari, Benedetto Vigna.

Αναφέρεται ότι ο Vigna δεν ήταν ευχαριστημένος με το γεγονός ότι ο Vasseur ταξίδεψε στο Μπαχρέιν στο ίδιο αεροπλάνο με τον επικεφαλής της ομάδας της Mercedes, Toto Wolff, με τον οποίο είναι φίλοι εδώ και πολλά χρόνια. Επίσης, ο Vasseur προσπάθησε να φέρει έναν καινούργιο σπόνσορα στη Ferrari, αλλά τον σταμάτησαν. Φαίνεται ότι το πεδίο δράσης του σε αυτόν τον τομέα είναι περιορισμένο και θα ήθελε να το διευρύνει.

Είχαμε αναφέρει από την πρώτη στιγμή που ο έγινε γνωστό ότι ο Vasseur θα αναλάβει την ομάδα της Ferrari, ότι ένα σημαντικό ζήτημα θα ήταν οι αρμοδιότητες και η ελευθερία κινήσεων που θα είχε. Φαίνεται ότι ήδη δεν είναι ευχαριστημένος με αυτό, καθώς έχει λιγότερη ισχύ από τους περισσότερους ομολόγους του στα paddock της F1.

Δυσαρεστημένος φέρεται να είναι και ο Charles Leclerc έπειτα από το απογοητευτικό ξεκίνημα στη σεζόν του, με την εγκατάλειψη στο GP Μπαχρέιν, ενώ είχε σχεδόν σίγουρο το βάθρο. Αναφέρεται ότι ο Μονεγάσκος ζήτησε να συναντηθεί με τον πρόεδρο του Cavallino Rampante, John Elkann. O Leclerc περίμενε ένα βήμα προόδου φέτος, αλλά το ξεκίνημα της σεζόν προμηνύει δύσκολη χρονιά, ακόμα και αν η Ferrari ισχυρίζεται ότι δεν επέδειξε τις πλήρεις δυνατότητες του μονοθεσίου της στο GP Μπαχρέιν.

Σύμφωνα με τις πληροφορίες της ιταλικής εφημερίδας Corriere della Sera, προς την έξοδο από τη Ferrari κατευθύνεται και ο Laurent Mekies, αθλητικός διευθυντής της Scuderia (δηλαδή ο Νο. 2 στη διοίκηση μετά τον Vasseur, με προϋπηρεσία στη FIA), ο οποίος έχει λιγότερες αρμοδιότητες από ό,τι όταν βρισκόταν στο πλευρό του πρώην επικεφαλής Mattia Binotto.

Αναφέρεται ότι ο Γάλλος έχει δεχθεί πρόταση από τον οργανισμό της Formula 1 να εργαστεί στο πλευρό του Stefano Domenicali (άλλος ένας πρώην επικεφαλής της Scuderia), ωστόσο, ο Vasseur άσκησε βέτο και η υπόθεση έχει παγώσει. Ωστόσο, λέγεται ότι ο Mekies έχει προσφορές και από την ομάδα της Alpine, και από τη FIA. Η δυσαρέσκεια του Mekies πηγάζει από την ισχύ που έχει πλέον ο Benedetto Vigna στην ομάδα, η οποία έχει περιορίσει τον Vasseur σε αθλητικό διευθυντή.

Ωστόσο, δεν ήταν αυτό το αρχικό σχέδιο. Ο Mekies θα προτιμούσε να αναφέρεται στον Vasseur, αντί για τον Vigna, ο οποίος πίεσε σκληρά τον John Elkann για να αποχωρήσει ο Mattia Binotto. O Elkann έχει δώσει στον Vigna το δικαίωμα να λειτουργεί εν λευκώ, αλλά η επεμβατικότητα του CEO δημιουργεί δυσαρέσκεια εντός της Scuderia, τη στιγμή που η κακή εικόνα της Ferrari στο GP Μπαχρέιν οδήγησε στο -συνηθισμένο στο Maranello- κυνήγι υπευθύνων.

Την επόμενη χρονιά, πολλά συμβόλαια ανθρώπων της Scuderia φτάνουν στο τέλος τους, όπως αυτό του Enrico Cardile, επικεφαλής τους τμήματος πλαισίου του Maranello, ο οποίος δεν έχει λάβει εγγυήσεις για το μέλλον του στην ομάδα, και το ίδιο ακούγεται και για τον επικεφαλής του τμήματος κινητήρων, Enrico Gualtieri. Εξακολουθεί να θεωρείται πιθανή επίσης η επιστροφή του Simone Resta (νυν τεχνικός διευθυντής της Haas) στο τεχνικό τμήμα της Ferrari.

Οι Sanchez, Mekies, Cardile, Gulatieri είναι άνθρωποι που έβαλε σε αυτές τις θέσεις ο Mattia Binotto, του οποίου οι σχέσεις με τον Resta δεν ήταν καλές. Αναφέρεται ότι ο Vasseur θέλει να φέρει τεχνικούς στην ομάδα, έχοντας συνεργαστεί με τον Resta στην Alfa Romeo. Ήδη από το Φεβρουάριο έχουν ξεκινήσει οι αλλαγές, με την αντικατάσταση του επικεφαλής στρατηγικής Inaki Rueda από τον Ravin Jain και την αποχώρηση των Gino Rosato και Jonathan Giacobazzi. Εν μέσω αυτής της αβεβαιότητας, φαίνεται ότι οι τεχνικοί της Ferrari έχουν ήδη ξεκινήσει να έχουν επαφές με άλλες ομάδες.

To πρόβλημα είναι όμως ότι οι άνθρωποι με τους οποίους φαίνεται ότι έχει έρθει σε επαφή η Ferrari για να αναπληρώσει το κενό του David Sanchez, θα έχουν τη δυνατότητα να προσχωρήσουν στην ομάδα πριν από τις αρχές του επόμενου έτους, δεδομένων των δεσμεύσεων των συμβολαίων τους. Προς το παρόν, φαίνεται ότι τις αρμοδιότητες του David Sanchez θα αναλάβει ο Diego Tondi, o επικεφαλής αεροδυναμικής εξέλιξης της Scuderia.

Προεπισκόπηση GP Σαουδικής Αραβίας

Google News icon
Ακολουθήστε το MotorOne.gr στο Google News για άμεση και έγκυρη ενημέρωση!