Valentino Rossi: Ο “γιατρός” που μας… θεράπευε επί 26 χρόνια

Σε ηλικία 42 ετών, έριξε τίτλους τέλους στην εντυπωσιακή του καριέρα στο χώρο της μοτοσικλέτας, μετρώντας 9 παγκόσμιους τίτλους

Valentino Rossi: Ο “γιατρός” που μας… θεράπευε επί 26 χρόνια

Σε ηλικία 42 ετών, έριξε τίτλους τέλους στην εντυπωσιακή του καριέρα στο χώρο της μοτοσικλέτας, μετρώντας 9 παγκόσμιους τίτλους

Ο Valentino Rossi είναι ένα μεγάλο κεφάλαιο στην παγκόσμια ιστορία των δύο τροχών. Ο αριθμός συμμετοχής 46, που τον συνόδευσε σε όλη την επαγγελματική του καριέρα και το ψευδώνυμο «The Doctor» γραμμένο με έντονα χρωματιστά γράμματα στο πίσω μέρος της φόρμας του, είναι τα δυο χαρακτηριστικά που ακόμα και όσοι δεν ασχολούνται με τους αγώνες μοτοσικλέτας, σίγουρα έχουν δει. Στα 26 χρόνια της επαγγελματικής του αγωνιστικής εμπλοκής κέρδισε 9 Παγκόσμια Πρωταθλήματα, εκ των οποίων 7 στην κορυφαία κατηγορία MotoGP, σημείωσε 115 νίκες και ανέβηκε στο βάθρο 235 φορές.

Η είσοδος του στο Hall of Fame του MotoGP ήταν μια έκπληξη γι’ αυτόν και η ανακοίνωση έγινε κατά τη διάρκεια της απονομής της FIM στη Βαλένθια, ενώ το μετάλλιο που συνοδεύει τον τίτλο του «Legend» απένειμε ο CEO της Dorna, Carmelo Ezpeleta. «Πάντα σκεφτόμουν αυτή τη μέρα σαν εφιάλτη, γιατί είναι το τέλος μιας μακράς καριέρας» είπε ο Rossi και πρόσθεσε: «Αλλά τελικά  απόλαυσα πολύ αυτή την ημέρα. Θέλω να ευχαριστήσω όλους αυτούς που εργάστηκαν μαζί μου, όλους στα paddocks, τους υπόλοιπους αναβάτες… ήταν μια αξέχαστη μέρα. Είχα μια μακρά καριέρα γεμάτη ευχάριστες στιγμές».

Ο πατέρας του Valentino, Graziano, πρώην οδηγός αγώνων μοτοσυκλέτας, έβαλε τον γιο του πάνω σε μηχανάκι από πολύ μικρή ηλικία, όμως η ανησυχία της μητέρας του, οδήγησε το νήπιο στους τέσσερις τροχούς, στο τιμόνι ενός καρτ.  Όταν ο Valentino ήταν 5 ετών, ο Graziano αντικατέστησε τον κινητήρα 60 κ.εκ στο καρτ του, με έναν 100 κ.εκ., γιατί ένιωσε ότι ο μικρός χρειαζόταν κάτι πιο γρήγορο. Σύντομα άρχισε να τρέχει σε αγώνες και κέρδισε το τοπικό Πρωτάθλημα καρτ όταν ήταν 11 ετών.

Με αυτή την αφετηρία, η πορεία του Rossi θα κατέληγε στη Formula 1, αλλά το μεγάλο κόστος των αγώνων καρτ και η παράλληλη ενασχόληση του με τα minimoto, τον έφεραν στο χώρο των δύο τροχών. Η πρώτη ευκαιρία εξέλιξης του δόθηκε το 1993 στην κατηγορία των 125 κ.εκ. Τέσσερα χρόνια αργότερα, το 1997, κέρδισε το Παγκόσμιο Πρωτάθλημα της κατηγορίας, ανέβηκε στα 250 κ.εκ όπου στέφθηκε και πάλι Πρωταθλητής (το 1999), πέρασε στα 500 κ.εκ, που αργότερα ονομάστηκαν MotoGP, όπου έγραψε ιστορία από το 2000 ως το 2021.

Είναι ο μοναδικός αναβάτης που έχει κερδίσει παγκόσμια Πρωταθλήματα σε τέσσερις διαφορετικές κατηγορίες (125,250,500 και MotoGP). Μαζί με τον Giacomo Agostini είναι οι μόνοι αναβάτες που έχουν κερδίσει κορυφαίους τίτλους τόσο με δίχρονες όσο και με τετράχρονες μοτοσυκλέτες, ενώ το σερί των 23 podium που πέτυχε από το 2002 ως το 2004 είναι ένα ρεκόρ που ακόμα δεν έχει καταφέρει να σπάσει κανείς. Οι 89 νίκες του στην κορυφαία κατηγορία είναι επίσης ρεκόρ στην ιστορία των Grand Prix Μοτοσικλέτας, όπως και οι 432 εκκινήσεις του.

Το 2014 ο Rossi ίδρυσε τη δική του Ακαδημία για νέους αναβάτες στην Tavullia της Ιταλίας, με την ονομασία VR46 και προσωπικό που αποτελείται από πολλά μεγάλα ονόματα στο χώρο της μοτοσικλέτας. Ταυτόχρονα ο πολυπρωταθλητής συνεργάζεται με άλλες σχολές και ακαδημίες με σκοπό να βοηθήσει να αναδειχθούν νέοι μελλοντικοί Πρωταθλητές.

Grazie Vale!

Google News icon
Ακολουθήστε το MotorOne.gr στο Google News για άμεση και έγκυρη ενημέρωση!