Σύγκρουση τρένων στα Τέμπη: Εθνική τραγωδία από το πολύνεκρο δυστύχημα

Η αμαξοστοιχία που εκτελούσε το δρομολόγιο Θεσσαλονίκη – Λάρισα, συγκρούστηκε με άλλη εμπορική, με τους νεκρούς να είναι αυτή τη στιγμή 36.

Σύγκρουση τρένων στα Τέμπη: Εθνική τραγωδία από το πολύνεκρο δυστύχημα

Η αμαξοστοιχία που εκτελούσε το δρομολόγιο Θεσσαλονίκη – Λάρισα, συγκρούστηκε με άλλη εμπορική, με τους νεκρούς να είναι αυτή τη στιγμή 36.

Σε τριήμερο εθνικό πένθος έχει κηρύξει τη χώρα ο Κυριάκος Μητσοτάκης μετά την πολύνεκρη σιδηροδρομική τραγωδία που σημειώθηκε αργά το βράδυ της Τρίτης 28 Φεβρουαρίου έξω από τα Τέμπη.

Ήταν λίγο μετά τις 11 το βράδυ όταν οι αρχές δέχθηκαν τηλεφώνημα από επιβάτη της αμαξοστοιχίας IC52 η οποία είχε ξεκινήσει από την Αθήνα με τελικό προορισμό τη Θεσσαλονίκη.

Ο επιβάτης αρχικά έκανε λόγο για εκτροχιασμό τρένου αλλά πολύ σύντομα όλοι βρέθηκαν μπροστά σε ένα πολύνεκρο δυστύχημα. Η αμαξοστοιχία IC52 είχει συγκρουστεί μετωπικά και με μεγάλη ταχύτητα με εμπορική αμαξοστοιχία που είχε ξεκινήσει από Θεσσαλονίκη.

Στο σημείο ξέσπασε σχεδόν αμέσως φωτιά, με τα τρία πρώτα βαγόνια να έχουν μετατραπεί σε άμορφη μάζα σιδερικών, ενώ οι πρώτοι επιβάτες από τα βαγόνια 4, 5 και 6 που βγήκαν ζωντανοί από συντρίμμια.

Συνεχής ενημέρωση

στα parapolitika.gr

και στο powergame.gr

 

ΤΟ ΣΥΜΒΑΝ

Μέχρις στιγμής τα θύματα είναι 36 νεκροί και πάνω από 70 τραυματίες επιβάτες. Μάλιστα για κάποιους ο τραυματισμός είναι σοβαρός, ενώ κατά άλλες πηγές αναφέρθηκαν και ακρωτηριασμοί.

Ήδη στο σημείο σπεύδουν ισχυρές αστυνομικές δυνάμεις, η 8η ΕΜΑΚ, η Πυροσβεστική Υπηρεσία Λάρισας και συνολικά 30 ασθενοφόρα του ΕΚΑΒ και γιατροί από Λάρισα, Βόλο και Θεσσαλονίκη. Μετά από εντολή του Εθνικό Κέντρο Επιχειρήσεων Υγείας άνοιξαν τα επείγοντα του Γενικού Νοσοκομείου Λάρισας για να παραλάβουν τους τραυματίες, κάποιοι εκ των οποίων μεταφέρονται και στο Πανεπιστημιακό Νοσοκομείο Λάρισας.

Βαγόνια τυλίχτηκαν στις φλόγες και στο σημείο επιχειρούν 40 πυροσβέστες με 17 οχήματα.

Στο σημείο έσπευσαν και λεωφορεία για την παραλαβή των επιβατών που είναι καλά στην υγεία τους.

Σύμφωνα με τα νεότερα στοιχεία, συνολικά πραγματοποιήθηκαν 67 εισαγωγές στα πέντε νοσοκομεία όπου μεταφέρθηκαν τραυματίες μετά το τραγικό σιδηροδρομικό δυστύχημα στα Τέμπη.

Το ΕΚΑΒ κινητοποίησε 40 ασθενοφόρα από Θεσσαλονίκη, Λάρισα, Κατερίνη, Κοζάνη, Λαμία, Τρίκαλα, Καρδίτσα, Βόλο και δύο οχήματα του Ειδικού Τμήματος Ιατρικής Καταστροφών (ΕΤΙΚ) Θεσσαλονίκης, για τη μεταφορά των τραυματιών.

Αξίζει να σημειωθεί ότι το Πανεπιστημιακό της Λάρισας εφημέρευε, ενώ άνοιξε το Γενικό Νοσοκομείο Λάρισας. Το νοσοκομείο Κατερίνης επίσης  εφημέρευε. Μόνο η Μονάδα Εγκαυμάτων του «Παπανικολάου» μπήκε σε ετοιμότητα, ενώ ΑΧΕΠΑ και «Γεννηματά» Θεσσαλονίκης εφημέρευαν κανονικά. Επιπλέον, με εντολή του υπουργού Υγείας, Θάνου Πλεύρη, οι μονάδες εγκαυμάτων του Λεκανοπεδίου τέθηκαν σε αυξημένη ετοιμότητα.

Οι νοσηλείες

Το πρωί της Τετάρτης η εικόνα στα νοσοκομεία ήταν η εξής:

  • Πανεπιστημιακό Λάρισας: 55 προσελεύσεις, 29 εισαγωγές
  • Γενικό Νοσοκομείο Λάρισας: 34 προσελεύσεις, 19 εισαγωγές
  • «Γεννηματά» Θεσσαλονίκης: 37 προσελεύσεις, 4 εισαγωγές
  • ΑΧΕΠΑ: 32 προσελεύσεις, 13 εισαγωγές
  • Κατερίνη: 8 προσελεύσεις, 2 εισαγωγές
  • Σύνολο: 166 προσελεύσεις, 67 εισαγωγέςΟι απεγκλωβισμοί στο σημείο της πολύνεκρης σύγκρουσης συνεχίζονται και τα στοιχεία αναμένεται να αλλάξουν.

 

Ακολουθεί η ανακοίνωση της Hellenic Train:

Προσφέρουμε τη μέγιστη δυνατή υποστήριξη σε όλους τους επιβάτες

Νωρίς το πρωί, η εταιρεία προχώρησε σε νέα ανακοίνωση στην οποία αναφέρει:

H Hellenic Train εκφράζει τη βαθιά της θλίψη για το τραγικό δυστύχημα που προκλήθηκε από τη σύγκρουση των δύο αμαξοστοιχιών στα Τέμπη στο ύψος του Ευαγγελισμού.

Το προσωπικό της Hellenic Train, που εργάζεται από την πρώτη στιγμή επί τόπου σε πλήρη συνεργασία με τις αρμόδιες αρχές, προσφέρει τη μέγιστη δυνατή υποστήριξη στις οικογένειες των θυμάτων, των τραυματιών και όλων των επιβατών.

Η Hellenic Train θέτει στη διάθεση των νοσοκομείων, στα οποία έχουν μεταφερθεί οι τραυματίες του ατυχήματος, την τράπεζα αίματος που έχει δημιουργηθεί από τους εργαζόμενους της εταιρείας για την κάλυψη των άμεσων αναγκών.

Η εταιρεία, με αίσθημα ευθύνης, ενημερώνει ότι πρωταρχικό και αποκλειστικό της μέλημα αυτή τη στιγμή είναι η φροντίδα και η απρόσκοπτη ολοκλήρωση της επιχείρησης εκκένωσης.

 

Google News icon
Ακολουθήστε το MotorOne.gr στο Google News για άμεση και έγκυρη ενημέρωση!