Τι είναι ο αριθμός πλαισίου ενός αυτοκινήτου και γιατί υπάρχει;

Κάθε αυτοκίνητο έχει έναν δικό του, μοναδικό αριθμό, που αποκαλύπτει τα πάντα γι’ αυτό.

Τι είναι ο αριθμός πλαισίου ενός αυτοκινήτου και γιατί υπάρχει;

Κάθε αυτοκίνητο έχει έναν δικό του, μοναδικό αριθμό, που αποκαλύπτει τα πάντα γι’ αυτό.

Το «VIN» (Vehicle Identification Number) ή αριθμός πλαισίου, είναι ένας μοναδικός αριθμός, εξαιρετικά σημαντικός για κάθε αυτοκίνητο. Ουσιαστικά είναι ένας αριθμός ταυτότητας και λειτουργεί ως δακτυλικό αποτύπωμα για το όχημα. Και κάποιος μπορεί να σκεφτεί ότι την ίδια δουλεία κάνει και η πινακίδα κυκλοφορίας. Όμως αυτός ο αριθμός αποκαλύπτει λεπτομέρειες και στοιχεία του αυτοκινήτου που δεν θα βρούμε αλλού.

Τι είναι ο αριθμός πλαισίου και γιατί χρειάζεται;

Ο μοναδικός αριθμός πλαισίου είναι ένας 17ψήφιος κωδικός που αποτελείται από γράμματα και αριθμούς και συντροφεύει κάθε όχημα από την κατασκευή του. Είναι μοναδικός και κανένα άλλο όχημα δεν μπορεί να έχει τον ίδιο αριθμό, αφού ακόμα κι αν το αυτοκίνητο αποσυρθεί ή καταστραφεί, ο αριθμός VIN αποσύρεται οριστικά. Επειδή κάθε κωδικός χρησιμοποιείται μόνο σε ένα συγκεκριμένο αυτοκίνητο, μπορεί να καταγράψει πολλές πληροφορίες, όπως για παράδειγμα τη χρονιά και τον τόπο κατασκευής, το στυλ του αμαξώματος και τον κινητήρα με τον οποίο βγήκε από τη γραμμή παραγωγής.

Αρχικά ο αριθμός πλαισίου χρησιμοποιήθηκε από τους κατασκευαστές αυτοκινήτων ως τρόπος καταγραφής των οχημάτων τους. Πριν γίνει η παγκόσμια τυποποίηση κάθε εταιρεία αυτοκινήτων χρησιμοποιούσε το δικό της σύστημα αρίθμησης. Για παράδειγμα η Ferrari συνήθιζε να δίνει μονούς αριθμούς πλαισίου στα πολιτικά και ζυγούς στα αγωνιστικά της αυτοκίνητα. Από 1980 οι αριθμοί πλαισίου που χρησιμοποιούνται σε κάθε νέο αυτοκίνητο χρησιμοποιούν την λογική και είναι 17ψήφιοι.

Πώς θα βρω τον αριθμό πλαισίου του αυτοκινήτου μου;

Ένα από τα πιο πιθανά σημεία που θα βρούμε το ταμπελάκι με τον αριθμό πλαισίου είναι στο εσωτερικό της πόρτας του οδηγού. Όμως θα μπορούσε να βρίσκεται στη βάση του παρμπρίζ, κάτω από το καπό του αυτοκινήτου, στο χώρο του κινητήρα ή κρυμμένο πίσω από την εσωτερική επένδυση του αυτοκινήτου. Εάν δυσκολευόμαστε να τον βρούμε, το εγχειρίδιο του κατασκευαστή θα αναφέρει τη θέση του αριθμού πλαισίου, ο οποίος εμφανίζεται και πάνω στο βιβλιαράκι του service.

Γιατί ο αριθμός πλαισίου είναι σημαντικός όταν αγοράζουμε μεταχειρισμένο αυτοκίνητο;

O αριθμός πλαισίου υπάρχει τόσο πάνω στο αυτοκίνητο όσο και στα έγγραφα του και είναι σημαντικό να ελέγξουμε ότι οι δύο αριθμοί ταυτίζονται. Αν αυτό δεν συμβαίνει, μπορεί να οφείλεται σε λάθος, αλλά μπορεί να σημαίνει ότι το αυτοκίνητο έχει κακό παρελθόν. Για παράδειγμα, ένα κλεμμένο  αυτοκίνητο μπορεί να έχει αριθμό πλαισίου άλλου οχήματος. Επιπλέον, χρησιμοποιώντας τον 17ψήφιο κωδικό μπορούμε να ελέγξουμε εάν το όχημα έχει χρέη ή οικονομικές δεσμεύσεις, τις οποίες ίσως χρειαστεί να πληρώσουμε εμείς αν το αγοράσουμε χωρίς να το ξέρουμε. Ο αριθμός πλαισίου αποκαλύπτει μπορεί επίσης εάν το αυτοκίνητο έχει κλαπεί, διαγραφεί ή ανακληθεί, καθώς και όλο το ιστορικό του.

Αποκλειστική συνεργασία: Carbuyer

Απόδοση: Χριστίνα Μυρτώ Σταθάκη

Google News icon
Ακολουθήστε το MotorOne.gr στο Google News για άμεση και έγκυρη ενημέρωση!