To Renault 4 επιστρέφει στις 17 Οκτωβρίου

Η Renault δίνει τις πρώτες συστάσεις για την αναγεννημένη ηλεκτρικά εκδοχή του 4 που θα δώσει αρχικά το στίγμα της μέσω ενός πρωτότυπου που θα παρουσιαστεί στην 89η διεθνή έκθεση του Παρισιού

To Renault 4 επιστρέφει στις 17 Οκτωβρίου

Η Renault δίνει τις πρώτες συστάσεις για την αναγεννημένη ηλεκτρικά εκδοχή του 4 που θα δώσει αρχικά το στίγμα της μέσω ενός πρωτότυπου που θα παρουσιαστεί στην 89η διεθνή έκθεση του Παρισιού

H γαλλική φίρμα κήρυξε την αντίστροφη μέτρηση για την επιστροφή του Renault 4 το οποίο η Renault θα αναβιώσει ως αμιγώς ηλεκτροκίνητο μοντέλο, δίνοντας τις πρώτες συστάσεις από την προσεχή έκθεση του Παρισιού, όπου προφανώς σκοπεύει να παρουσιάσει ένα αντίστοιχο πρωτότυπο.

Σύμφωνα με τις πρώτες συστάσεις, το πρωτότυπο θα υιοθετήσει την ίδια ρετρό αισθητική με τα πρωτότυπα του Renault 5, ενώ όπως συνηθίζει η γαλλική φίρμα, αναμένεται και μια κάποια δόση υπερβολής και μηχανοκίνητου αθλητισμού στα πρότυπα του πρόσφατου R5 Turbo 3E.

Για την ακρίβεια, η Renault σημειώνει ότι το πρωτότυπο που θα παρουσιάσει αναμένεται να έχει ιδιαίτερη απήχηση στο νεανικό κοινό, αποτελώντας παράλληλα ένα φόρο τιμής στα 25 χρόνια από το 4L Trophy. Aυτό σημαίνει επίσης ότι η επάνοδος του 4L θα έχει και μια περιπετειώδη διάσταση, ταιριαστή στην κατηγορία των crossover όπου θα ανήκει, υιοθετώντας φώτα οροφής, προστατευτικά περιμετρικά του αμαξώματος και χωμάτινα ελαστικά.

Προς αυτή την αισθητική εξάλλου συντείνουν και τα teaser που έδωσε στη δημοσιότητα η γαλλική φίρμα εν είδει προλόγου για το πρωτότυπο.

Ήδη από την προηγούμενη χρονιά, η γαλλική φίρμα είχε παρουσιάσει ένα υπερβατικό και ιπτάμενο πρωτότυπο μοντέλο με την ονομασία AIR4 το οποίο είχε εξελίξει σε συνεργασία με την TheArsenale, με αφορμή τον εορτασμό της 60ης επετείου από την εμφάνιση του αρχέτυπου 4.

Αν και επρόκειτο για ένα επετειακό πρωτότυπο με σαφώς περισσότερες αναφορές στο ιστορικό μοντέλο της Renault, οι σχεδιαστές της γαλλικής φίρμας έδωσαν το στίγμα των προθέσεών τους οι οποίες, άλλωστε, επιβεβαιώθηκαν λίγο αργότερα και μέσω μιας διαρροής από το ευρωπαϊκό γραφείο κατοχύρωσης ευρεσιτεχνιών.

Βάσει των τελευταίων το αναγεννημένο ηλεκτρικά Renault 4 το οποίο θα διατηρήσει την αισθητική αύρα του αρχέτυπου, όπως προδίδει το κλασικό τετραγωνισμένο σχήμα του, τα στρογγυλά φωτιστικά σώματα και την κάθετη διαμόρφωση της όψης του.

Ανεξαρτήτως αισθητικής, το Renault 4 θα αποτελέσει ένα σημαντικό κομμάτι της φιλόδοξης στρατηγικής εξηλεκτρισμού της γαλλικής φίρμας η οποία προβλέπει την εξέλιξη και τη διάθεση 10 ηλεκτρικών μοντέλων με ορίζοντα το 2025. Να σημειωθεί ότι από τα 10, τα επτά θα φέρουν τα σήματα της Renault και τα άλλα τρία αυτά της Alpine.

O στόχος είναι έως το 2025, το μείγμα πωλήσεων της Renault να αποτελείται κατά 65% από αμιγώς ηλεκτροκίνητες και υβριδικές εκδόσεις με απώτερο σκοπό έως το 2030 το 90% των μοντέλων που θα διαθέτει η γαλλική φίρμα να είναι αμιγώς ηλεκτροκίνητα.

Πέρα από τους στόχους σε ό,τι αφορά την ηλεκτρική μετάβαση, αξίζει να σημειωθεί ότι το νέο Renault 4 θα επιδιώξει να κυριαρχήσει στο ίδιο πεδίο της αγοράς με τον πρόγονό του, προσφέροντας compact διαστάσεις και μέγιστη πρακτικότητα η οποία δεν αποκλείεται σε δεύτερο χρόνο να μεταφραστεί και σε μια επαγγελματική έκδοση η οποία θα μεγιστοποιεί τα οφέλη της ηλεκτροκίνησης προς όφελος του όγκου του χώρου φόρτωσης.

Σε ό,τι αφορά την αθέατη πλευρά του, σε αντίθεση με το μακρινό παρελθόν όπου το R5 βασιζόταν στα μηχανικά μέρη του R4, πλέον το νέο Renault 4 θα δανειστεί τα χαρακτηριστικά του από το επικείμενο Renault 5 έχοντας ως αφετηρία την ίδια πλατφόρμα (CMF-BEV).

Αν και δεν έχουν δοθεί πολλές πληροφορίες στη δημοσιότητα η νέα αρχιτεκτονική αναμένεται να φιλοξενεί μπαταρίες που θα προσφέρουν αυτονομία 400 χλμ. και θα αναλαμβάνουν να τροφοδοτούν ηλεκτρικό μοτέρ ισχύος 136 ίππων υπό το σκεπτικό της διατήρησης του κόστους και της αρχικής τιμής του σε χαμηλά επίπεδα.

Google News icon
Ακολουθήστε το MotorOne.gr στο Google News για άμεση και έγκυρη ενημέρωση!