Ρεκόρ πωλήσεων το 2022 για Bentley, Bugatti και Rolls-Royce

Η ηγερία της πολυτέλειας και των επιδόσεων σημείωσε ρεκόρ πωλήσεων για το 2022 μένοντας αναμενόμενα ανεπηρέαστη απο τα προβλήματα που απασχολούν την manistream αυτοκινητοβιομηχανία

Ρεκόρ πωλήσεων το 2022 για Bentley, Bugatti και Rolls-Royce

Η ηγερία της πολυτέλειας και των επιδόσεων σημείωσε ρεκόρ πωλήσεων για το 2022 μένοντας αναμενόμενα ανεπηρέαστη απο τα προβλήματα που απασχολούν την manistream αυτοκινητοβιομηχανία

Ιδιαίτερα προσοδοφόρα θα μπορούσε να χαρακτηριστεί η χρονιά που πέρασε για τις ακριβοθώρητες φίρμες που βρίσκονται στην κορυφή της τετράτροχης αλυσίδας και δείχνουν αναμενόμενα ανεπηρέαστες από την κρίση ημιαγωγών και ενέργειας που χαρακτήρισε το 2022. Eξάλλου με δεδομένο το περιθώριο κέρδους που επιφυλάσσει η συγκεκριμένη κατηγορία αυτοκινήτων συνδυαστικά και με το γεγονός ότι όλες οι παραπάνω φίρμες ανήκουν σε μεγάλους ομίλους (Rolls-Royce-BMW, Βentley-VW, και Bugatti-Rimac-Porsche-VW,) δεδομένα αποτελούν προτεραιότητα τους τους ιδιοκτήτες τους.

Ξεκινώντας από την Rolls-Royce, η βρετανική φίρμα σημείωσε ιστορικό ρεκόρ πωλήσεων στην 118 ετών ιστορίας της, καταγράφοντας πωλήσεις 6.021 αυτοκινήτων, ξεπερνώντας για πρώτη φορά το φράγμα των 6.000 πωλήσεων.

Τη σημαντικότερη συνεισφορά στα παραπάνω μεγέθη κατέγραψαν οι αγορές της Μέσης Ανατολής, Ασίας-Ειρηνικού, Ευρώπης αλλά και ΗΠΑ με την τελευταία να παραμένει η σημαντικότερη αγορά για την RR. Σε ό,τι αφορά τις επιμέρους αγορές, οι αγορές της Γερμανίας αλλά και της Βρετανίας κατέγραψαν επίσης ιστορικό υψηλό πωλήσεων για την βρετανική φίρμα.

Ακόμα σημαντικότερη ίσως είναι η δημοτικότητα των κατά παραγγελία προϊόντων Bespoke με ολοένα περισσότερους πελάτες της βρετανικής φίρμας να προτίθενται να καταβάλουν ποσά άνω του μισού εκατομμυρίου δολαρίων προκειμένου να εξατομικεύσουν το πολύτιμο τετράτροχό τους.

Δημοφιλέστερο μοντέλο της γκάμας της Rolls-Royce για το 2022 παρέμεινε η Cullinan με την εμβληματική Ghost να ακολουθεί. Παράλληλα, μέσα στο 2022 η βρετανική φίρμα παρουσίασε το πρώτο της αμιγώς ηλεκτροκίνητο μοντέλο, Spectre, για το οποίο, όπως σημειώνει η φίρμα, η ζήτηση έχει ήδη ξεπεράσει τις προσδοκίες της.

Ακόμα εντυπωσιακότερη σε απόλυτα μεγέθη υπήρξε η πορεία της Bentley η οποία χάρη στην Bentayga που εξακολουθεί να αποτελεί το best-seller της, κατέγραψε πωλήσεις 15.174 αυτοκινήτων το 2022 μέγεθος αυξημένο κατά 4% σε σχέση με το 2021. Η συμβολή της Bentayga στον αριθμό πωλήσεων που συνιστά επίσης ιστορικό ρεκόρ, είναι καθοριστική καθώς το βρετανικό SUV εκπροσωπεί το 42% των πωλήσεων της Bentley. Δεύτερη με διαφορά έρχονται οι Continental GT και GT Convertible που αντιστοιχούν στο 30% των 15.174 πωλήσεων της βρετανικής φίρμας ενώ το ρόστερ δημοτικότητας συμπληρώνει η Flying Spur η υβριδική έκδοση της οποίας γνώρισε μεγάλη επιτυχία, αντιπροσωπεύοντας το 65% των συνολικών πωλήσεων του μοντέλου.

Η σημαντικότερη αγορά για την Bentley παραμένουν οι ΗΠΑ, καθώς απορρόφησαν το 28% (4.221 αυτοκίνητα) της παραγωγής ενώ στη δεύτερη θέση βρίσκεται η Κίνα και ποσοστό 25% (4.033 αυτοκίνητα). Ακολουθεί η ευρωπαϊκή αγορά με 19% στην «πίτα», η Ασία με 13% (1.651 αυτοκίνητα) και η βρετανική αγορά με 10% (1.328 αυτοκίνητα).

Εκτός από τα υβριδικά μοντέλα που έχουν ιδιαίτερη απήχηση, και στην περίπτωση της Bentley, τα εξατομικευμένα προϊόντα του οίκου Mulliner συνεισέφεραν τα μέγιστα στην επίτευξη του νέου ρεκόρ.

Ρεκόρ πωλήσεων για την χρονιά που τελείωσε κατέγραψε και η Bugatti με 80 αυτοκίνητα, αριθμός που αποτελεί επίσης διαχρονικό υψηλό για την γαλλική φίρμα. Να σημειωθεί ότι κατά τη διάρκεια του 2022 η Bugatti συμπλήρωσε την κατασκευή 400 αντιτύπων της Chiron με ακόμα 100 να απομένουν για την ολοκλήρωση της παραγωγής του supercar. To 2022 ήταν επίσης η χρονιά της επετειακής Centodieci η παραγωγή της οποίας ολοκληρώθηκε με 10 αντίτυπα.

Google News icon
Ακολουθήστε το MotorOne.gr στο Google News για άμεση και έγκυρη ενημέρωση!