Κάτι σαν ηλεκτρική κουβέρτα: Δρόμοι με ελεγχόμενη θερμοκρασία

Άρχισαν οι σχετικές δοκιμές από τον οργανισμό BASt στη Γερμανία

Κάτι σαν ηλεκτρική κουβέρτα: Δρόμοι με ελεγχόμενη θερμοκρασία

Άρχισαν οι σχετικές δοκιμές από τον οργανισμό BASt στη Γερμανία

“BASt”, είπατε; Εντάξει, ο λόγος γίνεται για το «Ομοσπονδιακό Ινστιτούτο Έρευνας των οδών» στη Γερμανία. «Δοκιμές για δρόμους με ελεγχόμενη θερμοκρασία;» Ναι, στα γεωγραφικά… κεντρικά της Ευρωπαϊκής Ένωσης είναι όλα πιθανά. Επειδή, λοιπόν, οι ακραίες θερμοκρασίες, που αναπτύσσονται τόσο το χειμώνα όσο και το καλοκαίρι στην άσφαλτο, μπορούν κάλλιστα να προκαλέσουν ζημιές στους δρόμους, που δεν προξενούν μόνο κόστος, αλλά θέτουν και σε κίνδυνο την ασφάλεια όσων τους χρησιμοποιούν, το BASt κατασκευάζει δοκιμαστικές εγκαταστάσεις ελεγχόμενης θερμοκρασίας στις εγκαταστάσεις του κοντά στην Κολονία.

Ένα σύστημα, όπως αυτό, μπορεί να περιορίσει τις συνέπειες των όχι και τόσο… φυσιολογικών θερμοκρασιών, που παρατηρούνται: Μέσω, λοιπόν, της τεχνολογίας εμποδίζεται, αφενός, ο σχηματισμός πάγου και, αφετέρου, η υπερθέρμανση της ασφάλτου, καταστάσεις, που θα επηρεάσουν αρνητικά την ακαμψία της δομής της και θα περιορίσουν τη διάρκεια της ζωής της.

Πέντε πεδία δοκιμής και ένα πεδίο αναφοράς θα κατασκευαστούν σε μήκος 55 μέτρων. Όλα τους έχουν διαφορετικές τεχνικές υλοποιήσεις, καθώς σε τρία πεδία δοκιμών οι θερμοκρασιακές ακρότητες μετριάζονται με τη βοήθεια ενδιάμεσων στρωμάτων μέσω των οποίων ρέει ο αέρας, ενώ από δύο περνούν δίκτυα αγωγών. Ταυτόχρονα, δοκιμάζονται στρώσεις διαφορετικού πάχους, καθώς και διαφορετικά σχέδια τοποθέτησης των αγωγών. Οι ενσωματωμένοι αισθητήρες θερμοκρασίας στα πεδία των δοκιμών μετρούν το αποτέλεσμα και κάμερες θερμικής απεικόνισης παρακολουθούν τη θερμοκρασία στην επιφάνεια. Η διαχείριση του συστήματος επιτρέπει έναν ξεχωριστό έλεγχο θερμοκρασίας των πεδίων δοκιμής και συνεπώς μια άμεση σύγκριση των διαφορετικών εκδόσεων. Το εργοστάσιο θα λειτουργεί επί τρία χρόνια.

Ο θερμοκρασιακός έλεγχος των δρόμων έχει ως στόχο να χρησιμοποιηθεί σε περιορισμένο χώρο, σε ιδιαίτερα ευάλωτα τμήματα, για παράδειγμα σε διαδρομές, που επανειλημμένα επηρεάζονται από την πάχνη. Η τεχνολογία μπορεί επίσης να αντικαταστήσει τα σύγχρονα αυτόματα συστήματα ψεκασμού κατά του πάγου στους δρόμους και συνεπώς να συμβάλει στην προστασία του περιβάλλοντος.

Google News icon
Ακολουθήστε το MotorOne.gr στο Google News για άμεση και έγκυρη ενημέρωση!